Verktyg

Språkval

EU-flaggan

Sökväg

Meny

Uppdaterat : 25/04/2017

Vanliga frågor - Får jag ta med mig alkohol, tobak och kontanter?

 • Jag ska resa till Kuba och mina vänner har bett mig att köpa cigarrer åt dem. Kan jag göra det? Cigarrerna måste väl vara för "personligt bruk"?

  Det räknas som personligt bruk om det rör sig om en tillfällig införsel och om du själv eller din familj ska använda varorna eller ge bort dem i present.

 • Jag ska åka på semester till Lanzarote. Finns det en gräns för vad som är skattefritt när jag kommer hem till Finland?

  JA – Så länge du inte överskrider gränserna för personligt bruk kan du köpa hem varor från Kanarieöarna, utan att betala tull, moms eller punktskatt.

 • Om jag har med en check på över 10 000 euro när jag åker till ett annat EU-land, måste jag deklarera checken eller gäller det bara kontanter?

  När du reser till eller från EU med 10 000 euro eller mer i kontanter (eller motsvarande belopp i andra valutor) – eller andra finansiella/monetära instrument som kan överföras anonymt från en person till en annan – måste du anmäla beloppet till tullmyndigheterna med hjälp av en EU-blankett för anmälan av kontanta medel. När du reser inom EU kan du ha en liknande skyldighet, eftersom vissa EU-länder kontrollerar hur mycket kontanter du har med dig.

 • Måste jag deklarera import av guld och ädelstenar om de är värda mer än 10 000 euro?

  NEJ – Guld, ädla metaller och ädelstenar behöver inte deklareras enligt EU:s regler för kontroller av kontanta medel. Dessa varor omfattas dock av tullbestämmelser, och det kan finnas särskilda nationella regler.

 

EU-lagstiftning
 • Direktiv om undantag från moms och punktskatt på varor som förs in av resande från länder utanför EU English
 • Förordning om upprättandet av ett EU-system för tullbefrielse English
 • Förordning om kontroller av kontanter som förs till eller från EU English
Offentliga samråd
  Behöver du hjälp från våra rådgivningstjänster?
  Få hjälp och råd