Usein kysyttyä - Vapaaehtoistyö – Näin pääset alkuun

EI – Ohjelma on avoin kaikille. Ennen lähtöäsi saat tarvittavaa koulutusta.

Euroopan solidaarisuusjoukkojen sivustolta löydät tietoa mahdollisuuksista tehdä vapaaehtoistyötä ulkomailla.

EI, ellei valitsemassasi tehtävässä nimenomaan edellytetä peruskielitaitoa. Saat hankkeen aikana yleensä mahdollisuuden opiskella kieltä, joten opit varmasti espanjaa maassa oleskellessasi.

KYLLÄ, mutta Euroopan solidaarisuusjoukkojen vapaaehtoisena sinulla on oikeus maksuttomaan vakuutukseen, jos lähdet ulkomaille. Voit pyytää lisätietoja lähettävältä organisaatiolta.

Jos tilanteesi käy hankalaksi eikä ongelmia pystytä ratkaisemaan, vapaaehtoistyösopimuksen voi irtisanoa, jos mikään muu ei auta.

EI – Euroopan solidaarisuusjoukkojen vapaaehtoishankkeeseen osallistumisesta ei tarvitse maksaa.

KYLLÄ – Kansalliset vapaaehtoisohjelmat eivät välttämättä ole avoinna muunmaalaisille. Lisätietoja saat kunkin ohjelman järjestäjältä.

MAHDOLLISESTI – Kansalliset viisumisäännöt koskevat myös vapaaehtoistyöntekijöitä. On tärkeää selvittää kaikki käytännön asiat hyvissä ajoin.

EU-lainsäädännössä ei säädetä vapaaehtoistyöntekijöiden asemasta. Ulkomailla työskentelevistä vapaaehtoisista huolehtivat sekä lähettävä että vastaanottava organisaatio. Vapaaehtoistyöntekijällä on oikeus asua missä tahansa EU-maassa, jos hän pystyy elättämään itsensä ja jos hänellä on kattava sairausvakuutus. Jos hän täyttää nämä ehdot, hän on työskentelymaan sosiaaliturvajärjestelmän piirissä. Toisessa EU-maassa tilapäisesti asuva voi hankkia kotimaastaan eurooppalaisen sairaanhoitokortin ja saada sen avulla tarvittavat sairaanhoitopalvelut ulkomailla olon ajan.
Euroopan solidaarisuusjoukkojen vapaaehtoistyöhankkeisiin osallistuneet saavat työstään Youthpass-todistuksen en .
Euroopan solidaarisuusjoukoissa saatu työkokemus voidaan merkitä Youthpass-todistukseen, johon kirjataan ns. epävirallinen, koulutusjärjestelmän ulkopuolella tapahtuva oppiminen. Jos osallistut solidaarisuusjoukkojen hankkeeseen, organisaatiosi tulisi rekisteröityä Youthpass-sivustolle en ja lisätä sinne sinun tietosi. Tämän jälkeen todistus voidaan vahvistaa ja tulostaa.

Aiheen pääsivulle

EU-lainsäädäntö

Tarkistettu viimeksi: 21/06/2024
Jaa tämä sivu