Navigációs útvonal

Frissítve : 03/02/2017

Kiküldött munkavállalók

Előfordulhat, hogy munkavállalója Önt külföldi kiküldetésbe küldi egy másik EU-országba.

Ideiglenesen (legfeljebb kétéves időtartamra) külföldre küldött munkavállalóként Önre külön szabályok vonatkoznak. Ezek a szabályok a rövid ideig tartó külföldi munkavégzést hivatottak megkönnyíteni. A következő rendelkezésekről van többek között szó:

 • Nincs szükség munkavállalási engedélyre – kivéve, ha a kiküldetés Horvátországból Ausztriába szól, ahol bizonyos ágazatokra munkavállalási korlátozások vonatkoznak.
 • A társadalombiztosítási járulékokat továbbra is a származási országban kell fizetni.
 • A kiküldetésben lévő munkavállalók a származási országuk társadalombiztosítási rendszerébe tartoznak.
 • Nincs szükség a szakképesítések elismertetésére; bizonyos foglalkozások esetében azonban előfordulhat, hogy a fogadó ország hatóságai előzetes írásbeli nyilatkozatot kérnek. Tájékozódjon részletesebben a szakmai képesítések elismeréséről.
 • Nyugdíjba vonuláskor nem kell különböző országok nyugdíjbiztosítási hatóságaihoz fordulni: a fogadó ország intézményei nem illetékesek az ország területén kiküldetést teljesítő munkavállalók nyugdíjbiztosítása ügyében.

Az uniós szabályok értelmében a kiküldetést teljesítők hazájuk társadalombiztosítási rendszerében maradhatnak, de nincsenek EU-szerte egységes szabályok arra nézve, hogy a külföldi kiküldetés során szerzett jövedelem után melyik országban kell adót fizetni. Ebben a kérdésben a nemzeti jogszabályok vagy az országok közötti adóügyi megállapodások az irányadók. Erről a kérdésről részletesebben a jövedelemadózásra vonatkozó szabályokról szóló oldalunkon olvashat.

Munkakörülmények

A munkáltatónak kötelessége garantálni, hogy a kiküldetés időtartama alatt a fogadó országban hatályban lévő alapvető foglalkoztatási szabályok és feltételek megfelelően érvényesüljenek Önre nézve, többek között a következők tekintetében:

 • minimálbér – az Ön fizetése nem lehet alacsonyabb a helyi minimálbérnél,
 • maximális munkaidő és minimális pihenőidő,
 • a munkaórák maximális száma – Ön nem dolgozhat többet bizonyos számú munkaóránál,
 • az éves fizetett szabadság minimuma – Önnek joga van rendes szabadsághoz,
 • a munkahelyi egészségvédelem és biztonság,
 • várandós nők és fiatalok foglalkoztatásának feltételei,
 • a gyermekmunkát tiltó szabályozás.

Konkrét eset

Külföldi kiküldetése során Önt ugyanazok a jogok illetik meg, mint helyi munkatársait

Andrea egy német takarítóvállalatnál dolgozik 8,50 eurós órabérért. Kiküldetésbe küldik Franciaországba, Strasbourgba. Órabére változatlan marad, amíg munkatársai nem figyelmeztetik, hogy legalább 9,67 eurós órabért kellene kapnia (ez a francia minimálbér).

Andrea munkáltatója a franciaországi munkavégzés idejére köteles Andrea órabérét legalább 9,67 euróra felemelni. A megemelt fizetéshez való jog mellett Andreát számos más jog is megilleti franciaországi kiküldetése alatt.

Munkavégzési feltételek a fogadó országban

Ország kiválasztása:

Társadalombiztosítás a külföldi tartózkodás ideje alatt

Ha Ön kiküldött munkavállalóként ideiglenesen egy másik EU-országban dolgozik, nem kell átjelentkeznie annak az országnak a társadalombiztosítási rendszerébe, ahol kiküldetést teljesít.

Tájékozódjon arról, hogyan tudja fenntartani társadalombiztosítási jogviszonyát saját országában a külföldi kiküldetés ideje alatt.

Előzetes nyilatkozat

Előfordulhat, hogy a fogadó ország hatósága előzetes nyilatkozatot követel meg Öntől a tervezett kiküldetésről. Ha Ön alkalmazott, a munkaadójának kell elkészítenie ezt a nyilatkozatot.

Részletesebb tájékoztatásért vegye fel a kapcsolatot a kiküldött munkavállalókkal foglalkozó összekötő hivatallal vagy az egyablakos ügyintézési ponttal a kiküldetés országában.

Nyilvános konzultációk
  Tanácsra vagy segítségre van szüksége?
  Forduljon a segítségnyújtó szolgálatokhoz