Navigointipolku

Päivitetty 06/12/2017

Ulkomaankomennukselle lähetetyt työntekijät

Jos yritykselläsi on urakkasopimus toiseen EU-maahan sijoittautuneen toimeksiantajan kanssa ja yrityksesi työntekijöiden on työskenneltävä tilapäisesti kyseisessä maassa urakan suorittamiseksi, yrityksesi on noudatettava työkomennukselle lähettämistä koskevia sääntöjä. Näitä sääntöjä sovelletaan myös silloin, kun työnantaja lähettää työntekijänsä komennukselle toisessa EU-maassa omistamaansa yritykseen. Molemmissa tapauksissa työntekijän ja lähettävän yrityksen välillä on oltava työsuhde.

Työntekijöiden lähettämistä koskevia sääntöjä sovelletaan myös silloin, kun jossain EU-maassa työvoiman vuokrausta harjoittava yritys tai tilapäistyövoimaa välittävä yritys palkkaa työntekijän toisesta maasta työskentelemään kyseiseen EU-maahan rekisteröidyssä yrityksessä. Tässä tapauksessa työntekijän ja työvoiman vuokrausta tai tilapäistyövoiman välittämistä harjoittavan yrityksen välillä on oltava työsuhde.

Vastaanottajamaassa sovellettava työehdot

Työnantajan on taattava työntekijöilleen työkomennuksen ajan samat työolot ja työehdot, jotka ovat voimassa vastaanottajamaassa joko lainsäädännön tai työehtosopimusten perusteella. Näitä ovat muun muassa

  • vähimmäislepoajat
  • enimmäistyöajat
  • palkallisten vuosilomien vähimmäiskesto
  • vähimmäispalkka: työkomennukseen liittyvät korvaukset (kuten päivärahat) katsotaan osaksi vähimmäispalkkaa, ellei työnantaja maksa niitä korvauksena työntekijöille työkomennuksella tosiasiallisesti aiheutuneista kustannuksista (kuten majoitus- ja matkakulut)
  • raskaana oleviin naisiin ja äskettäin synnyttäneisiin naisiin sovellettavat suojatoimenpiteet
  • miesten ja naisten tasa-arvoinen kohtelu.

Jos työehdot ovat lähtömaassa paremmat kuin vastaanottajamaassa, työnantaja voi soveltaa näitä ehtoja työntekijöihinsä myös työkomennuksen aikana.

Jos urakkasopimuksen olennaisena osana on tiettyjen tuotteiden ensimmäinen kokoamis- ja/tai asennustyö ja urakoitsijan työntekijöiden on suoritettava nämä työt, vähimmäispalkkaa ja vuosilomia koskevien vaatimusten noudattaminen ei ole pakollista, jos työkomennus kestää alle 8 päivää.

EU-maat voivat päättää työnantaja- ja työntekijäpuolta kuultuaan, että vastaanottajamaan vähimmäispalkkaa ja vuosilomia koskevia vaatimuksia ei tarvitse soveltaa, jos koko työkomennus kestää alle kuukauden. Tämä poikkeus ei koske työvoiman vuokrausta harjoittavan yrityksen välityksellä työkomennukselle lähetettyjä työntekijöitä.

Kansalliset yhteyspisteet

Jokaisessa EU-maassa on vähintään yksi yhteyspiste yrityksille, jotka lähettävät työntekijöitä ulkomaankomennukselle. Yhteyspisteet tekevät yhteistyötä ja vaihtavat tietoja keskenään, valvovat lähetettyihin työntekijöihin ulkomaankomennuksen aikana sovellettavia työehtoja ja -oloja ja tutkivat mahdollisia sääntöjen rikkomisia. Lisäksi ne antavat ulkomaisille yrityksille tietoa työntekijöiden lähettämisestä ulkomaankomennukselle kyseiseen maahan sekä siellä sovellettavista työehdoista ja -oloista.

Lähetettyjä työntekijöitä koskevat sosiaaliturvasäännöt

Lähetetyt työntekijät, jotka työskentelevät tilapäisesti toisessa EU-maassa, voivat kuulua työkomennuksensa aikana edelleen lähtömaan sosiaaliturvajärjestelmään.

