Veelgestelde vragen - Uw ziektekostendekking

Gelden er voorwaarden voor uw recht op ziektekostendekking, dan moet de nationale zorgverzekeraar die uw aanvraag onderzoekt, rekening houden met de perioden waarin u in andere EU-landen verzekerd was, gewoond of gewerkt heeft. Zo verliest u uw ziektekostendekking niet wanneer u van baan verandert of naar een ander land verhuist. In bepaalde landen heeft u bijvoorbeeld in principe pas recht op gezondheidszorg als u er minstens zes maanden verzekerd bent geweest. Maar volgens de EU-regels heeft u in die landen al meteen recht op vergoeding van uw ziektekosten als u daarvoor minstens zes maanden verzekerd was in een ander EU-land.
U moet een Europese zorgpas aanvragen in uw eigen land, waar u verzekerd bent en u het S1-formulier gekregen heeft.
Als grensarbeider kunt u een beroep doen op gezondheidszorg in het land waar u woont en in het land waar u werkt. In veel gevallen is het gemakkelijker voor u om gezondheidszorg te krijgen in het land waar u werkt en waar u de meeste tijd doorbrengt.
Als uw werkgever u detacheert, of wanneer u als zelfstandige zelf beslist voor uw werk naar een ander EU-land te gaan, blijven uw ziektekosten gedekt in uw eigen land. Verhuist u naar het land waar u gedetacheerd bent, dan kunt u uw ziektekosten daar vergoed krijgen met behulp van het S1-formulier.
JA, in sommige gevallen. U hebt ook na de pensionering recht op gezondheidszorg in beide landen als zowel het land waar u hebt gewerkt als het land dat verantwoordelijk is voor uw ziektekostendekking als gepensioneerde, in deze lijst staan: België, Bulgarije, Cyprus, Duitsland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Luxemburg, Nederland, Oostenrijk, Polen, Slovenië, Spanje, Tsjechië en Zweden.
Meer informatie krijgt u van uw nationale zorgverzekeraar.
NEE. Als je tijdelijk naar het buitenland gaat om er te studeren, kan je gebruikmaken van de door je eigen land afgegeven Europese zorgpas. Je hoeft dus geen ziektekostenverzekering af te sluiten in je gastland, tenzij:
  • je er je vaste verblijfplaats neemt
  • je er werk vindt
Met de Europese zorgpas kun je alle nodige medische zorg krijgen terwijl je tijdelijk in een ander EU-land verblijft, al kan het aanbod variëren afhankelijk van de aard van de zorg en de verwachte duur van je verblijf. De zorgaanbieder (arts) bepaalt welke behandeling medisch gezien noodzakelijk is.
Je kunt je zorgpas wel alleen gebruiken bij openbare zorgverleners, niet bij particuliere.
Het land dat uw pensioen betaalt, is ook verantwoordelijk voor uw gezondheidszorg. Ontvangt u een pensioen van meer dan één land en woont u in een van deze landen, dan is uw woonland verantwoordelijk voor uw ziektekostendekking en die van uw gezinsleden.
Ontvangt u geen pensioen of andere inkomsten van het land waar u woont, dan krijgen u en uw gezin daar medische zorg als u in het land dat uw pensioen betaalt ook recht zou hebben op die zorg. U moet een S1-formulier (het voormalige E106-formulier) aanvragen bij uw zorgverzekeraar in het land dat uw pensioen betaalt en het registreren in het land waar u woont.
Als u als gepensioneerde in een ander EU-land gaat wonen, hebt u daar recht op gezondheidszorg onder dezelfde voorwaarden als de inwoners van dat land. U moet een S1-formulier aanvragen bij uw zorgverzekeraar in het land dat uw pensioen betaalt. Met dit formulier moet u zich registreren bij de zorgverzekeraar in het land waar u gaat wonen.
U heeft in uw nieuwe land recht op medische zorg alsof u daar verzekerd was, onder dezelfde voorwaarden als de onderdanen van dat land. Maar dat betekent niet noodzakelijkerwijs dat u precies dezelfde rechten heeft als thuis. De gezondheidszorg kan binnen de EU aanzienlijk verschillen, want elk land beslist zelf over zijn eigen nationale zorgstelsel. Bent u van plan te emigreren? Dan kunt u voor uw vertrek het best bij de bevoegde instanties in het land van bestemming advies inwinnen over uw rechten en plichten daar.
Dat hangt af van het land waarin u verzekerd bent (vaak het land dat uw pensioen betaalt). In principe heeft u in uw eigen land niet meer automatisch recht op alle medische behandelingen waar u recht op had voordat u naar het buitenland verhuisde. Sommige landen bieden echter gunstiger voorwaarden voor gepensioneerden die naar het buitenland zijn verhuisd.
Valt u onder een van de volgende landen, dan heeft u het recht om terug te keren voor behandelingen onder dezelfde voorwaarden als vóór uw verhuizing: België, Bulgarije, Cyprus, Duitsland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, IJsland, Liechtenstein, Luxemburg, Nederland, Oostenrijk, Polen, Slovenië, Spanje, Tsjechië, Zweden en Zwitserland.
Als u op reis bent in andere landen of in het land waarin u verzekerd bent en u heeft onverwacht medische zorg nodig, dan krijgt u die op vertoon van uw Europese zorgpas.

Algemene informatie hierover

EU-wetgeving

Laatste controle: 09/07/2024
Deze bladzijde delen