Διαδρομή πλοήγησης

Επικαιροποίηση : 04/09/2014

travel

Ασφάλεια των πτήσεων

Χειραποσκευές και παραδιδόμενες αποσκευές

Όταν ταξιδεύετε αεροπορικώς από ένα αεροδρόμιο της , πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι ισχύουν για τις αποσκευές σας ορισμένοι κανόνες ασφαλείας:

  • Τα υγρά που μεταφέρετε στην καμπίνα επιβατών του αεροσκάφους, όπως ποτά, οδοντόκρεμες, καλλυντικές κρέμες ή τζελ πρέπει να είναι τοποθετημένα σε διαφανείς πλαστικές σακούλες μέγιστης χωρητικότητας 1 λίτρου, ενώ καμία μεμονωμένη συσκευασία δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 100 ml. Οι συσκευασίες υγρών χωρητικότητας άνω των 100 ml πρέπει να τοποθετούνται σε αποσκευές που παραδίδονται κατά τον έλεγχο εισιτηρίων. Οι ποσοτικοί περιορισμοί δεν ισχύουν για τα φάρμακα και τις παιδικές τροφές.
  • Τα αφορολόγητα υγρά που αγοράζετε από οποιοδήποτε αεροδρόμιο ή αεροπορική εταιρεία μπορούν να μεταφέρονται ως χειραποσκευές, υπό τον όρο ότι τόσο αυτά όσο και η απόδειξή τους έχουν τοποθετηθεί σε σφραγισμένη σακούλα ασφαλείας (με κόκκινη μπορντούρα) την οποία λαμβάνετε κατά τη στιγμή της αγοράς. Μέχρι να φθάσετε στον τελικό σας προορισμό δεν μπορείτε να ανοίξετε τη σακούλα ασφαλείας. Ωστόσο, οι αξιωματικοί ασφαλείας μπορεί να χρειαστεί να ανοίξουν τη σακούλα ή τα μπουκάλια για έλεγχο. Εάν συμβεί αυτό, και έχετε πτήση ανταπόκρισης σε άλλο αεροδρόμιο, ενημερώστε τον αξιωματικό ασφαλείας ώστε τα υγρά να ξανατοποθετηθούν σε νέα σακούλα ασφαλείας.
  • Τυχόν αιχμηρά αντικείμενα, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως όπλα, δεν επιτρέπονται στην καμπίνα του αεροσκάφους. Tέτοια αντικείμενα, που συχνά είναι καθημερινής χρήσης, όπως τιρμπουσόν και ψαλίδια, πρέπει να τοποθετούνται στις παραδιδόμενες αποσκευές.
  • Το μέγεθος και ο αριθμός χειραποσκευών που επιτρέπεται να έχετε μαζί σας στην καμπίνα του αεροσκάφους καθορίζονται από τις αεροπορικές εταιρείες και καλό είναι να ενημερώνεστε σχετικά προτού ταξιδέψετε.
  • Εκρηκτικά και εύφλεκτα υλικά - π.χ. πυροτεχνήματα, αεροζόλ για βάψιμο με ψεκασμό ή άλλες εύφλεκτες και τοξικές ουσίες, όπως οξέα - απαγορεύονται στις πτήσεις. Τέτοια υλικά δεν μπορούν να μεταφέρονται ούτε στις χειραποσκευές ούτε στις παραδιδόμενες αποσκευές.
  • Απαγορεύεται η μεταφορά στην καμπίνα του αεροσκάφους οποιουδήποτε είδους όπλου.

Δείτε τους κανόνες για τα αντικείμενα που απαγορεύεται να μεταφέρετε στις χειραποσκευές και τις παραδιδόμενες αποσκευές.

Δείτε στον ιστότοπο του αεροδρομίου της χώρας σας τον λεπτομερή κατάλογο των απαγορευμένων αντικειμένων ή ζητήστε πληροφορίες από την αεροπορική σας εταιρεία προτού ταξιδέψετε.

Για λόγους γενικότερης ασφάλειας, όλα τα αντικείμενα που πρόκειται να μεταφερθούν στο αεροπλάνο σαρώνονται ή ελέγχονται με κάποιον τρόπο προτού επιτραπεί η είσοδός τους στις περιοχές ασφαλείας του αεροδρομίου.

Η πόρτα του θαλάμου διακυβέρνησης παραμένει κλειδωμένη κατά τη διάρκεια της πτήσης, ώστε να μην μπορούν να εισέλθουν μη εξουσιοδοτημένα άτομα.

Απαγορευμένες αεροπορικές εταιρείες στην ΕΕ

Όλες οι αεροπορικές εταιρείες που εκτελούν πτήσεις από ή προς την ΕΕ πρέπει να πληρούν ορισμένα πρότυπα ασφαλείας. Ωστόσο, ορισμένες αεροπορικές εταιρείες λειτουργούν χωρίς να πληρούν τα ευρωπαϊκά πρότυπα ασφαλείας, με αποτέλεσμα:

  • είτε να απαγορεύεται εξ ολοκλήρου η κυκλοφορία τους στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο
  • είτε να επιτρέπεται η κυκλοφορία τους μόνο υπό πολύ συγκεκριμένους όρους.

Αν σας απασχολεί το θέμα της ασφάλειας των αεροσκαφών, δείτε τον κατάλογο των αεροπορικών εταιρειών που τελούν υπό απαγόρευση στην ΕΕ English.

Βοήθεια και Συμβουλές

Footnote

Εν προκειμένω, τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ + Ισλανδία, Νορβηγία και Ελβετία

Retour au texte en cours.

Εν προκειμένω, τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ + Ισλανδία, Νορβηγία και Ελβετία

Retour au texte en cours.