Lisätietoa työntekijöihin ja itsenäisiin ammatinharjoittajiin työkomennuksen aikana sovellettavista sosiaaliturvasäännöistä.

Ota yhteyttä paikalliseen yritystukipalveluun

Onko sinulla kysyttävää yritystoiminnasta yli maiden rajojen, esimerkiksi viennistä tai toiminnan laajentamisesta toiseen EU-maahan? Enterprise Europe Network -verkoston kautta voit saada maksutonta neuvontapalvelua.

Paikalliset yritystukipalvelut

Apua ja neuvoja

Pyydä asiantuntija-apua

Apua ja neuvoja

Ota yhteyttä paikalliseen yritystukipalveluun

Onko sinulla kysyttävää yritystoiminnasta yli maiden rajojen, esimerkiksi viennistä tai toiminnan laajentamisesta toiseen EU-maahan? Enterprise Europe Network -verkoston kautta voit saada maksutonta neuvontapalvelua. Vastaamista helpottaa ja nopeuttaa, jos annat mahdollisimman tarkat tiedot.

EEN-logo

Yhteydenottolomake

(Kaikki kentät ovat pakollisia.)
Kiitos! Viestisi on lähetetty.
Teknisten ongelmien vuoksi viestiä ei voitu lähettää. Yritä myöhemmin uudelleen.
Anna sähköpostiosoite oikeassa muodossa.

Henkilötiedot

Yrityksen tiedot

KylläEn

Alankomaat

Den Haag

Belgia

Brussel

Bruxelles

Namur

Bulgaria

Sofia

Espanja

Barcelona

Madrid

Oviedo

Palma

Santa Cruz de Tenerife

Sevilla

Valencia

Vitoria- Gazteiz

Zaragoza

Irlanti

Dublin

Islanti

Reykjavík

Italia

Firenze (Toscana, Umbria, Marche)

Milano (Lombardia, Emilia Romagna)

Napoli (Abruzzo, Calabria, Campania, Basilicata, Molise, Puglia, Sicilia)

Roma (Lazio, Sardegna)

Torino (Piemonte, Liguria, Valle d’Aosta)

Venezia (Veneto, Trentino Alto Adige, Friuli Venezia Giulia)

Itävalta

Wien

Kreikka

Athens

Kroatia

Zagreb

Kypros

Nicosia

Latvia

Riga

Liettua

Vilnius

Luxemburg

Luxembourg

Malta

Pieta`

Norja

Oslo

Portugali

Lisboa

Puola

Kielce

Lublin

Warsaw

Wroclaw

Ranska

Blagnac Cedex

Caen

Dijon

Guadeloupe, Martinique

Lille

Lyon

Paca

Paris, Ile-de-France, Centre, Nouvelle-Calédonie, Polynésie

Rennes

Saint-Denis

Romania

Baciu Cluj

Bucuresti

Constanta

Timișoara

Ruotsi

Stockholm

Saksa

Berlin

Bremen

Erfurt

Hannover

Kiel

Leipzig

Magdeburg

Mainz

Mülheim an der Ruhr

München

Rostock

Stuttgart

Wiesbaden

Slovakia

Bratislava

Slovenia

Ljubljana

Suomi

Helsinki

Tanska

Copenhagen

Tšekin tasavalta

Praha

Unkari

Budapest

Viro

Tallinn

Yhdistynyt kuningaskunta

Belfast (Northern Ireland)

Cardiff (Wales)

Edinburgh (Scotland)

London (England)

3000/3000

Tämän lomakkeen tiedot lähetetään suoraan Enterprise Europe Network -verkostoon kuuluvalle organisaatiolle. Henkilötietoja kysytään vain vastaamisen helpottamiseksi, eikä niitä säilytetä.

Apua ja neuvoja

Eures-neuvojat

Eures-neuvojat antavat tietoa työehdoista ja -olosuhteista ja työhönottomenettelyistä omassa EU-maassasi ja rajaseutualueilla.