Navigációs útvonal

Frissítve : 08/02/2016

shopping

Bankszámlák az EU-ban

Alapvető jogok

Előfordulhat, hogy Ön valamilyen okból egy másik uniós országban szeretne bankszámlát nyitni. A bankok azonban szabadon dönthetnek arról, elfogadják-e vagy sem az Ön számlanyitási kérelmét. A döntést saját hatáskörükben, üzleti szempontok alapján hozhatják meg. Számlanyitás előtt a bankoknak tájékozódniuk kell potenciális ügyfeleikről, a más tagországok lakosai által beadott számlanyitási kérelmek elbírálása pedig adott esetben a szokásosnál is több munkát jelenthet a pénzintézetek számára. Ezért nem köt néhány bank szerződést olyan ügyféllel, aki nem az adott országban lakik.

Lakóhellyel kapcsolatos problémák

A bankok gyakran nem engedik, hogy külföldi lakosok számlát nyissanak náluk. Léteznek azonban olyan pénzintézetek, amelyek kimondottan a külföldön élőknek kínálnak személyre szabott banki szolgáltatásokat. Azt tanácsoljuk, nézzen körül alaposan azzal kapcsolatban, melyik bank kínál számlanyitási lehetőséget más EU-tagországok lakosainak.

A számlanyitási kérelem elutasítása csak abban az esetben jogos, ha azt tényleges üzleti okok indokolják. A bankok egyetlen uniós polgárral szemben sem alkalmazhatnak hátrányos megkülönböztetést az illető állampolgársága alapján.

Konkrét eset

Érdemes tudni, hogy a külföldi számlanyitás nem mindig lehetséges

Sándor Magyarországon él, de egy csehországi székhelyű vállalatnál helyezkedett el. A cég megkérte, nyisson bankszámlát a Cseh Köztársaságban annak érdekében, hogy a fizetését arra tudják utalni.

A cseh bankok elutasították Sándor számlanyitási kérelmét, arra hivatkozva, hogy a férfi nem csehországi lakos, a Sándort alkalmazó cég pedig nem volt hajlandó a férfi fizetését magyar bankszámlára utalni.

Sándor a rendelkezésére álló jogorvoslati lehetőségekkel élve panaszt tett az érintett banknál. Ha az eredményt nem találja majd kielégítőnek, segítségért fordulhat a pénzügyi viták peren kívüli rendezését segítő európai hálózathoz français Deutsch English .

A rövid ideig más EU-tagországban tartózkodó uniós polgárok is nehézségekbe ütközhetnek, ha az adott tagállamban bankszámlát akarnak nyitni, mivel a bankok egy része ragaszkodik ahhoz, hogy a kérelmező igazolja: huzamos ideig az országban lakik majd.

Konkrét eset

Érdemes utánanézni, hogy a számlanyitást jogosan tagadta-e meg a bank

Rosa portugál állampolgár, aki munkavállalás céljából az Egyesült Királyságba költözött, ahol bankszámlát szeretett volna nyitni. A bank, amelyhez fordult, feltételül szabta, hogy Rosa igazolja: már legalább három éve az Egyesült Királyságban tartózkodik.

Noha a bankok maguk dönthetnek arról, hogy kinek engedélyezik a számlanyitást, és kinek nem, uniós polgárként Rosának joga van ahhoz, hogy a brit állampolgárokkal azonos elbánásban részesüljön.

Rosának írásos nyilatkozatot kell kérnie a banktól, melyben a pénzintézet megindokolja, miért utasította el számlanyitási kérelmét.

Ha Rosa úgy ítéli, hogy az adott esetben állampolgársága miatt hátrányos megkülönböztetés érte, és hogy a bank döntését nem indokolják üzleti okok, panaszával fogyasztóvédelmi szervezethez, például a pénzügyi viták peren kívüli rendezését segítő európai hálózathoz français Deutsch English fordulhat.

Biztonságban a pénze

Jelenleg az európai uniós bankszámlákon elhelyezett összegek (100 000 euróig, sok tagállamban ennél magasabb összeghatárig is) védelemben részesülnek a bank fizetésképtelensége esetén.

Nyilvános konzultációk
    Tanácsra vagy segítségre van szüksége?
    Forduljon a segítségnyújtó szolgálatokhoz

    Ebben az esetben: a 27 uniós tagállam, valamint Izland, Liechtenstein és Norvégia.

    Retour au texte en cours.