Utolsó frissítés: 12/04/2017

Uniós parkolási igazolvány mozgáskorlátozottak számára – Svédország

Vonatkozó szabályok

A mozgáskorlátozottaknak szóló parkolási igazolvány kizárólag a parkolásra vonatkozó helyi közlekedési szabályok betartása alól mentesíti birtokosát. A helyi közlekedési szabályokat rendszerint a körzetileg illetékes hatóság állapítja meg, illetve táblázza ki.

A közutakon és a parkolókban a mozgásukban korlátozott, parkolási igazolvánnyal rendelkező személyek részére fenntartott parkolóhelyeket kerekesszéket ábrázoló szimbólum jelöli.

Egyes körzetekben ingyenesen parkolhatnak azok a járművek, amelyekben jól látható helyen mozgáskorlátozottaknak szóló parkolási igazolványt helyeztek el.

Parkolás a közutakon

Ön három órán át parkolhat olyan övezetekben, ahol a helyi közlekedési szabályok szerint tilos, illetve három óránál kevesebb ideig lehet várakozni.

  • Azokban az övezetekben, ahol a helyi közlekedési szabályoknak megfelelően 3–24 órás időtartamig lehet várakozni, Ön 24 órán át parkolhat.
  • Gyalogos övezetekben a parkolás maximum három órán át megengedett.
  • A helyi közlekedési szabályoknak megfelelően a parkolási igazolvány a mozgáskorlátozottak részére fenntartott parkolóhelyek igénybevételére jogosítja tulajdonosát. Az egyes parkolóhelyekre vonatkozó időkorlátot be kell tartani.
  • A megkülönböztető jelzéssel ellátott járművek számára fenntartott vagy speciális rendeltetésű parkolóhelyeket nem veheti igénybe.

Parkolás parkolóban

A közutakon való parkolásra vonatkozó, fent ismertetett szabályok a nyilvános parkolókban való várakozásra is érvényesek. A földtulajdonosok maguk határozzák meg – a mozgáskorlátozottaknak szóló parkolási igazolvánnyal rendelkezők viszonylatában is –, hogy területükön megengedik vagy tiltják-e a parkolást.

A témával kapcsolatos legfontosabb információk

Tanácsra vagy segítségre van szüksége?

Vegye fel a kapcsolatot a szakosodott segítségnyújtó szolgálatokkal

Oldal megosztása: