Întrebări şi răspunsuri - Asigurarea dumneavoastră de sănătate

Dacă trebuie să îndepliniți anumite condiții pentru a beneficia de asigurare de sănătate, organismul național de sănătate care analizează cererea dumneavoastră trebuie să țină cont de perioadele în care ați beneficiat de asigurare, ați locuit sau ați lucrat în baza legislației altor țări din UE. Acest lucru garantează că nu vă veți pierde drepturile la asistență medicală atunci când vă schimbați locul de muncă sau când vă mutați în altă țară. De exemplu, în anumite țări, aveți dreptul la îngrijiri medicale doar după șase luni de contribuții în țara respectivă. Normele UE prevăd că aveți dreptul la prestații de boală încă de la începutul perioadei de asigurare în noua țară, cu condiția să fi beneficiat anterior de asigurare timp de cel puțin 6 luni în altă țară din UE.
Solicitați cardul în țara de origine, unde sunteți asigurat și unde vi s-a eliberat formularul S1.
Ca lucrător transfrontalier, aveți acces la asistență medicală fie în țara în care locuiți, fie în țara în care lucrați. În multe cazuri, este mai practic să primiți îngrijiri în țara în care lucrați, pentru că acolo vă petreceți cea mai mare parte a timpului.
Atunci când sunteți detașat de angajator sau vă detașați ca lucrător independent pentru a lucra în altă țară din UE, veți beneficia în continuare de asigurare în țara de origine. Dacă vă mutați în țara în care sunteți detașat, veți beneficia de asigurare în țara în care lucrați, utilizând formularul S1.
DA, în anumite cazuri. Puteți beneficia de îngrijire medicală în ambele țări, chiar și după pensionare, cu condiția ca atât țara în care ați lucrat, cât și țara care răspunde de asigurarea dumneavoastră de sănătate să se numere printre următoarele țări: Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Cipru, Franța, Germania, Grecia, Luxemburg, Polonia, Slovenia, Spania, Suedia, Țările de Jos și Ungaria.
Pentru informații suplimentare, contactați organismul național de asigurări de sănătate.
NU. Studenții care merg temporar la studii în străinătate pot utiliza cardul CEASS care le-a fost eliberat de țara de origine. Așadar, nu este nevoie să încheiați o asigurare de sănătate în țara în care studiați. Totuși, va trebui să încheiați o asigurare de sănătate în țara în care studiați dacă:
  • vă stabiliți reședința permanentă în țara în care studiați
  • începeți să lucrați în țara în care studiați.
CEASS vă permite să obțineți orice tratament medical de care aveți nevoie pe durata studiilor temporare în altă țară din UE. CEASS le oferă studenților acces la orice tratament medical necesar, în funcție de natura îngrijirilor medicale și de durata preconizată a perioadei petrecute în străinătate. Furnizorul de asistență medicală este cel care stabilește ce tipuri de tratamente sunt „necesare” din punct de vedere medical.
Trebuie să aveți în vedere faptul că puteți utiliza CEASS doar la furnizorii publici de servicii medicale, deoarece cardul nu acoperă asistența medicală furnizată în sistem privat.
Țara care răspunde de asistența dumneavoastră medicală este țara care vă plătește pensia. Dacă primiți pensie din mai multe țări și una dintre ele este țara în care locuiți, aceasta din urmă va răspunde de acoperirea îngrijirilor medicale de care beneficiați dumneavoastră și membrii familiei.
Dacă nu primiți pensie sau alt venit din țara în care locuiți, dumneavoastră și familia veți beneficia de tratament medical acolo dacă ați avea dreptul la tratament medical în țara care vă plătește pensia. Trebuie să solicitați formularul S1 (fostul formular E106) de la casa de asigurări de sănătate din țara care vă plătește pensia și să îl înregistrați în țara în care locuiți.
Ca pensionar care se stabilește în altă țară din UE, aveți acces deplin la asistență medicală în noua țară de reședință, în aceleași condiții ca și cetățenii țării respective. Trebuie să solicitați formularul S1 în țara care vă plătește pensia (de la casa de asigurări de sănătate). După aceea, utilizați acest formular pentru a vă înregistra la casa de asigurări de sănătate din noua țară de reședință.
Trebuie să beneficiați de tratament ca și cum ați fi asigurat în țara de reședință, în aceleași condiții ca și cetățenii acesteia. Dar aceasta nu înseamnă neapărat că veți avea acces exact la aceleași servicii ca și în țara de origine. Serviciile de asistență medicală variază semnificativ în UE, deoarece fiecare țară ia propriile decizii cu privire la organizarea sistemului său de sănătate. Înainte de plecare, contactați autoritățile naționale relevante pentru detalii despre drepturile și obligațiile care vă revin în noua țară de reședință.
Acest lucru depinde de țara în care beneficiați de asigurare (aceasta poate fi adesea țara care vă plătește pensia). În principiu, nu puteți reveni în țara de origine pentru a beneficia de tratamentul la care ați avut acces înainte de a vă stabili permanent în străinătate. Totuși, unele state membre oferă condiții mai favorabile pensionarilor care s-au mutat în străinătate.
Dacă țara în care beneficiați de asigurare este una din cele incluse pe lista de mai jos, aveți dreptul de a vă întoarce acolo pentru a primi asistență medicală în aceleași condiții: Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Cipru, Elveția, Franța, Germania, Grecia, Islanda, Liechtenstein, Luxemburg, Polonia, Slovenia, Spania, Suedia, Țările de Jos și Ungaria.
Dacă mergeți în alte țări sau în țara în care beneficiați de asigurare, puteți utiliza CEASS pentru a primi orice tratament care se dovedește necesar din punct de vedere medical pe durata șederii acolo.

Principalele informații pe această temă

Legislația UE

Ultima verificare: 18/01/2024
Partajați această pagină