Storitvena orodja

Izbira jezika

Zastava EU

Navigacijska pot

Meni

Posodobitev : 25/04/2017

Pogosta vprašanja - Potovanje - alkohol, tobak in gotovina

 • Načrtujem potovanje na Kubo, kamor bom letel iz Bruslja. Prijateljem bi rad s potovanja prinesel cigare.  Je to dovoljeno? Če prav razumem, je takšen uvoz možen le za osebno uporabo.

  Šteje se, da so izdelki namenjeni za osebno uporabo, če jih uvozite občasno ter so namenjeni vam osebno, vaši družini ali za darila.

 • Iz Irske se odpravljam na dopust na otok Lanzarote.  Ali lahko nazaj prinesem nekatere izdelke brez plačila carine?

  DA – Takšno blago, namenjeno osebni uporabi, s Kanarskih otokov lahko uvozite brez plačila carine, DDV in trošarin. Paziti morate le, da ne prekoračite dovoljenih količin.

 • Če potujem v drugo državo EU s čekom v vrednosti več kot 10 000 evrov, ali moram to prijaviti ali je treba prijaviti samo gotovino v vrednosti nad 10 000 evrov?

  Če vstopate v Evropsko unijo ali izstopate iz nje z 10 000 EUR gotovine ali več (oziroma z enakovrednim zneskom v drugi valuti) in/ali v obliki katerega koli drugega finančnega/denarnega instrumenta, ki se lahko anonimno prenese z ene osebe na drugo, morate to prijaviti carinskim organom z obrazcem za prijavo gotovine. Podobna obveznost lahko velja, kadar potujete po Evropski uniji, saj se v nekaterih državah članicah izvaja tudi nadzor gotovine znotraj EU.

 • Ali je treba prijaviti uvoz zlata ali dragih kamnov v vrednosti več kot 10 000 evrov?

  NE – V skladu s pravili EU o nadzoru gotovine ni treba prijaviti uvoza zlata, plemenitih kovin in dragih kamnov,  vendar to področje ureja carinska zakonodaja in lahko veljajo tudi nacionalni predpisi.

 

Glej osnovne informacije o tem področju
Alkoholne pijače, tobačni izdelki, gotovina in trošarine
Zakonodaja EU
 • Direktiva Sveta o oprostitvi plačila davka na dodano vrednost in trošarin za potnike iz držav izven EU English
 • Uredba Sveta o oprostitvi uvoznih in izvoznih dajatev English
 • Uredba Evropskega parlamenta in Sveta o kontroli gotovine ob vstopu v EU in izstopu iz nje English
Javna posvetovanja
  Potrebujete pomoč podporne službe?
  Pomoč in svetovanje