Tools

Taalkeuzemenu

EU-vlag

Kruimelpad

Menu

Bijgewerkt : 25/04/2017

Veelgestelde vragen - Toelatingseisen voor de universiteit

 • Ik wil gaan studeren aan een universiteit in een ander EU-land. Volgens de autoriteiten daar moet ik eerst een taalexamen afleggen. Mogen ze dat verlangen?

  Ja, de autoriteiten mogen vragen dat je een taalexamen aflegt als je je inschrijft. Maar ze zouden de regels niet blind mogen toepassen en een uitzondering moeten maken op basis van individuele omstandigheden, bijvoorbeeld als je al in een land met dezelfde voertaal hebt gewerkt.

 • Ik heb een Nederlands diploma en wil mijn studie voortzetten in Spanje. De Spaanse universiteit zegt dat mijn Nederlandse diploma niet gelijkwaardig is aan het Spaanse diploma dat toegang geeft tot de studie die ik wil doen. Kunnen jullie mij helpen?

  Dat hangt ervan af. Alleen de nationale regeringen zijn bevoegd voor de erkenning van universitaire diploma's. De Europese Commissie kan enkel iets doen wanneer:

  • een EU-land een diploma weigert te erkennen op grond van nationaliteit, en dus discrimineert
  • de procedure zo veel tijd of geld kost dat dit moet worden gezien als een beperking van het recht op vrij personenverkeer

  Daarnaast kan het bureau van het ENIC-NARICEnglish (het Europees netwerk voor de erkenning van universiteitsdiploma's) in het gastland je misschien helpen door contact op te nemen met het ENIC-NARIC-centrum in je eigen land.

 • Ik heb onlangs in eigen land mijn middelbareschooldiploma gehaald. Kan ik in een ander EU-land aan de universiteit gaan studeren zonder eerst in eigen land aan de universiteit te hebben gestudeerd?

  Ik principe kun je in elk ander EU-land naar de universiteit. Bedenk wel dat elk land zelf mag bepalen welk soort middelbare school je nodig hebt om tot de universiteit te worden toegelaten. Dit wordt uitgelegd in de informatie die de universiteit je vóór de inschrijving geeft.
 • Welke documenten heb ik nodig om in een ander EU-land te gaan studeren?

  Dat hangt af van het land, de universiteit en de opleiding zelf. Meestal heb je nodig:

  • de originelen van al je diploma's
  • je cv (bijvoorbeeld het Europass-cvEnglish, dat in heel Europa wordt aanvaard)
 • Ik sta ingeschreven aan een Italiaanse universiteit. Kan ik me ook inschrijven aan een Duitse universiteit, zonder me bij de Italiaanse universiteit uit te schrijven?  In Italië mag je kennelijk niet aan twee universiteiten tegelijk zijn ingeschreven, ook als de tweede in een ander EU-land ligt. Is dit in Duitsland wél toegestaan?

  Dit valt niet onder de EU-regels. Een universiteit kan eisen dat een student regelmatig colleges en practica bijwoont. Zij kan zich dus op het standpunt stellen dat een student niet tegelijk twee zware studies kan volgen.

 

Algemene informatie hierover
Toelatingseisen voor de universiteit
EU-wetgeving
Openbare raadpleging
  Advies van een expert? Wij helpen u op weg.
  Vraag hulp of advies