Întrebări şi răspunsuri - Formulare standard în domeniul securității sociale

Documentele portabile înlocuiesc vechile formulare E și sunt emise de instituțiile de securitate socială de care aparțineți.

Fiecare document se referă la o singură persoană (dar este posibil să menționeze și membri de familie) și cuprinde numele persoanei respective și alte elemente de identificare. Instituția de securitate socială care a emis documentul trebuie să-l semneze și să-l ștampileze corespunzător.

Documentele portabile sunt emise în vederea coordonării normelor de securitate socială și includ următoarele elemente: drapelul UE, în colțul din stânga sus, o trimitere la normele de coordonare a securității sociale, în colțul din dreapta sus și o indicație cu privire la instituția emitentă, în partea de jos. Singura excepție o reprezintă cardul european de asigurări sociale de sănătate (CEASS) en .

Formularul A1 (anterior E101 și E103) atestă faptul că plătiți contribuții la fondul de asigurări sociale în altă țară din UE sau în Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Elveția ori Regatul Unit. În general, acesta este cazul lucrătorilor detașați sau al persoanelor care își desfășoară activitatea în mai multe țări simultan. Pentru informații suplimentare, contactați instituția dumneavoastră de securitate socială.

Formularul DA1 (anterior E123) vă dă dreptul să beneficiați de tratament medical în caz de accidente de muncă și boli profesionale în altă țară din UE sau în Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Elveția ori Regatul Unit. Pentru informații suplimentare, contactați instituția dumneavoastră de securitate socială.

Formularul P1 este un rezumat al deciziilor luate de fiecare țară implicată cu privire la cererea dumneavoastră de pensionare. Acesta vă informează cu privire la modul în care instituțiile au gestionat diferitele perioade de asigurare și vă permite să vedeți, de exemplu, dacă există vreo discrepanță sau suprapunere între perioadele de asigurare.

Formularul S1 (anterior E106, E109, E120 și E121) vă permite să vă înregistrați pentru asistență medicală dacă locuiți într-o țară din UE sau în Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Elveția ori Regatul Unit și sunteți asigurat tot într-una din aceste țări, dar diferită de cea de reședință. De regulă, acesta este cazul pensionarilor care locuiesc în străinătate. Formularul poate fi util și pentru membrii de familie, dacă aceștia rămân în țara de origine în timp ce dumneavoastră lucrați în altă țară, ceea ce înseamnă că sunt acoperiți de asigurarea de securitate socială din țara în care lucrați. Pentru informații suplimentare, contactați instituția dumneavoastră de securitate socială.

Formularul S2 (anterior E112) vă permite să dovediți că aveți dreptul la tratament medical planificat în altă țară din UE sau în Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Elveția ori Regatul Unit. Trebuie să-l obțineți, înainte de plecare, de la casa de asigurări de sănătate și să-l înaintați ulterior instituției competente din țara în care mergeți la tratament. Veți beneficia de aceleași condiții de îngrijire și plată ca și cetățenii țării respective. Aceasta înseamnă că s-ar putea să trebuiască să plătiți pe loc o parte din costuri. 

Formularul S3 le oferă foștilor lucrători transfrontalieri dreptul de a beneficia de tratament în țara în care au lucrat. Tratamentul poate fi unul nou sau continuare a unei proceduri medicale inițiate înainte ca lucrătorul transfrontalier să-și înceteze activitatea în țara respectivă. Pentru informații suplimentare, contactați instituția dumneavoastră de securitate socială.

Formularul U1 (anterior E301) face dovada perioadelor în care ați beneficiat de asigurare într-o țară din UE sau în Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Elveția ori Regatul Unit. Acestea vor fi luate în considerare în momentul în care vi se va calcula șomajul. Puteți obține acest formular de la agenția națională de ocupare a forței de muncă din ultima țară/ultimele țări în care ați lucrat și va trebui să îl înaintați instituției competente din țara în care doriți să depuneți cererea de șomaj. Pentru informații suplimentare, contactați instituția dumneavoastră de securitate socială.

Formularul U2 (anterior E303) vă dă dreptul de a vă transfera șomajul. Îl puteți obține de la agenția națională de ocupare a forței de muncă din țara în care ați intrat în șomaj și va trebui să îl înaintați instituției competente din țara în care doriți să vă căutați un loc de muncă. Pentru informații suplimentare, contactați instituția dumneavoastră de securitate socială.

Formularul U3 este un anunț pe care instituția-gazdă din țara în care vă căutați un loc de muncă îl transmite instituției din țara care vă plătește șomajul. Deoarece vi s-a schimbat situația, este posibil ca prestațiile dumneavoastră să fie reduse sau întrerupte în urma acestui schimb între instituții. Dacă primiți un formular U3, contactați instituția din țara care vă plătește șomajul pentru a verifica dacă situația dumneavoastră a fost afectată. Pentru informații suplimentare, contactați instituția dumneavoastră de securitate socială.

În baza normelor UE de coordonare a sistemelor de securitate socială, fiecare țară trebuie să desemneze un organism de legătură care să răspundă la solicitările de informații și asistență venite din partea instituțiilor și a cetățenilor. Căutați aici un organism de legătură .

Fiecare țară are propriile proceduri și termene-limită pentru contestarea unei decizii administrative. Este foarte important să acționați rapid și să vă asigurați că respectați termenul-limită. Cereți asistență din partea instituțiilor naționale en .

Toate documentele care au legătură cu coordonarea sistemelor de securitate socială (formulare E, carduri europene de asigurări sociale de sănătate sau certificate provizorii) emise de autoritățile competente înainte de 1 mai 2010, în baza vechilor norme de coordonare, rămân valabile până în momentul în care expiră sau sunt retrase ori înlocuite de instituția competentă.

Principalele informații pe această temă

Ultima verificare: 05/05/2023
Partajați această pagină