Usein kysyttyä - Korkeakoulut: opiskeluoikeus ja pääsyvaatimukset
Haluan mennä opiskelemaan yliopistoon toiseen EU-maahan. Viranomaiset kuitenkin vaativat minua osallistumaan ensin kielikokeeseen. Onko se luvallista?
KYLLÄ - Viranomaisilla on oikeus vaatia hakijoita osallistumaan kielikokeeseen. Heidän tulisi kuitenkin soveltaa sääntöjä kohtuullisesti, ja sallia yksilölliset poikkeukset tilanteissa, joissa hakija on esimerkiksi asunut tai työskennellyt maassa, jossa puhutaan kyseistä kieltä.
Olen suorittanut tutkinnon Alankomaissa ja haluaisin jatkaa opintojani Espanjassa. Espanjalaisen yliopiston mielestä alankomaalainen tutkintoni ei vastaa espanjalaista tutkintoa, joka on tavallisesti edellytyksenä haluamiini opintoihin hakemista varten. Voitteko auttaa?
MAHDOLLISESTI - EU-maat vastaavat itse akateemisten tutkintojen tunnustamisesta. Euroopan komissio voi puuttua asiaan vain, jos:
- tutkinnon tunnustamatta jättäminen on kansallisuudesta johtuvaa syrjintää
- suhteettoman pitkän tai kalliin menettelyn voidaan katsoa rajoittavan liikkumisvapauttasi.
Euroopan laajuiseen akateemisten tutkintojen tunnustamisverkostoon kuuluva kohdemaan ENIC-NARIC en -keskus voi auttaa sinua yhdessä oman maasi vastaavan keskuksen kanssa.
Olen juuri päättänyt toisen asteen opinnot kotimaassani. Voinko aloittaa korkeakouluopinnot toisessa EU-maassa, vaikka minulla ei ole lainkaan kokemusta korkea-asteen opinnoista kotimaastani?
Mitä asiakirjoja tarvitsen opiskellakseni toisessa EU-maassa?
Se riippuu maasta, yliopistosta ja koulutusohjelmasta. Tarvitset luultavasti ainakin:
- kaikki soveltuvat tutkinto- ja opintotodistukset
- ansioluettelon (esim. Europass-ansioluettelo, jonka avulla voi esitellä koulutustaustansa EU-maille yhteisen mallin avulla).