Tools

Taalkeuzemenu

EU-vlag

Kruimelpad

Menu

Bijgewerkt : 25/04/2017

Veelgestelde vragen - Alcohol, tabak en geld meenemen

 • Ik reis binnenkort van Brussel naar Cuba en vrienden hebben mij gevraagd op de terugreis sigaren mee te brengen.  Geldt dat ook als invoer voor "persoonlijk gebruik"?

  Invoer wordt beschouwd als voor persoonlijk gebruik als het een incidenteel karakter heeft en als de goederen bedoeld zijn voor gebruik door u of uw gezin of om cadeau te geven.

 • Ik woon in Ierland en ga op vakantie naar Lanzarote.  Mag ik de goederen die ik op Lanzarote gekocht heb meenemen zonder er invoerrechten over te betalen?

  JA, u hoeft geen douanerechten, btw en accijnzen te betalen zolang u niet meer meeneemt dan de maximumhoeveelheden die gelden voor goederen voor persoonlijk gebruik.

 • Als ik naar een ander EU-land reis met een cheque van meer dan 10.000 euro, moet ik daar dan aangifte van doen?

  Wanneer u de EU binnenkomt of verlaat met meer dan 10.000 euro aan contanten (of het equivalent in andere munteenheden), en/of andere financiële/monetaire instrumenten die anoniem kunnen worden overgedragen moet u dat aangeven bij de douane door gebruik te maken van het EU-aangifteformulier liquide middelen. Wanneer u binnen de EU reist, geldt in sommige EU-landen een soortgelijke verplichting.

 • Moet ik aangifte doen van de invoer van goud en edelstenen ter waarde van meer dan 10.000 euro?

  NEE, edelmetalen en edelstenen hoeven niet te worden aangegeven op grond van de regels inzake liquidemiddelencontrole van de EU.  Deze artikelen vallen onder de douanewetgeving, per land kunnen er specifieke bepalingen gelden.

 

Algemene informatie hierover
Alcohol, tabak, contanten en accijnzen
EU-wetgeving
 • Richtlijn van de Raad over de vrijstelling van btw en accijnzen voor wie de EU inreist English
 • Verordening van de Raad over de vrijstelling van in- en uitvoerrechten English
 • Verordening van het Europees Parlement en de Raad over de controle op de in- en uitvoer van contanten English
Openbare raadpleging
  Advies van een expert? Wij helpen u op weg.
  Vraag hulp of advies