Διαδρομή πλοήγησης

Επικαιροποίηση : 26/11/2015

shopping

Επιστροφή μη ικανοποιητικών προϊόντων

Δικαίωμα υπαναχώρησης εντός 14 ημερών από την αγορά προϊόντων

Στην ΕΕ, όταν πρόκειται για συμβάσεις που συνάπτονται από τις 13 Ιουνίου 2014 και μετά, έχετε το δικαίωμα να υπαναχωρήσετε, εντός 14 ημερών, από την ηλεκτρονική σας αγορά, καθώς και από αγορές που κάνατε εκτός καταστήματος (π.χ. στο σπίτι σας, τηλεφωνικά ή ταχυδρομικώς).

Αυτή η "περίοδος χάριτος" λήγει 14 ημέρες μετά την ημερομηνία παραλαβής των εμπορευμάτων σας. Ωστόσο, αν η λήξη αυτής της προθεσμίας συμπίπτει με αργία, η προθεσμία παρατείνεται μέχρι την επόμενη εργάσιμη ημέρα.

Μπορείτε να ακυρώσετε την παραγγελία σας για οποιονδήποτε λόγο εντός αυτού του χρονικού διαστήματος - έστω κι αν αλλάξατε γνώμη.

Για να ασκήσετε το δικαίωμα υπαναχώρησης, πρέπει να ενημερώσετε ρητά τον έμπορο για τη σχετική απόφασή σας. Αυτό μπορεί να γίνει, για παράδειγμα, με την προσθήκη μιας γραπτής δήλωσης στα εμπορεύματα που επιστρέφετε ταχυδρομικώς ή με αποστολή φαξ ή ηλεκτρονικού μηνύματος. Δεν αρκεί να επιστρέψετε απλώς τα εμπορεύματα. Ο έμπορος οφείλει να σας διαβιβάσει ένα υπόδειγμα εντύπου υπαναχώρησης, με το οποίο μπορείτε να τον ενημερώσετε για την υπαναχώρησή σας, αλλά δεν υποχρεούστε να το χρησιμοποιήσετε.

Ο έμπορος οφείλει να σας επιστρέψει τα χρήματα μέσα σε 14 ημέρες από την παραλαβή της κοινοποίησης υπαναχώρησης, αλλά μπορεί να καθυστερήσει την επιστροφή εάν δεν έχει λάβει πίσω τα εμπορεύματα ή απόδειξη για την επιστροφή τους. Στα χρήματα αυτά πρέπει να συμπεριλαμβάνονται και τα μεταφορικά τέλη που πληρώσατε όταν κάνατε την αγορά σας. Ωστόσο, ο έμπορος μπορεί να σας χρεώσει πρόσθετες δαπάνες παράδοσης εάν ζητήσετε ταχεία επίδοση. Εσείς βαρύνεστε με το κόστος επιστροφής των εμπορευμάτων στον έμπορο.

Για ογκώδη εμπορεύματα (όπως οι μεγάλες οικιακές συσκευές), ο έμπορος οφείλει να σας δώσει τουλάχιστον μια εκτίμηση του κόστους της επιστροφής των εμπορευμάτων. Πρέπει να επιστρέψετε τα εμπορεύματα μέσα σε 14 ημέρες αφότου ενημερώσετε τον έμπορο ότι θέλετε να υπαναχωρήσετε.

Βεβαιωθείτε ότι ο έμπορος σας ενημέρωσε ότι θα επιβαρυνθείτε με το κόστος της επιστροφής των εμπορευμάτων εντός της περιόδου χάριτος. Εάν όχι, ο έμπορος οφείλει επίσης να επιβαρυνθεί με το εν λόγω κόστος. Ογκώδη εμπορεύματα που αγοράσατε από κατ' οίκον πωλητή και σας παραδόθηκαν αμέσως πρέπει, ωστόσο, να παραλαμβάνονται από τον ίδιο τον πωλητή με δικά του έξοδα.

Προσοχή!

Σημειώστε ότι δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιήσετε τα εμπορεύματα που παραλάβατε προτού αποφασίσετε να υπαναχωρήσετε από την αγορά. Το δικαίωμα υπαναχώρησης σας δίνει τη δυνατότητα να ελέγξετε το προϊόν όπως θα το κάνατε σε ένα κατάστημα, και όχι να το χρησιμοποιήσετε ελεύθερα για 14 ημέρες.

Πρέπει να γνωρίζετε επίσης ότι ισχύουν ιδιαίτεροι κανόνες για το ψηφιακό περιεχόμενο (π.χ. την τηλεφόρτωση ή τη διαδικτυακή μετάδοση μουσικής ή βίντεο).

