Een auto kopen en leasen

U mag als EU-burger in elk EU-land een auto kopen of verkopen.

Uw recht op rechtsbescherming

Wat uw rechten zijn wanneer u een auto in het buitenland koopt en hoeveel btw u moet betalen - hangt af van:

  • of u een nieuwe of gebruikte auto koopt
  • of u van een professionele autodealer of van een particulier koopt 
  • of de verkoper in een EU-land gevestigd is of niet

U hebt de beste wettelijke bescherming als u een nieuwe auto koopt bij een professionele verkoper die in de EU is gevestigd.

U hebt volgens de Europese regels voor consumentenrechten minimaal twee jaar garantie als de gekochte wagen gebreken vertoont of afwijkt van de beschrijving van de verkoper.

In sommige EU-landen is de garantieperiode voor gebruikte wagens korter, maar nooit minder dan één jaar. De koper en de verkoper moeten dit overeenkomen op het ogenblik van de aankoop.

Bedenk wel dat de EU-consumentenrechten niet van toepassing zijn bij aankopen tussen particulieren. Wees dus extra voorzichtig wanneer u een auto op die manier koopt.

Controleer de autopapieren

Zorg ervoor, wanneer u een auto in het buitenland koopt, dat de verkoper u alle documenten bezorgt die u nodig hebt om het voertuig in te schrijven in het land waar u woont. Kijk na of u de originele documenten hebt gekregen.

Uw aangekochte auto vervoeren

Als u een nieuwe auto in een ander EU-land koopt, moet u goed nagaan hoe u de auto kunt vervoeren, aangezien hij nog niet geregistreerd is in het land waar u woont:

  • U kunt de auto naar uw woonplaats slepen, met een sleepauto die wel volledig geregistreerd en verzekerd is.
  • U kunt een beroep doen op een gespecialiseerd vervoersbedrijf.
  • U kunt zelf met de auto naar huis rijden, maar dan heeft u wel een autoverzekering en tijdelijke kentekenplaten nodig uit het land waar u de auto heeft gekocht.

Waarschuwing

Zorg ervoor dat uw verzekering geldig is en dat de kentekenplaten erkend worden in alle landen waar u doorheen rijdt. De tijdelijke kentekenplaten zijn niet geharmoniseerd in de EU. Het kan dus problemen opleveren om ze aan te vragen of om ze te laten erkennen in een ander EU-land. Vraag informatie aan uw verzekeringsmaatschappij of aan de bevoegde instanties.

U moet permanente kentekenplaten aanvragen in het land waar u de auto inschrijft. Meestal is dit het land waar u woont of waarvoor u een vaste verblijfsvergunning hebt.

Voorbeeld

Irina wil met een auto, die ze in Duitsland kocht, naar haar woonplaats Deva in Roemenië rijden. De verkoper had haar geholpen met de tijdelijke kentekenplaten en met een verzekering die geldig was in de 4 landen waar ze doorheen moest.

Helaas werd ze in Hongarije aan kant gezet door de politie omdat ze met deze kentekenplaten niet door Hongarije mocht rijden. De gele kentekenplaten waren namelijk alleen geldig in Duitsland. Zij kreeg een boete en de kentekens werden in beslag genomen. Uiteindelijk moest ze een bedrijf inschakelen dat haar auto naar Roemenië kon brengen. 

Naar het buitenland verhuizen met een leaseauto

Dit kan moeilijkheden opleveren. Wanneer u een auto leaset, kunt u die gebruiken voor de duur van de huurovereenkomst en hebt u de mogelijkheid om de auto te kopen aan het einde van het contract. Tot die tijd is de persoon of het bedrijf dat de auto aan u verhuurt de rechtmatige eigenaar van de wagen.

Omdat u verplicht bent de auto in het land waar u woont te verzekeren en te registreren, kunt u tegen problemen aanlopen als uw verzekering niet geldig is in het land waar u naar toe verhuist.

De persoon of onderneming die de auto verhuurt, kan ook bezwaar hebben tegen het feit dat u de auto in een ander EU-land wil inschrijven.

Voorbeeld

Zoltan verhuisde met zijn gezin naar Duitsland vanwege een nieuwe baan en nam zijn leaseauto mee. Na 6 maanden stelde hij vast dat hij de auto moest registreren in Duitsland, om ermee te kunnen blijven rijden.

De leasemaatschappij, een Hongaarse bank, wilde de auto niet schrappen in Hongarije, omdat de leaseovereenkomst nog 3 maanden liep. Uiteindelijk moest Zoltan het contract met de bank voortijdig verbreken en extra vergoedingen betalen.

Het netwerk van Europese centra voor de consument (ECC-net) geeft advies voor het aankopen van een auto in het buitenland en fr .

Ga ook na wat de voorschriften zijn wat betreft de autokeuring, de verantwoordelijkheden van de verkoper, het verkoopcontract, de tijdelijke kentekenplaten en met wie u contact moet opnemen in het land waar u de aankoop deed, bij een geschil of fraude:

Veelgestelde vragen

EU-wetgeving

Advies van een expert? Wij helpen u op weg.

Vraag advies aan experts

Laatste controle: 18/04/2023
Deze bladzijde delen