Διαδρομή πλοήγησης

Επικαιροποίηση 05/2016

Επικαιροποίηση 05/2016

Επιστροφές ΦΠΑ

Αν σας έχει χρεωθεί ΦΠΑ για επιχειρηματικές δραστηριότητες σε χώρα της ΕΕ όπου δεν είστε εγκατεστημένοι, ίσως δικαιούστε επιστροφή του ΦΠΑ από τις αρχές του εν λόγω κράτους.

Ορισμένες χώρες της ΕΕ δεν επιτρέπουν την επιστροφή ΦΠΑ για ορισμένες κατηγορίες δαπανών (π.χ. έξοδα εστίασης, ψυχαγωγικές δραστηριότητες, αυτοκίνητα, καύσιμα κ.λπ.).

Επιχειρήσεις της ΕΕ

Πρέπει να ζητήσετε την επιστροφή του ΦΠΑ ηλεκτρονικά, μέσω των αρχών της χώρας προέλευσής σας, οι οποίες, εφόσον δικαιούστε επιστροφή ΦΠΑ, θα διαβιβάσουν το αίτημά σας στις αρχές της άλλης χώρας.

Αν η χώρα αυτή καθυστερήσει να σας επιστρέψει τον ΦΠΑ, ίσως δικαιούστε τόκους.

Αν έχετε προβλήματα με τις δημόσιες αρχές, μπορείτε να ζητάτε βοήθεια από τις υπηρεσίες μας παροχής βοήθειας και συμβουλών .

Όλα τα έγγραφα του ιστότοπου έχουν αποκλειστικά ενημερωτικό χαρακτήρα – για να βεβαιωθείτε ως προς τη νομική τους ισχύ, αποταθείτε στις εκάστοτε αρμόδιες εθνικές αρχές pdf English .

Κωδικοί για την αίτηση επιστροφής

Όταν υποβάλλετε αίτηση επιστροφής, πρέπει να χρησιμοποιείτε ορισμένους τυποποιημένους κωδικούς για την περιγραφή των αγαθών/υπηρεσιών για τα οποία καταβάλατε ΦΠΑ (βλ. άρθρο 9 παράγραφος 1 της οδηγίας 2008/9/EΚ български (bg)czech (cs)dansk (da)Deutsch (de)eesti (et)English (en)español (es)Français (fr)Gaeilge (ga)italiano (it)latviešu (lv)lietuvių (lt)magyar (hu)Malti (mt)Nederlands (nl)polski (pl)português (pt)română (ro)slovenčina (sk)slovenščina (sl)suomi (fi)svenska (sv) ).

Ορισμένα κράτη μέλη απαιτούν επίσης τη χρησιμοποίηση επιπλέον υποκωδικών για κάθε τύπο αγαθού/υπηρεσίας. Ο κατάλογος των υποκωδικών, μαζί με την σχετική επεξήγησή τους, περιέχεται στον κανονισμό αριθ. 1174/2009 της Επιτροπής български (bg)czech (cs)dansk (da)Deutsch (de)eesti (et)English (en)español (es)Français (fr)Gaeilge (ga)italiano (it)latviešu (lv)lietuvių (lt)magyar (hu)Malti (mt)Nederlands (nl)polski (pl)português (pt)română (ro)slovenčina (sk)slovenščina (sl)suomi (fi)svenska (sv) . Δείτε ποια κράτη μέλη απαιτούν τέτοιους υποκωδικούς σ΄αυτό το έγγραφο pdf English.

Εφαρμογή της διαδικασίας επιστροφής ΦΠΑ

Μετά από σειρά προβληματισμών όσον αφορά την εφαρμογή της ηλεκτρονικής διαδικασίας επιστροφής του ΦΠΑ, η Επιτροπή, σε συνεργασία με τα κράτη μέλη, εκπόνησαν έναν πίνακα θεμάτων σχετικά με την επιστροφή του ΦΠΑ pdf English και τις προτεινόμενες λύσεις, και ένα έγγραφο παρουσίασης της νομοθεσίας περί επιστροφών του ΦΠΑ pdf Englishμε τις υποχρεώσεις των κρατών μελών στα διάφορα στάδια της διαδικασίας. Τα έγγραφα αυτά έχουν εγκριθεί από τα κράτη μέλη στο πλαίσιο της Μόνιμης Επιτροπής Διοικητικής Συνεργασίας και υπάρχουν μόνο στα αγγλικά.

Επιχειρήσεις εκτός ΕΕ

Αν η επιχείρησή σας δεν είναι εγκατεστημένη στην ΕΕ, και σας έχει χρεωθεί ΦΠΑ για επιχειρηματικές δραστηριότητες σε χώρα της ΕΕ όπου δεν έχετε προμηθεύσει αγαθά ή υπηρεσίες, ίσως δικαιούστε επιστροφή του ΦΠΑ από τις αρχές του εν λόγω κράτους ( 13η οδηγία ΦΠΑ της ΕΕ ).

