Întrebări şi răspunsuri - Voluntariat – punctul de pornire

NU. Programul este accesibil tuturor și include o etapă de pregătire.

Poți începe prin a consulta site-ul Corpului european de solidaritate, care conține informații și enumeră oportunități de voluntariat în străinătate.

NU, în principiu. Însă, în funcție de natura activității pe care o vei desfășura, s-ar putea să ai nevoie de cunoștințe de bază de limba spaniolă. Pe durata proiectului, ți se va oferi posibilitatea de a urma cursuri, ceea ce înseamnă că oricum vei dobândi câteva cunoștințe de limba spaniolă pe parcurs.

DA, dar dacă devii voluntar în cadrul Corpului european de solidaritate ai dreptul la o asigurare specială, gratuită, dacă mergi în străinătate. Detalii îți poate oferi organizația de trimitere.

Dacă te afli într-o situație foarte dificilă și problemele cu care te confrunți nu pot fi soluționate, în ultimă instanță, poți cere rezilierea acordului de voluntariat.

NU, nu va trebui să plătești nimic pentru a participa la un proiect de voluntariat derulat în cadrul Corpului european de solidaritate.

DA. Programele naționale de voluntariat nu sunt neapărat accesibile persoanelor care provin din alte țări. Pentru detalii, contactează autoritatea competentă.

ESTE POSIBIL. Faptul că participi la un proiect de voluntariat nu te scutește de obligația de a respecta cerințele naționale în materie de vize. Află din timp care sunt regulile în vigoare.

Statutul voluntarilor nu este reglementat de norme europene. Voluntarii din străinătate se află în grija ambelor organizații implicate: organizația de origine și organizația-gazdă. Ca voluntar, ai dreptul de a locui în orice țară din UE, cu condiția să ai resurse suficiente pentru a te întreține, precum și o asigurare medicală cuprinzătoare. Atâta timp cât îndeplinești condițiile menționate mai sus, vei fi asigurat în cadrul sistemului de securitate socială al țării respective. Dacă rămâi doar temporar în altă țară din UE, poți utiliza cardul european de asigurări sociale de sănătate, emis de casa de asigurări din țara de origine. Acesta îți va permite să obții asistența medicală de care ai nevoie pe durata șederii.
Dacă participi la un proiect de solidaritate derulat în cadrul Corpului european de solidaritate, vei primi un certificat Youthpass en .
Certificatul Youthpass este un act care îți garantează că experiența câștigată în cadrul unui proiect al Corpului european de solidaritate îți va fi recunoscută ca experiență educațională și ca perioadă de învățare non-formală. Dacă participi la un proiect de solidaritate, organizația ta ar trebui să se înregistreze pe site-ul Youthpass en și să introducă datele tale. Apoi, certificatul poate fi validat și generat.

Principalele informații pe această temă

Legislația UE

Ultima verificare: 21/06/2024
Partajați această pagină