Навигационна пътека

Актуализация : 21/04/2016

health

На лекар / в болница в чужбина

Помнете, че при спешни случаи в целия ЕС можете да се свържете със службите за спешна помощ, като наберете безплатния телефонен номер 112 от стационарен или мобилен телефон. English

Ако ви се наложи да отидете на лекар или да се подложите на болнично лечение по време на пътуване в друга страна от ЕС, вашата Европейска здравноосигурителна карта ще улесни административните процедури и възстановяването на разходите ви за получени услуги в рамките на общественото здравеопазване.

Не забравяйте, че здравните системи и системите за социална сигурност в отделните държави от ЕС са различни. В някои страни трябва да платите директно на лекаря или болницата за лечението, а в други — не. Можете да получите информация за системата на страната, която посещавате, онлайн, от национална институция в нея, в национално бюро за контакт или чрез приложението за смартфони за ЕЗОК.

Европейската здравноосигурителна карта се приема само от лекари или болници, които работят в рамките на системата за задължително здравно осигуряване, а частната медицинска помощ не се покрива от нея! Ако прибегнете до частни здравни услуги, може да поискате възстановяване на разходите си във вашата страна, но първо трябва да проверите какви права имате, тъй като правилата за възстановяване на разходи в различните държави се различават!

Лична история

Уверете се, че ви лекуват в рамките на местната обществена система за здравеопазване

Ева заминава в командировка в друга страна от ЕС със счупен крак. Тъй като кракът започва да я боли, отива на лекар. Когато се прибира, получава сметка за лечението, която не се покрива от нейната здравноосигурителна институция в рамките на ЕЗОК, тъй като лекарят я е лекувал като частен пациент. Ева успява да получи част от сумата (но не цялата!) от своята здравноосигурителна институция, тъй като разходите за лечение в чужбина са по-високи, отколкото в нейната страна.

Имайте предвид, че ако пътувате в чужбина специално за лечение, важат различни правила.

Още за плащанията и възстановяването на разходите.

Законодателство на ЕС
Обществени консултации
Нуждаете се от съдействието на службите за помощ?
Потърсете помощ и съвети