Usein kysyttyä - Sosiaaliturvaan liittyviä lomakkeita

Esitettävä asiakirja korvaa aiemman E-lomakkeen. Sen saa siltä toimivaltaiselta sosiaaliturvalaitokselta, jossa on vakuutettu.

Kukin asiakirja koskee yhtä yksittäistä henkilöä (ja mahdollisesti hänen perheenjäseniään) ja sisältää nimet sekä muut henkilötiedot. Asiakirjan antava sosiaaliturvalaitos allekirjoittaa ja leimaa asiakirjan.

Sosiaaliturvan yhteensovittamista varten kehitetyn esitettävän asiakirjan vasemmassa yläkulmassa on EU:n lippu, oikeassa yläkulmassa on maininta sosiaaliturvan yhteensovittamisesta ja alareunassa on asiakirjan antaneen laitoksen nimi. Ainoa poikkeus tästä on eurooppalainen sairaanhoitokortti (EHIC) en .

A1-lomake (aiemmin E101 ja E 103) on todiste siitä, että maksat sosiaaliturvamaksuja toisessa EU-maassa, Islannissa, Liechtensteinissa, Norjassa, Sveitsissä tai Yhdistyneessä kuningaskunnassa. Tällaisia henkilöitä ovat yleensä työkomennuksella olevat työntekijät (ns. lähetetyt työntekijät) ja yhtä aikaa useassa eri maassa työskentelevät. Lisätietoja saat ottamalla yhteyttä sosiaaliturvalaitokseesi.

DA1-lomake (aiemmin E 123) oikeuttaa saamaan sairaanhoitoa työtapaturman tai ammattitaudin vuoksi toisessa EU-maassa, Islannissa, Liechtensteinissa, Norjassa, Sveitsissä tai Yhdistyneessä kuningaskunnassa. Lisätietoja saat ottamalla yhteyttä sosiaaliturvalaitokseesi.

P1-lomake on yhteenveto kunkin maan tekemistä eläkehakemustasi koskevista päätöksistä. Siinä kerrotaan, millä tavoin laitokset ovat ottaneet huomioon eri vakuutuskaudet, ja sen avulla voit esimerkiksi tarkistaa, onko vakuutuskausissa aukkoja tai päällekkäisyyksiä.

S1-lomakkeen (aiemmin E106, E109, E120 ja E121) avulla voit rekisteröityä sairaanhoitoa varten, jos asut jossakin EU-maassa, Islannissa, Liechtensteinissa, Norjassa, Sveitsissä tai Yhdistyneessä kuningaskunnassa, mutta olet vakuutettu jossakin toisessa näistä maista, yleensä ulkomailla eläkkeellä olevana eläkkeensaajana. Lomakkeesta voi olla hyötyä myös perheenjäsenillesi, jos he oleskelevat kotimaassa silloin kun itse työskentelet toisessa maassa, koska he kuuluvat silloin työskentelymaasi sosiaaliturvan piiriin. Lisätietoja saat ottamalla yhteyttä sosiaaliturvalaitokseesi.

S2-lomakkeella (aiemmin E112) voi todistaa oikeuden ennalta suunniteltuun hoitoon toisessa EU-maassa, Islannissa, Liechtensteinissa, Norjassa, Sveitsissä tai Yhdistyneessä kuningaskunnassa. Se on haettava sairausvakuutuslaitokselta ennen lähtöä ja jätettävä sen maan sairausvakuutuslaitokseen, jossa hoito annetaan. Hoitoa annetaan samoilla edellytyksillä ja samoin maksuehdoin kuin kyseisen maan kansalaisille. Näin ollen on mahdollista, että osa kustannuksista on maksettava etukäteen. 

S3-lomake oikeuttaa entisen rajatyöntekijän saamaan hoitoa maassa, jossa hän on työskennellyt aiemmin. Tällainen hoito voi olla joko uuden sairauden hoitoa tai jatkoa lääketieteelliselle toimenpiteelle, joka on alkanut ennen kuin lomakkeen haltija on lopettanut työskentelyn maassa. Lisätietoja saat ottamalla yhteyttä sosiaaliturvalaitokseesi.

U1-lomakkeella (aiemmin E301) voi todistaa muissa EU-maissa, Islannissa, Liechtensteinissa, Norjassa, Sveitsissä ja Yhdistyneessä kuningaskunnassa kertyneet vakuutuskaudet, jotka otetaan huomioon työttömyysetuuksia laskettaessa. Lomakkeen saa sen maan (niiden maiden) työvoimatoimistosta, jossa on viimeksi työskennellyt. Lomake toimitetaan sen maan työvoimatoimistoon, jossa etuuksia haetaan. Lisätietoja saat ottamalla yhteyttä sosiaaliturvalaitokseesi.

U2-lomake (entinen E303) on lupa siirtää työttömyysetuudet toiseen maahan. Lomakkeen saa sen maan työvoimatoimistosta, jossa henkilö on työskennellyt jäädessään työttömäksi. Lomake toimitetaan sen maan työvoimatoimistoon, jossa työtä haetaan. Lisätietoja saat ottamalla yhteyttä sosiaaliturvalaitokseesi.

U3-lomake on ilmoitus sen maan vastaanottavalta laitokselta, josta haet työtä, sen maan laitokselle, joka maksaa työttömyysetuudet. Koska tilanne on muuttunut, etuuksiasi voidaan vähentää tai ne voidaan lopettaa laitosten välisen tietojenvaihdon jälkeen. Jos saat U3-lomakkeen, sinun on hyvä ottaa yhteyttä sen maan sosiaaliturvalaitokseen, joka maksaa työttömyysetuutesi, ja tarkistaa, onko tilanteesi muuttunut. Lisätietoja saat ottamalla yhteyttä sosiaaliturvalaitokseesi.

EU:n sosiaaliturvan yhteensovittamista koskevissa säännöissä määrätään, että kunkin maan on nimettävä yhteyselin, joka vastaa sekä muilta laitoksilta että kansalaisilta tuleviin kysymyksiin ja avunpyyntöihin. Hae yhteyselin hakemistosta .

Jokaisella maalla on hallinnollista päätöstä koskevia valituksia varten omat määräaikansa ja menettelynsä. On hyvin tärkeää toimia viipymättä ja noudattaa määräaikoja. Kysy neuvoa oman maasi laitoksista .

Kaikki toimivaltaisten viranomaisten ennen 1. toukokuuta 2010 antamat aiempien sääntöjen mukaiset sosiaaliturvan yhteensovittamiseen liittyvät asiakirjat (E-lomakkeet, eurooppalaiset sairaanhoitokortit ja korvaavat väliaikaiset todistukset) kelpaavat voimassaoloaikansa loppuun tai kunnes toimivaltainen laitos poistaa ne käytöstä tai korvaa ne uusilla.

Aiheen pääsivulle

Tarkistettu viimeksi: 05/05/2023
Jaa tämä sivu