Εργαλεία εξυπηρέτησης

Επιλογή γλώσσας

Σημαία της ΕΕ

Διαδρομή πλοήγησης

Μενού

Επικαιροποίηση : 25/04/2017

Συχνές ερωτήσεις - Αναζήτηση προγράμματος εθελοντισμού

 • Χρειάζεται να έχω ειδικές δεξιότητες για να απασχοληθώ ως εθελοντής σε πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Εθελοντικής Υπηρεσίας;

  ΟΧΙ, το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλους. Θα λάβετε ειδική κατάρτιση προτού αναχωρήσετε.

 • Θέλω να απασχοληθώ ως εθελοντής στο εξωτερικό. Πού μπορώ να βρω πληροφορίες και βοήθεια;

  Επικοινωνήστε με τον αρμόδιο φορέα στη χώρα σαςEnglish ή το κέντρο SALTOEnglish της περιφέρειάς σας (για χώρες της ανατολικής Ευρώπης και του Καυκάσου, της νοτιοανατολικής Ευρώπης και της ευρωμεσογειακής περιοχής).

  Μπορείτε επίσης να συμβουλευθείτε τον ιστότοπο της Ευρωπαϊκής Εθελοντικής ΥπηρεσίαςEnglish καθώς και τον σχετικό οδηγό.

 • Θέλω να απασχοληθώ ως εθελοντής στην Ισπανία στο πλαίσιο προγράμματος της Ευρωπαϊκής Εθελοντικής Υπηρεσίας. Χρειάζεται να μιλάω ισπανικά;

  ΟΧΙ, εκτός αν απαιτούνται στοιχειώδεις γλωσσικές γνώσεις για τη δουλειά που θα κληθείτε να κάνετε. Στο πλαίσιο του προγράμματος προβλέπεται η παροχή γλωσσικής υποστήριξης, οπότε θα μάθετε λίγα ισπανικά κατά τη διάρκεια της διαμονής σας.

 • Πρέπει να έχω ασφάλιση;

  ΝΑΙ, όμως ο εθελοντισμός μέσω της Ευρωπαϊκής Εθελοντικής Υπηρεσίας σάς δίνει το δικαίωμα σε ειδική δωρεάν ασφάλιση. Επικοινωνήστε με τον αρμόδιο φορέα αποστολής για λεπτομέρειες.

 • Τι γίνεται αν δεν μου αρέσει η δουλειά μου στο πλαίσιο του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Εθελοντικής Υπηρεσίας; Μπορώ να τη διακόψω;

  Αν αντιμετωπίζετε προβλήματα που δεν μπορούν να λυθούν, υπάρχουν τρόποι τερματισμού της συμφωνίας εθελοντισμού - αλλά ως έσχατη λύση.

 • Πρέπει να πληρώσω κάποιο ποσό προκειμένου να συμμετάσχω σε πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Εθελοντικής Υπηρεσίας;

  ΟΧΙ, η συμμετοχή σε πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Εθελοντικής Υπηρεσίας είναι δωρεάν.

 • Μπορούν οι χώρες της ΕΕ να επιτρέπουν την πρόσβαση σε εθνικό πρόγραμμα εθελοντισμού μόνο σε υπηκόους τους;

  ΝΑΙ, τα εθνικά προγράμματα εθελοντισμού δεν είναι κατ' ανάγκη ανοικτά στους πολίτες άλλων χωρών. Επικοινωνήστε με την αρμόδια αρχή για να μάθετε περισσότερα.

 • Θέλω να πάω σε μια χώρα της Ασίας. Χρειάζομαι βίζα;

  ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ. Η συμμετοχή σας σε πρόγραμμα εθελοντισμού δεν σας απαλλάσσει από τις εθνικές σας υποχρεώσεις όσον αφορά τη βίζα. Φροντίστε να ολοκληρώσετε όλες τις διατυπώσεις που χρειάζονται!

 • Πρόσφατα άρχισα εθελοντισμό σε μια άλλη χώρα της ΕΕ. Ποιες αρχές είναι αρμόδιες για τα δικαιώματα κοινωνικής μου ασφάλισης, και ποιο νομικό καθεστώς έχω στο εξωτερικό;

  Το καθεστώς του εθελοντή δεν διέπεται από τη νομοθεσία της ΕΕ.  Τόσο ο φορέας αποστολής όσο και ο φορέας υποδοχής παρέχουν στήριξη σε όσους απασχολούνται στο εξωτερικό.  Ως εθελοντής, έχετε δικαίωμα διαβίωσης σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ, υπό τον όρο ότι διαθέτετε επαρκείς πόρους για να ζείτε και πλήρη υγειονομική περίθαλψη. Εφόσον πληροίτε τους όρους αυτούς, καλύπτεστε από το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης της συγκεκριμένης χώρας.  Αν η διαμονή σας σε άλλη χώρα της ΕΕ είναι προσωρινή, η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας, που χορηγεί η χώρα σας, σάς εξασφαλίζει ιατροφαρμακευτική κάλυψη καθόλη τη διάρκεια της παραμονής σας. 
 • Θα λάβω κάποιο πιστοποιητικό που να αναγνωρίζεται από όλες τις χώρες της ΕΕ, όταν ολοκληρώσω την περίοδο εθελοντισμού μου σε άλλη χώρα της ΕΕ;

  Αν συμμετείχατε σε πρόγραμμα "Νεολαία σε δράση" του Erasmus+, θα λάβετε πιστοποιητικό "Youthpass".
 • Τι είναι το πιστοποιητικό "Youthpass", και από πού μπορώ να το ζητήσω;

  Με το πιστοποιητικό "Youthpass", μπορείτε να είστε σίγουροι ότι η εμπειρία που αποκτήσατε μέσω προγράμματος "Νεολαία σε δράση" αναγνωρίζεται ως εκπαιδευτική εμπειρία και ως περίοδος άτυπης μάθησης . Αν συμμετέχετε σε εγκεκριμένο πρόγραμμα "Νεολαία σε δράση" του Erasmus+, ο φορέας σας πρέπει να εγγραφεί στον ιστότοπο του Youthpass και να καταχωρίσει τα στοιχεία σας. Εν συνεχεία, το πιστοποιητικό σας μπορεί να επικυρωθεί και να εκδοθεί.

 

Δείτε τις βασικές πληροφορίες για το θέμα αυτό
Αναζήτηση προγράμματος εθελοντισμού
Νομοθεσία της ΕΕ
Δημόσιες διαβουλεύσεις
  Χρειάζεστε βοήθεια από τις υπηρεσίες υποστήριξης;
  Ζητήστε βοήθεια και συμβουλές