Instrumentele site-ului

Selector de limbi

Drapelul UE

Cale de navigare

Meniu

Actualizare : 25/04/2017

Întrebări şi răspunsuri - Transportul produselor alcoolice, al tutunului și al banilor

 • Sunt din Bruxelles și merg în vacanță în Cuba, iar prietenii m-au rugat să le aduc la întoarcere niște trabucuri.  Am voie să fac acest lucru, întrucât am înțeles că astfel de importuri trebuie să fie destinate uzului personal?

  Importurile sunt considerate ca fiind pentru uz personal dacă se întâmplă ocazional și au ca obiect produse pe care le utilizați dumneavoastră ori membrii familiei sau pe care le faceți cadou.

 • Sunt din Irlanda și merg în vacanță pe insula Lanzarote.  La întoarcere pot cumpăra produse în regim „duty-free"?

  DA. Atâta timp cât nu depășiți limitele stabilite pentru astfel de bunuri de uz personal, le puteți importa din Insulele Canare, fără a plăti taxe vamale, TVA și accize.

 • Dacă merg în altă țară din UE cu un cec în valoare de peste 10 000 de euro, trebuie să îl declar sau această obligație se referă doar la sumele în numerar care depășesc 10 000 de euro?

  Dacă intrați în UE sau părăsiți teritoriul acesteia cu o sumă de cel puțin 10 000 de euro în numerar (sau echivalentul său în alte monede), și/sau în orice alt instrument financiar/monetar care poate fi transferat în mod anonim de la o persoană la alta, trebuie să o declarați autorităților vamale utilizând formularul UE pentru declararea numerarului. Ați putea avea o obligație similară și în cazul în care călătoriți în interiorul UE, deoarece controlul numerarului se aplică și în unele state membre.

 • Este necesar să declar importul de aur și pietre prețioase în valoare de peste 10 000 de euro?

  NU. Aurul, metalele prețioase și pietrele prețioase nu trebuie declarate în baza normelor UE privind controlul numerarului.  Aceste materiale intră totuși sub incidența legislației vamale și li se pot aplica norme naționale specifice.

 

Principalele informații pe această temă
Alcool, tutun, bani lichizi și accize
Legislaţia UE
 • Directiva Consiliului privind scutirile de TVA și accize pentru călătorii din țări din afara UE English
 • Regulamentul Consiliului privind scutirea de taxe la import și export English
 • Regulamentul Parlamentului European și al Consiliului privind controlul numerarului la intrarea și ieșirea din UE English
Consultaţii publice
  Aveți nevoie de ajutorul serviciilor de asistență?
  Solicitați sprijin și consiliere