Εξαιρούνται ορισμένα προϊόντα

Η περίοδος "χάριτος" των 14 ημερών δεν ισχύει, μεταξύ άλλων, για τα εξής:

 • αεροπορικά και σιδηροδρομικά εισιτήρια καθώς και εισιτήρια συναυλιών και κρατήσεις ξενοδοχείων για συγκεκριμένες ημερομηνίες
 • τρόφιμα και ποτά που σας παραδίδονται τακτικά (όπως γαλακτοκομικά προϊόντα από τον γαλατά)
 • εμπορεύματα που αγοράζονται κατά παραγγελία ή σαφώς εξατομικευμένα είδη (π.χ. κοστούμι ραμμένο στα μέτρα σας)
 • σφραγισμένα μέσα καταχώρισης δεδομένων, όπως DVD, τα οποία αποσφραγίσατε μετά την παραλαβή τους.

 

Μια αληθινή ιστορία

Έχετε υπόψη σας ότι δεν μπορείτε να αλλάξετε γνώμη για ορισμένα ήδη αγορών

Η Τζέιν αγόρασε μέσω διαδικτύου ένα εισιτήριο για τη συναυλία των U2 στην Ιρλανδία. Την επόμενη ημέρα ανακάλυψε ότι την ημέρα της συναυλίας θα έλειπε στο εξωτερικό και προσπάθησε να ακυρώσει την παραγγελία. Όμως, ο διαδικτυακός έμπορος αρνήθηκε να ακυρώσει την παραγγελία και να της επιστρέψει τα χρήματά της.

Σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, έχετε το δικαίωμα να ακυρώσετε αγορές που έχετε κάνει μέσω διαδικτύου ή άλλης «εξ αποστάσεως πώλησης» (όπως μέσω τηλεφώνου ή ταχυδρομικής παραγγελίας) εντός 14 ημερών. Ωστόσο, υπάρχουν «συμβάσεις πώλησης εξ αποστάσεως» από τις οποίες, σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, δεν έχετε το δικαίωμα να υπαναχωρήσετε.

 

Παράδειγμα αποτελούν οι κρατήσεις για καταλύματα διακοπών ή ψυχαγωγία για συγκεκριμένες ημερομηνίες.

 

Εξαιρούνται επίσης οι πωλήσεις από ιδιώτη

Εάν αγοράζετε προϊόντα από ιδιώτη και όχι από εταιρεία, η συναλλαγή δεν καλύπτεται από την ίδια νομοθεσία περί προστασίας των καταναλωτών. Δεν έχετε το δικαίωμα - βάσει του νόμου - να αλλάξετε γνώμη εντός 14 ημερών από την παραγγελία σας.

Συμβάσεις υπηρεσιών

Μπορείτε επίσης να υπαναχωρήσετε από μια σύμβαση παροχής υπηρεσιών — για παράδειγμα μια τηλεφωνική συνδρομή — που συνάπτεται μέσω διαδικτύου ή με κατ' οίκον πωλητή. Έχετε στη διάθεσή σας 14 ημέρες από την υπογραφή της σύμβασης για να υπαναχωρήσετε.

Αν επιθυμείτε ο έμπορος να αρχίσει την παροχή της υπηρεσίας — δηλαδή σύνδεση του κινητού σου — αμέσως, χωρίς να περιμένει τη λήξη της προθεσμίας των 14 ημερών, πρέπει να του το ζητήσετε ρητά. Εάν, παρόλα αυτά, επιλέξετε να υπαναχωρήσετε μετά την έναρξη παροχής της υπηρεσίας, πρέπει να πληρώσετε για το διάστημα που τη χρησιμοποιήσατε. Εάν η σύμβαση παροχής υπηρεσιών — π.χ. το βάψιμο δωματίου — έχει εκτελεστεί πλήρως πριν από τη λήξη της 14ήμερης προθεσμίας υπαναχώρησης, δεν μπορείτε πλέον να την ακυρώσετε καθώς οι εργασίες έχουν ολοκληρωθεί.

Δεν μπορεί να γίνει υπαναχώρηση για επείγουσες επισκευές

Ειδικοί κανόνες ισχύουν για μικρές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, όπως οι υδραυλικοί. Δεν έχετε το δικαίωμα υπαναχώρησης σε περίπτωση που έχετε συμφωνήσει για επείγουσες επισκευές και εργασίες συντήρησης. Για παράδειγμα, εάν καλέσετε έναν υδραυλικό να επισκευάσει διαρροή σε λουτρό, δεν μπορείτε να ακυρώσετε την ανάθεση της εργασίας όταν έχετε ήδη συμφωνήσει στην τιμή.

Δημόσιες διαβουλεύσεις
  Χρειάζεστε βοήθεια από τις υπηρεσίες υποστήριξης;
  Ζητήστε βοήθεια και συμβουλές

  Σ' αυτή την περίπτωση τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ + Ισλανδία, Λιχτενστάιν και Νορβηγία

  Retour au texte en cours.