Veelgestelde vragen - Vrijwilligerswerk: waar moet je beginnen

NEE - iedereen kan meedoen aan het programma. Je krijgt voor vertrek een speciale cursus.

Kijk eerst even op de website van het Europees Solidariteitskorps voor meer informatie over de mogelijkheden om vrijwilligerswerk te doen in het buitenland.

NEE - tenzij basiskennis van de taal echt nodig is voor het werk dat je gaat doen. Er is voorzien in ondersteuning op het vlak van de taal, dus je zult zeker wat Spaans leren tijdens je verblijf.

JA - maar als je vrijwilligerswerk doet via het Europees Solidariteitskorps, heb je recht op een speciale, gratis verzekering als je naar het buitenland gaat. De organisatie kan meer informatie geven.

Als je echt problemen hebt waar niet gemakkelijk een oplossing voor is te vinden, kunnen we je vrijwilligerscontract opzeggen, maar echt als laatste mogelijkheid.

NIETS - je hoeft niets te betalen om deel te nemen aan een vrijwilligersproject via het Europees Solidariteitskorps.

JA - nationale vrijwilligersprojecten staan niet altijd open voor buitenlandse vrijwilligers. De organisatie van het project kan je er meer over vertellen.

MISSCHIEN - deelnemen aan een vrijwilligersproject betekent niet dat de visumregels niet voor je gelden. Zoek dit soort dingen goed uit!

Over de status van vrijwilligers staat niets in de EU-wetgeving. Zowel de uitzendende organisatie als de gastorganisatie is verantwoordelijk voor mensen die in het buitenland vrijwilligerswerk doen. Als vrijwilliger heb je het recht om in een ander EU-land te wonen, op voorwaarde dat je over voldoende bestaansmiddelen beschikt en volledig verzekerd bent. Als je aan deze voorwaarden voldoet, val je onder het socialezekerheidsstelsel van dat land. Als je tijdelijk in een ander EU-land verblijft, heb je met je Europese zorgpas uit je eigen land recht op gezondheidszorg te plekke.
Als je hebt deelgenomen aan een vrijwilligersproject via het Europees Solidariteitskorps, krijg je een Youthpass-certificaat en .
Met een Youthpass-certificaat worden je vrijwilligerswerk en de ervaringen die je via het Europees Solidariteitskorps hebt opgedaan, erkend als educatieve ervaring en als periode van niet-formeel leren. Als je deelneemt aan een solidariteitsproject, moet de organisatie zich registreren op de website van Youthpass en en jouw gegevens daar invullen. Je certificaat kan dan worden aangemaakt en gevalideerd.

Algemene informatie hierover

EU-wetgeving

Laatste controle: 21/06/2024
Deze bladzijde delen