A szolgáltatás eszközei

Nyelvválasztás

Az EU zászlaja

Navigációs útvonal

Menü

Frissítve : 25/04/2017

Gyakran feltett kérdések - Ha magával akar vinni szeszes italt, dohányterméket vagy készpénzt külföldre...

 • Kubába utazom, és brüsszeli barátaim megkértek rá, hogy hozzak nekik szivart.  Behozhatom-e az EU-ba a barátaimnak szánt kubai szivart, arra hivatkozva, hogy az személyes fogyasztásra szolgál?

  Az EU-ba behozott árucikkek akkor tekinthetők úgy, hogy személyes fogyasztásra szolgálnak, ha a behozatal alkalmi jellegű, és a szóban forgó árucikket az illető személy saját fogyasztásra, családjának vagy ajándékba szánja.

 • Írországból Lanzarotéra utazom szabadságra.  Van-e olyan meghatározott mennyiség, amely alatt „vámmentesen" vihetek be termékeket visszafelé Írországba?

  IGEN – Bizonyos mennyiségig vám-, hozzáadottértékadó (héa)- és jövedékiadó-mentesen vihet magával személyes fogyasztásra szánt termékeket a Kanári-szigetekről.

 • Ha egyik EU-országból a másikba utazom, és több mint 10 ezer euró értékű készpénz vagy 10 ezer eurónál nagyobb összegre szóló csekk van nálam, nyilatkoznom kell arról a határon?

  Ha Ön 10 ezer euró vagy azt meghaladó összegű készpénz (vagy azzal egyenértékű egyéb pénznem), illetve két személy között anonim módon fizikailag átruházható pénzügyi eszköz birtokában szeretne az EU területére beutazni vagy az Európai Unióból kiutazni, erről készpénzbejelentő nyilatkozatot kell kitöltenie, és azt be kell nyújtania a vámhatóságoknak. Az Európai Unión belüli – uniós tagországból uniós tagországba történő – utazás esetén is előfordulhat, hogy hasonló kötelezettség hárul Önre, mivel egyes uniós országok ellenőrzik az Unión belüli készpénzforgalmat.

 • Nyilatkoznom kell-e, ha aranyat vagy drágakövet kívánok behozni az EU-ba 10 ezer eurónál nagyobb értékben?

  NEM – Az aranyat, a nemesfémeket és a drágaköveket nem kell bejelenteni az uniós készpénz-ellenőrzési szabályok értelmében.  Az uniós vámszabályokat és az esetleges tagállami előírásokat azonban alkalmazni kell ezekre az árucikkekre.

 

A témával kapcsolatos legfontosabb információk
Szeszes italok, dohánytermékek, készpénz és jövedéki adók
EU-jogszabályok
 • A Tanács irányelve az EU-n kívüli országokból beutazó személyek hozzáadottérték-adó és jövedéki adó alóli mentesítéséről English
 • A Tanács rendelete az import- és az exportvámok alóli mentességről English
 • Az Európai Parlament és a Tanács rendelete az Unió területére belépő, illetve az Unió területét elhagyó készpénz ellenőrzéséről English
Nyilvános konzultációk
  Tanácsra vagy segítségre van szüksége?
  Forduljon a segítségnyújtó szolgálatokhoz