Spørgsmål og svar - Din sygesikringsdækning

Når der er særlige betingelser, der skal opfyldes for, at du har ret til dækning, skal den nationale sygesikring, der behandler din ansøgning, tage højde for, hvor længe du har været forsikret, har boet i eller har været beskæftiget i andre EU-lande og under deres lovgivning. Dette sikrer, at du ikke mister din dækning, når du skifter arbejde og flytter til et andet land. I nogle lande bliver du f.eks. først berettiget til sundhedsydelser, efter at du har været forsikret der i seks måneder. EU-reglerne siger, at du har ret til sygedagpenge fra begyndelsen af din forsikringsperiode i dit nye land, hvis du tidligere har været dækket i seks måneder eller mere i et andet EU-land.
Du skal søge om dit europæiske sygesikringskort i dit hjemland, hvor du har fået S1-blanketten.
Som grænsearbejder kan du få behandling enten der, hvor du bor, eller der, hvor du arbejder. I mange tilfælde vil det være mere praktisk for dig at få behandling der, hvor du arbejder og tilbringer det meste af din tid.
Når du er udstationeret af din arbejdsgiver i et andet EU-land, eller hvis du udstationerer dig selv som selvstændig, vil du fortsat være dækket af dit hjemland. Hvis du flytter til det land, hvor du er udstationeret, vil du med S1-blanketten være dækket i det land, hvor du arbejder.
JA, i nogle tilfælde. Du kan få sundhedsydelser i begge lande, også når du er gået på pension, hvis både det land, hvor du tidligere var ansat, og det land, der er ansvarligt for at dække dine sundhedsydelser som pensionist, er blandt følgende: Belgien, Bulgarien, Cypern, Frankrig, Grækenland, Holland, Luxembourg, Polen, Slovenien, Spanien, Sverige, Tjekkiet, Tyskland, Ungarn og Østrig.
Du kan få mere information ved at kontakte din nationale sygesikring.
NEJ, studerende, der rejser til udlandet for at studere, kan bruge det europæiske sygesikringskort, som de har fået i deres hjemland. Derfor behøver du ikke at tegne en sygeforsikring i det land, hvor du studerer. Du skal dog tegne en sygeforsikring i det land, hvor du studerer, hvis du:
  • får permanent ophold i det pågældende land
  • begynder at arbejde i det pågældende land.
Det europæiske sygesikringskort giver dig ret til alle de sundhedsydelser, du måtte få brug for, mens du opholder midlertidigt i et andet EU-land. Kortet giver studerende adgang til den behandling, der er nødvendig, afhængigt af arten af sundhedsydelsen og den forventede varighed af udlandsopholdet. Det er op til sundhedsudbyderen at vurdere, hvilke former for behandling, der er "lægeligt nødvendige".
Du skal være opmærksom på, at du kun kan bruge dit europæiske sygesikringskort hos offentlige sundhedsudbydere, da det ikke giver adgang til privat sundhedspleje.
Det land, der er ansvarligt for at dække dine sundhedsydelser, er det land, der udbetaler din pension. Hvis du modtager pension fra mere end ét land, og du bor i et af disse lande, vil dit bopælsland være ansvarligt for at dække dine og din families sundhedsydelser.
Hvis du ikke modtager pension eller anden indkomst i det land, hvor du bor, vil du og din familie kunne modtage sundhedsydelser i jeres bopælsland, hvis du ville være berettiget til sundhedsydelser i det land, der udbetaler din pension. Du skal bede sygesikringen i det land, der udbetaler din pension, om enS1-blanket (tidligere E106-blanket) og registrere den i det land, hvor du bor.
Som pensionist, der slår sig ned i et andet EU-land, har du fuld adgang til sundhedsydelser i dit nye bopælsland på samme vilkår som landets statsborgere. Du skal bede om en S1-blanket fra den nationale sygesikring i det land, der udbetaler din pension. Du skal derefter bruge blanketten til at registrere dig hos sygesikringen i dit nye bopælsland.
Du har ret til samme behandling, som hvis du var forsikret i dit nye bopælsland, og på de samme betingelser som landets statsborgere. Men det betyder ikke nødvendigvis, at du har adgang til præcis de samme ydelser som i dit hjemland. Der er stor forskel på sundhedsydelser i de forskellige EU-lande, da hvert land selv bestemmer over sin egen sundhedspleje. Kontakt de nationale myndigheder, inden du flytter til udlandet, og bed om oplysninger om dine rettigheder og forpligtelser i dit nye bopælsland.
Det afhænger af, hvilket land du fortsat er tilknyttet – det er ofte det land, der udbetaler din pension. Du kan normalt ikke rejse tilbage til dit hjemland og få de sundhedsydelser, du havde adgang til, inden du flyttede permanent til udlandet. Nogle EU-lande tilbyder dog mere gunstige vilkår for pensionister, der er flyttet til udlandet.
Hvis det land, du stadig er tilknyttet, er et af følgende, har du ret til at vende tilbage dertil og få behandling på de samme betingelser som før: Belgien, Bulgarien Cypern, Frankrig, Grækenland, Holland, Island, Liechtenstein, Luxembourg, Polen, Schweiz, Slovenien, Spanien, Sverige, Tjekkiet, Tyskland, Ungarn og Østrig.
Hvis du rejser til andre lande eller til det land, du stadig er tilknyttet, kan du bruge det europæiske sygesikringskort til at modtage enhver sundhedsydelse, som måtte blive nødvendig under dit ophold dér.

Se de vigtigste oplysninger om dette emne

EU-lovgivning

Senest tjekket: 18/11/2022
Del denne side