Instrumentele site-ului

Selector de limbi

Drapelul UE

Cale de navigare

Meniu

Actualizare : 25/04/2017

Întrebări şi răspunsuri - Înscrierea și admiterea la universitate

 • Doresc să urmez cursurile unei universități dintr-o altă țară a UE. Autoritățile îmi cer mai întâi să trec un test de limbă. Este legal acest lucru?

  DA, autoritățile au dreptul să le ceară candidaților să treacă un test de limbă. Însă trebuie să aplice această regulă în mod proporțional și să țină cont de circumstanțele individuale. De exemplu, nu ar trebui să vă ceară să dați un test dacă ați locuit sau lucrat într-o țară în care ați utilizat deja limba respectivă.

 • Am obținut o diplomă de studii superioare în Olanda și acum aș dori să urmez cursurile unei facultăți din Spania. Însă universitatea spaniolă refuză să-mi echivaleze diploma eliberată în Olanda cu un titlu academic care oferă acces la cursul pe care vreau să-l urmez. Mă puteți ajuta?

  DEPINDE - recunoașterea titlurilor universitare ține strict de guvernele naționale. Comisia Europeană poate acționa numai în cazul în care:

  • refuzul de a recunoaște o calificare este un act de discriminare pe motive de naționalitate
  • procedurile extrem de lungi sau de costisitoare pot fi considerate motivul pentru care vă este restricționată libertatea de mișcare.

  Rețeaua europeană pentru recunoașterea titlurilor universitare, ENIC-NARICEnglish, deține centre în țările participante. Adresați-vă centrului din țara-gazdă, solicitând ca acesta să contacteze centrul din țara de origine.

 • Am terminat de curând liceul în țara mea. Pot să încep o facultate în altă țară din UE, chiar dacă nu am început niciun curs universitar în țara mea?

  În principiu, puteți urma cursurile unei universități dintr-o altă țară a UE. Însă rețineți că fiecare țară are libertatea de a specifica nivelul de învățământ secundar pe care viitorii studenți trebui să-l dețină pentru a fi admiși la facultate. Aflați din timp care sunt cerințele impuse de universitatea care vă interesează.
 • Ce documente îmi trebuie pentru a studia într-o altă țară din UE?

  Depinde de țara, universitatea și cursul care vă interesează. Ca regulă generală, trebuie să dispuneți de:

  • toate diplomele obținute, în original
  • un CV (de exemplu, CV-ul EuropassEnglish, al cărui format permite oricărei instituții din Europa să înțeleagă parcursul educațional pe care îl prezentați).
 • Sunt înscris la o universitate italiană. Aș putea să mă înscriu la o universitate germană fără să-mi pierd statutul de student la universitatea italiană?  Se pare că Italia nu permite ca un student să fie înscris la două universități în același timp, chiar dacă a doua se află în UE. Germania permite acest lucru?

  Acest aspect nu este reglementat de normele UE. Este legitim ca o universitate să le ceară studenților să participe la cursuri și seminarii în mod regulat. Prin urmare, poate considera că un student nu poate urma două facultăți la fel de exigente în același timp.

 

Principalele informații pe această temă
Înscrierea și admiterea la universitate
Legislaţia UE
Consultaţii publice
  Aveți nevoie de ajutorul serviciilor de asistență?
  Solicitați sprijin și consiliere