Vanliga frågor - Jobba som volontär – hitta ett projekt

NEJ – Programmet är öppet för alla. Du får gå vissa kurser innan du åker i väg.

Du kan börja med att gå in på Europeiska solidaritetskårens webbplats där du hittar mer information och möjligheter att jobba som volontär utomlands.

NEJ – För vissa arbetsuppgifter kan det dock krävas grundläggande språkkunskaper. Du kommer att få språkstöd under projektet, så du kommer säkert att lära dig en del spanska när du är där.

JA – Men när du åker utomlands med Europeiska solidaritetskåren har du rätt till en särskild, gratis försäkring. Hör med den organisation som skickar ut dig.

Om du har det mycket jobbigt och det inte går att lösa dina problem, finns det möjlighet att säga upp volontäravtalet som en sista utväg.

NEJ – Det kostar inget att delta i ett volontärprojekt med Europeiska solidaritetskåren.

JA – EU-ländernas volontärprogram är inte alltid öppna för medborgare från andra länder. Hör med den myndighet som håller i programmet.

KANSKE – Även om du ska delta i ett volontärprojekt måste du rätta dig efter landets visumregler. Se till att ta reda på vad som gäller!

Volontärernas rättsliga ställning regleras inte i EU-lagstiftningen. Ansvaret för dig som jobbar utomlands ligger hos både den organisation som skickade ut dig och den som tog emot dig. Som volontär har du rätt att bo i vilket EU-land du vill, förutsatt att du kan försörja dig själv och har en heltäckande sjukförsäkring. Så länge du uppfyller de villkoren omfattas du av landets socialförsäkringssystem. Om du bara vistas tillfälligt i landet bör du visa upp det europeiska sjukförsäkringskortet när du söker vård.
Om du har deltagit i ett volontärprojekt genom Europeiska solidaritetskåren får du ett ungdomspass (youthpass) en .
Med ungdomspasset kan du vara säker på att dina erfarenheter från Europeiska solidaritetskåren erkänns som utbildning och icke-formellt lärande. Om du deltar i ett solidaritetsprojekt ska din organisation registrera sig på webbplatsen för ungdomspasset en och fylla i dina uppgifter, så att du kan få ett godkänt ungdomspass.

Läs mer på huvudsidan

EU-lagstiftning

Senast kontrollerat: 21/06/2024
Dela denna sida