Navigációs útvonal

Megosztás! 
	Megosztás Facebookon!
  
	Megosztás Twitteren!
  
	Megosztás Google-n!
  
	Megosztás LinkedIn-en!

Egyetem

Frissítve : 14/01/2014

education-youth

Egészségügyi ellátás

Egészségügyi ellátás a külföldön tanuló diákok számára

Ha Ön uniós tagország állampolgáraként másik EU-tagállamban készül tanulmányokat folytatni, tájékozódjon a hazájában működő egészségbiztosítónál arról, hogy a tervezett külföldi tanulmányok teljes időtartama alatt megtérítik-e az Ön egészségügyi ellátással kapcsolatos költségeit.

Néhány tagállami egészségbiztosító csak korlátozott ideig téríti meg a más országban igénybe vett egészségügyi ellátás költségeit.  Ha az Ön esetében is ez a helyzet, Önnek külföldi tanulmányai során be kell lépnie az adott ország állami egészségbiztosítási rendszerébe vagy valamelyik magánpénztárba.

Külföldi tanulmányai során Önnek végig érvényes európai egészségbiztosítási kártyával kell rendelkeznie azalatt az időszak alatt, amelyre kiterjed az otthoni egészségbiztosítás hatálya. A kártya birtokában egészségügyi ellátásban részesülhet a fogadó országban, és a felmerülő költségek visszatérítését igényelheti.

Az E111-es és az E128-as formanyomtatványok mára már mind érvényüket vesztették. Helyettük az európai egészségbiztosítási kártyát kell mindenkinek kiváltania.

Figyelem: kinttartózkodása során számítson arra, hogy az egészségügyi ellátás más rendszerben folyik a fogadó országban, mint amihez hazájában hozzászokott. Egyes országokban például az orvosnál kell fizetni a vizsgálatért, illetve a kezelésért, míg másutt a beteg nem fizet közvetlenül az orvosnak az ellátásért.

Európai egészségbiztosítási kártya

Ön az európai egészségbiztosítási kártyát vagy annál az egészségbiztosítási szervnél válthatja ki, amelyiknél biztosítva van, vagy amelyiknél házastársa, illetve szülei biztosítva vannak, amennyiben Ön eltartott hozzátartozó.

Az európai egészségbiztosítási kártyát még a kiutazás előtt be
kell szerezni.

Idősebb diákok és munkavállalók

A külföldi tanulmányok során igénybe vett egészségügyi ellátás költségeit egyes esetekben nem fedezi a származási országban működő egészségbiztosítási intézet:

  • Gyakran ez a helyzet, ha a biztosított életkora meghaladja a 28, illetve a 30 évet.
  • Az is előfordulhat, hogy a doktori képzésben részt vevő hallgatók rezidens munkavállalónak minősülnek attól függően, milyen forrásból részesülnek támogatásban.

Az említett esetekben a külföldön tanuló diákoknak magán-egészségbiztosítást kell kötniük, vagy be kell lépniük a fogadó ország állami egészségbiztosítási rendszerébe.

Konkrét eset

Érdemes alaposan tájékozódni a helyi szociális biztonsági szabályokról

Wim belga állampolgár, aki egyetemi diplomáját Hollandiában kívánta megszerezni. A külföldi útra érvényes európai egészségbiztosítási kártyát vitt magával. Úgy tervezte, hogy tanulmányai során részmunkaidős állást vállal. Hollandiában azonban kötelező belépni az állami egészségbiztosítási rendszerbe annak, aki munkát akar vállalni az országban, még akkor is, ha az illető rendelkezik érvényes európai egészségbiztosítási kártyával. A biztosítás díja egy évre hozzávetőleg 1100 eurót tesz ki. Az egészségbiztosítási alapdíj miatt a hollandiai munkavállalás költségesebbnek bizonyult, mint ahogy azt Wim remélte.

További segítségre van szüksége?

Footnote

Ebben az esetben: a 27 uniós tagállam, valamint Izland, Liechtenstein és Norvégia.

Retour au texte en cours.