Διαδρομή πλοήγησης

Επικαιροποίηση : 21/04/2016

health

Ιατρική επίσκεψη ή περίθαλψη σε νοσοκομείο στο εξωτερικό

Μην ξεχνάτε ότι για έκτακτη ανάγκη οπουδήποτε στην ΕΕ μπορείτε να καλέσετε για βοήθεια το 112 από οποιοδήποτε σταθερό ή κινητό τηλέφωνο, δωρεάν. English

Εάν πρέπει να επισκεφθείτε γιατρό ή εάν χρειάζεστε νοσοκομειακή περίθαλψη κατά τη διάρκεια ταξιδιού σας σε άλλη χώρα της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας μπορεί να απλουστεύσει τις διοικητικές διατυπώσεις και να διευκολύνει την επιστροφή του ποσού που καταβάλατε για περίθαλψη στο πλαίσιο του δημόσιου συστήματος υγείας.

Μην ξεχνάτε ότι τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και κοινωνικής ασφάλισης ποικίλλουν ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ. Σε μερικές χώρες ίσως χρειαστεί να πληρώσετε απευθείας τον γιατρό ή το νοσοκομείο για την περίθαλψή σας, ενώ σε άλλες δεν χρειάζεται. Μπορείτε να ενημερώνεστε μέσω του Διαδικτύου English για το εθνικό σύστημα υγείας της χώρας που επισκέπτεστε, και συγκεκριμένα από τον αντίστοιχο εθνικό ασφαλιστικό φορέα български Lietuvių français Deutsch magyar English , ένα εθνικό σημείο επικοινωνίας ή την εφαρμογή για έξυπνα κινητά τηλέφωνα της Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθενείας.

Η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας γίνεται δεκτή μόνον από γιατρούς ή νοσοκομεία που είναι συμβεβλημένα με το δημόσιο σύστημα υγείας. Προσοχή: δεν καλύπτει την ιδιωτική υγειονομική περίθαλψη! Στην περίπτωση αυτή, μπορεί να είναι δυνατή η επιστροφή των εξόδων όταν επιστρέψετε στη χώρα σας. Ωστόσο, θα ήταν σκόπιμο να ενημερωθείτε προτού φύγετε για τα δικαιώματά σας, διότι οι κανόνες επιστροφής των εξόδων μπορεί να ποικίλλουν!

Παράδειγμα

Βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε περίθαλψη στο πλαίσιο του δημόσιου συστήματος υγείας

Η Εύα ταξίδεψε για επαγγελματικούς λόγους σε άλλη χώρα της ΕΕ, αν και είχε κάταγμα στο πόδι της. Όταν το πόδι της άρχισε να πονάει, επισκέφθηκε έναν γιατρό. Επιστρέφοντας στην πατρίδα της, έλαβε τον λογαριασμό για την επίσκεψη, η οποία δεν καλυπτόταν από τον ασφαλιστικό της φορέα βάσει του συστήματος της Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθενείας, διότι ο γιατρός που επισκέφτηκε την είχε εξετάσει ως ιδιωτικό ασθενή. Η Εύα κατάφερε να της επιστραφεί μέρος του ποσού από τον ασφαλιστικό της φορέα, όχι όμως όλο, διότι το κόστος της επίσκεψης στο εξωτερικό ήταν υψηλότερο απ' ό,τι στη χώρα της.

Έχετε υπόψη ότι αν ταξιδεύετε στο εξωτερικό για προγραμματισμένη ιατρική επίσκεψη και περίθαλψη, ισχύουν διαφορετικοί κανόνες.

Περισσότερα σχετικά με τις πληρωμές και τις επιστροφές δαπανών.

Νομοθεσία της ΕΕ
Δημόσιες διαβουλεύσεις
Χρειάζεστε βοήθεια από τις υπηρεσίες υποστήριξης;
Ζητήστε βοήθεια και συμβουλές