Για να ζητήσετε επιστροφή του ΦΠΑ, πρέπει να υποβάλετε αίτηση απευθείας στις αρχές του οικείου κράτους μέλους.

Ορισμένα κράτη μέλη θα εγκρίνουν την επιστροφή εφόσον η χώρα εγκατάστασης της επιχείρησής σας προβλέπει παρόμοιες ρυθμίσεις επιστροφής για επιχειρήσεις εγκατεστημένες σε αυτά.

Επικοινωνήστε με έναν τοπικό εταίρο υποστήριξης επιχειρήσεων

Το ερώτημά σας θα αποσταλεί σε έναν εταίρο υποστήριξης από το Enterprise Europe Network. Για να βοηθήσετε τον σύμβουλο να απαντήσει έγκαιρα και σωστά σε αυτήν τη δωρεάν υπηρεσία, δώστε μας όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες.

Τοπική υποστήριξη επιχειρήσεων

Βοήθεια και Συμβουλές

Επικοινωνήστε με ειδικευμένες υπηρεσίες παροχής βοήθειας

Βοήθεια και Συμβουλές

Επικοινωνήστε με έναν τοπικό εταίρο υποστήριξης επιχειρήσεων

Το ερώτημά σας θα αποσταλεί σε έναν εταίρο υποστήριξης από το Enterprise Europe Network. Για να βοηθήσετε τον σύμβουλο να απαντήσει έγκαιρα και σωστά σε αυτήν τη δωρεάν υπηρεσία, δώστε μας όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες.

EEN-logo

Δελτίο επικοινωνίας

(Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά)
Σας ευχαριστούμε. Το μήνυμά σας εστάλη επιτυχώς.
Λόγω τεχνικού προβλήματος, το μήνυμα δεν εστάλη. Ξαναδοκιμάστε αργότερα.
Δηλώστε έγκυρη ηλεκτρονική διεύθυνση

Προσωπικά στοιχεία

Στοιχεία της επιχείρησης

Χώρα

Αυστρία

Wien

Βέλγιο

Brussel

Bruxelles

Namur

Βουλγαρία

Sofia

Γαλλία

Blagnac Cedex

Caen

Dijon

Guadeloupe, Martinique

Lille

Lyon

Paca

Paris, Ile-de-France, Centre, Nouvelle-Calédonie, Polynésie

Rennes

Saint-Denis

Γερμανία

Berlin

Bremen

Erfurt

Hannover

Kiel

Leipzig

Magdeburg

Mainz

Mülheim an der Ruhr

München

Rostock

Stuttgart

Wiesbaden

Δανία

Copenhagen

Ελλάδα

Athens

Εσθονία

Tallinn

Ηνωμένο Βασίλειο

Belfast (Northern Ireland)

Cardiff (Wales)

Edinburgh (Scotland)

London (England)

Ιρλανδία

Dublin

Ισλανδία

Reykjavík

Ισπανία

Barcelona

Madrid

Oviedo

Palma

Santa Cruz de Tenerife

Sevilla

Valencia

Vitoria- Gazteiz

Zaragoza

Ιταλία

Firenze (Toscana, Umbria, Marche)

Milano (Lombardia, Emilia Romagna)

Napoli (Abruzzo, Calabria, Campania, Basilicata, Molise, Puglia, Sicilia)

Roma (Lazio, Sardegna)

Torino (Piemonte, Liguria, Valle d’Aosta)

Venezia (Veneto, Trentino Alto Adige, Friuli Venezia Giulia)

Κροατία

Zagreb

Κύπρος

Nicosia

Λετονία

Riga

Λιθουανία

Vilnius

Λουξεμβούργο

Luxembourg

Μάλτα

Pieta`

Νορβηγία

Oslo

Ολλανδία

Den Haag

Ουγγαρία

Budapest

Πολωνία

Kielce

Lublin

Warsaw

Wroclaw

Πορτογαλία

Lisboa

Ρουμανία

Baciu Cluj

Bucuresti

Constanta

Timișoara

Σλοβακία

Bratislava

Σλοβενία

Ljubljana

Σουηδία

Stockholm

Τσεχική Δημοκρατία

Praha

Φινλανδία

Helsinki

3000/3000

Οι πληροφορίες που περιέχονται στο παρόν δελτίο αποστέλλονται απευθείας σε έναν εταίρο από το δίκτυο «Enterprise Europe Network». Τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που αναγράφονται στο δελτίο θα χρησιμοποιηθούν μόνο για να βοηθήσουν τον σύμβουλο να απαντήσει στο ερώτημά σας. Τα δεδομένα δεν θα αποθηκευτούν στη συνέχεια.

Βοήθεια και Συμβουλές