Διαδρομή πλοήγησης

Επικαιροποίηση : 14/10/2016

travel

Ασφάλεια των πτήσεων

Χειραποσκευές και παραδιδόμενες αποσκευές

Όταν ταξιδεύετε αεροπορικώς από ένα αεροδρόμιο της ΕΕ, πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι ισχύουν για τις αποσκευές σας ορισμένοι κανόνες ασφαλείας:

 • Υγρά English που μεταφέρονται στις χειραποσκευές, όπως αεροζόλ, ποτά, οδοντόκρεμες, καλλυντικές κρέμες ή τζελ, πρέπει να είναι τοποθετημένα σε διαφανείς πλαστικές σακούλες μέγιστης χωρητικότητας 1 λίτρου, ενώ καμία μεμονωμένη συσκευασία δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 100 ml. Οι συσκευασίες υγρών χωρητικότητας άνω των 100 ml πρέπει να τοποθετούνται σε παραδιδόμενη αποσκευή Οι ποσοτικοί περιορισμοί δεν ισχύουν για τα φάρμακα και τις παιδικές τροφές.
 • Τα αφορολόγητα υγρά που αγοράζετε από οποιοδήποτε αεροδρόμιο ή αεροπορική εταιρεία μπορούν να μεταφέρονται στις χειραποσκευές, υπό τον όρο ότι τόσο αυτά όσο και η απόδειξή τους έχουν τοποθετηθεί σε σφραγισμένη σακούλα ασφαλείας (με κόκκινη μπορντούρα) την οποία λαμβάνετε κατά τη στιγμή της αγοράς. Μέχρι να φθάσετε στον τελικό σας προορισμό δεν μπορείτε να ανοίξετε τη σακούλα ασφαλείας. Ωστόσο, οι αξιωματικοί ασφαλείας μπορεί να χρειαστεί να ανοίξουν τη σακούλα ή τα μπουκάλια για έλεγχο. Εάν συμβεί αυτό, και έχετε πτήση ανταπόκρισης σε άλλο αεροδρόμιο, ενημερώστε τον αξιωματικό ασφαλείας ώστε τα υγρά να επανατοποθετηθούν σε νέα σακούλα ασφαλείας.
 • Τυχόν αιχμηρά αντικείμενα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως όπλα, δεν επιτρέπονται στην καμπίνα του αεροσκάφους. Τέτοια αντικείμενα, που συχνά είναι καθημερινής χρήσης, όπως τιρμπουσόν και ψαλίδια, πρέπει να τοποθετούνται στις παραδιδόμενες αποσκευές.
 • Το μέγεθος και ο αριθμός χειραποσκευών που επιτρέπεται να έχετε μαζί σας στην καμπίνα του αεροσκάφους καθορίζονται από τις αεροπορικές εταιρείες και καλό είναι να ενημερώνεστε σχετικά προτού ταξιδέψετε.
 • Εκρηκτικά και εύφλεκτα υλικά - π.χ. πυροτεχνήματα, αεροζόλ για βάψιμο με ψεκασμό ή άλλες εύφλεκτες και τοξικές ουσίες, όπως οξέα - απαγορεύονται στις πτήσεις. Τέτοια υλικά δεν μπορούν να μεταφέρονται ούτε στις χειραποσκευές ούτε στις παραδιδόμενες αποσκευές.
 • Απαγορεύεται η μεταφορά στην καμπίνα του αεροσκάφους οποιουδήποτε είδους όπλου.

Δείτε τους κανόνες για τα αντικείμενα που απαγορεύεται να μεταφέρετε English στις χειραποσκευές και τις παραδιδόμενες αποσκευές.

Δείτε στον ιστότοπο του αεροδρομίου της χώρας σας τον λεπτομερή κατάλογο των απαγορευμένων αντικειμένων ή ζητήστε πληροφορίες από την αεροπορική σας εταιρεία προτού ταξιδέψετε.

Για λόγους γενικότερης ασφάλειας, όλα τα αντικείμενα που πρόκειται να μεταφερθούν στο αεροπλάνο σαρώνονται ή ελέγχονται με κάποιον τρόπο προτού επιτραπεί η είσοδός τους στις περιοχές ασφαλείας του αεροδρομίου.

Η πόρτα του θαλάμου διακυβέρνησης παραμένει κλειδωμένη κατά τη διάρκεια της πτήσης, ώστε να μην μπορούν να εισέλθουν μη εξουσιοδοτημένα άτομα.

Δείτε επίσης: Τι μπορείτε να πάρετε μαζί σας;

Χρήση σαρωτών σώματος στα αεροδρόμια της ΕΕ

Σε όλα τα αεροδρόμια της ΕΕ, οι επιβάτες μπορεί να ελέγχονται με σαρωτές σώματος που χρησιμοποιούνται είτε ως κύρια μέθοδος ελέγχου είτε ως συμπληρωματική σε περίπτωση εκπομπής προειδοποιητικού σήματος.

Η χρήση των σαρωτών σώματος είναι προαιρετική, αλλά οι χώρες που επιλέξουν να τους χρησιμοποιούν πρέπει να συμμορφώνονται με τους κανόνες της ΕΕ English. Εάν σας ζητηθεί να υποβληθείτε σε έλεγχο από έναν τέτοιο σαρωτή, πρέπει να γνωρίζετε ότι:

 • έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε τον έλεγχο με σαρωτή σώματος. Στην περίπτωση αυτή, θα υποβληθείτε σε έλεγχο με εναλλακτική μέθοδο που περιλαμβάνει τουλάχιστον άμεσο σωματικό έλεγχο·
 • προτού υποβληθείτε σε έλεγχο με σαρωτή σώματος, πρέπει να έχετε πλήρη ενημέρωση σχετικά με την τεχνολογία που χρησιμοποιείται·
 • μπορείτε να ζητήσετε να αναλυθεί η εικόνα του σώματός σας από άτομο του φύλου της επιλογής σας·
 • ο αναλυτής εικόνας δεν θα βρίσκεται στον ίδιο χώρο με εσάς και δεν θα μπορεί να σας δει·
 • η εικόνα πρέπει να είναι θολή ώστε να μην είναι δυνατή η αναγνώρισή σας και να μην είναι δυνατή η αντιγραφή, η αποθήκευση ή η εκτύπωσή της·
 • είναι δυνατή μόνον η χρήση σαρωτών σώματος που δεν χρησιμοποιούν ιονίζουσα ακτινοβολία.

Απαγορευμένες αεροπορικές εταιρείες στην ΕΕ

Όλες οι αεροπορικές εταιρείες που εκτελούν πτήσεις από ή προς την ΕΕ πρέπει να πληρούν ορισμένα πρότυπα ασφαλείας. Ωστόσο, ορισμένες αεροπορικές εταιρείες λειτουργούν χωρίς να πληρούν τα ευρωπαϊκά πρότυπα ασφαλείας, με αποτέλεσμα:

 • είτε να απαγορεύεται εξ ολοκλήρου η λειτουργία τους στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο
 • είτε να επιτρέπεται η λειτουργία τους μόνο υπό πολύ συγκεκριμένους όρους.

Αν σας απασχολεί το θέμα της ασφάλειας των αεροσκαφών, δείτε τον κατάλογο των απαγορευμένων αεροπορικών εταιρειών στην ΕΕ.

Νομοθεσία για την ασφάλεια των αερομεταφορών English

Δημόσιες διαβουλεύσεις
Χρειάζεστε βοήθεια από τις υπηρεσίες υποστήριξης;
Ζητήστε βοήθεια και συμβουλές

Εν προκειμένω, στις 28 χώρες μέλη της ΕΕ + Ισλανδία, Νορβηγία και Ελβετία

Retour au texte en cours.

Εν προκειμένω, στις 28 χώρες μέλη της ΕΕ + Ισλανδία, Νορβηγία και Ελβετία

Retour au texte en cours.