Navigációs útvonal

Frissítve 06/12/2017

Héakötelezettség: több országot érintő ügyek

Külön szabályok vonatkoznak azokra az esetekre, amikor Ön külföldről vásárol vagy külföldön értékesít árut, illetve szolgáltatást. 

Áruk

Európai uniós országok

Eladás – cégek részére

Ha az Ön cége más európai uniós országokban működő cégek részére értékesít és szállít le árukat, Ön nem számíthat fel hozzáadottérték-adót (héát – Magyarországon általános forgalmi adót, áfát) – ha a vevő rendelkezik érvényes közösségi adószámmal (héa-azonosítószámmal).

Ön ennek ellenére levonhatja azt a héaösszeget, amelyet Ön fizetett az ügylettel kapcsolatban felmerült költségek (az adott értékesítés teljesítése céljából beszerzett áruk/szolgáltatások) után.

Ha a vevő nem rendelkezik érvényes közösségi adószámmal, Önnek rendes körülmények között fel kell számítania héát az értékesítés után az Ön országában alkalmazandó héakulcsnak megfelelően.

Eladás – magánszemélyek részére

Ha az Ön cége másik EU-tagországban élő fogyasztók (magánszemélyek) részére értékesít és szállít le árut, be kell jelentkeznie adóalanyként az adott országban, és az ott alkalmazott adókulcsnak megfelelő összegű hozzáadottérték-adót kell felszámítania az áru után – kivéve, ha a kérdéses országba irányuló értékesítések összege az adott évben alatta marad a célország által meghatározott (35 000 vagy 100 000 euró összegű) értékhatárnak.

Ország kiválasztása

Ország kiválasztása


* A tagállami hatóságok még nem bocsátották rendelkezésünkre a vonatkozó információkat.

A jövedékiadó-köteles termékek, illetve az új közlekedési eszközök (személyautók, hajók és repülőgépek) értékesítésére külön szabályokDeutschfrançaisEnglish vonatkoznak.

Vétel

Ha Ön üzleti célból másik országból szerez be árut, melyet saját országában szállítanak le az Ön részére, az ügylet után Önnek kell megfizetnie a héát a saját országában alkalmazott adókulcsnak megfelelően – úgy, mintha Ön értékesítette volna a kérdéses terméket.

Rendes körülmények között ezt az összeget később visszaigényelheti (levonhatja a következő héabevallásában).

Számos fontos kivételfrançaisDeutschEnglish van a fenti alapszabályok alól.

Európai Unión kívüli országok

Eladás

Ha Ön olyan vevő részére értékesít árut, akinek a lakhelye/székhelye az Európai Unión kívül van, az adott termékre nem számíthat fel hozzáadottérték-adót, arra azonban továbbra is lehetősége van, hogy levonja azt a héaösszeget, amelyet Ön fizetett az ügylettel kapcsolatban felmerült költségek (az adott értékesítés teljesítése céljából beszerzett áruk/szolgáltatások) után.

Vétel

Ha olyan szállítótól vásárol árut a saját vállalkozása számára, amelynek az Európai Unión kívül van a székhelye, Önnek rendes körülmények között kell héát fizetnie – mégpedig a behozatal helyén (amelyet adóköteles értékesítések esetén levonhat a következő héabevallásában).

Szolgáltatások

Európai uniós országok

Eladás – cégek részére

Rendes körülmények között Ön nem számíthat fel hozzáadottérték-adót (héát – Magyarországon általános forgalmi adót, áfát) az ügyfeleinek. A szolgáltatást megvásárló cégek a saját országukban fizetnek majd áfát az ott alkalmazandó adókulcsnak megfelelően (a fordított adózási eljárást alkalmazva).

Ön ennek ellenére levonhatja a saját adókötelezettségéből azt a hozzáadottérték-adót, amelyet Ön fizetett az ügylettel kapcsolatban felmerült költségek (az adott értékesítés teljesítése céljából beszerzett áruk/szolgáltatások) után.

Eladás – magánszemélyek részére

Önnek rendes körülmények között héát kell felszámítania ügyfeleinek a saját országában alkalmazandó adókulcsnak megfelelően. Kivételt jelentenek ezalól a távközlési szolgáltatások, a műsorszolgáltatás és az elektronikus szolgáltatások, melyek után mindig abban az országban kell adót fizetni, ahol az ügyfél le van telepedve (tehát magánszemélyek esetében az állandó lakóhely vagy a szokásos tartózkodási hely szerinti országban, az adóalanynak nem minősülő személyek esetében pedig a letelepedés helye szerinti országban).

Vétel

Ha Ön üzleti célból másik uniós országból szerez be szolgáltatást, melyet saját országában szállítanak le az Ön részére, az ügylet után Önnek kell megfizetnie a héát a saját országában alkalmazott adókulcsnak megfelelően – úgy, mintha Ön értékesítette volna a kérdéses szolgáltatást (a fordított adózási eljárást alkalmazva).

Rendes körülmények között ezt az összeget később visszaigényelheti (levonhatja a következő héabevallásában).

Számos fontos kivételfrançaisDeutschEnglish van a fenti alapszabályok alól.

A héaszabályokat az EU teljes területén alkalmazni kell, van azonban néhány, EU-tagországhoz tartozó vagy azzal társult terület, amelyekre – különleges körülmények folytán – nem vonatkozik a héaszabályozás. Ezek a területek a következők:

Speciális területek

 • az Åland-szigetek,
 • Franciaország tengerentúli megyéi, français
 • Büsingen területe,
 • Heligoland szigete,
 • Athosz-hegy
 • Campione d'Italia,
 • a Luganói-tó olaszországi vizei,
 • Livigno,
 • a Kanári–szigetek,
 • Ceuta,
 • Melilla,
 • a Csatorna–szigetek,
 • Gibraltár.

Ugyanakkor vannak olyan területek is, ahol, noha az Európai Unión kívül fekszenek, az uniós héaszabályok alkalmazandók. Ezek a következők:

 • Monaco,
 • Man-sziget,
 • az Egyesült Királyság ciprusi felségterületei.

Európai Unión kívüli országok

Eladás

Ha Ön olyan ügyfél részére nyújt szolgáltatást, akinek a lakhelye/székhelye az Európai Unión kívül van, Ön rendes körülmények között nem számíthat fel hozzáadottérték-adót (de ha a kérdéses szolgáltatást egy másik EU-országban veszik igénybe, az adott ország kivethet rá hozzáadottérték-adót), arra azonban lehetősége van, hogy levonja azt a héaösszeget, amelyet Ön fizetett az ügylettel kapcsolatban felmerült költségek (az adott értékesítés teljesítése céljából beszerzett áruk/szolgáltatások) után.

Vétel – cégek részére

Ha Ön olyan szállítótól vásárol meg szolgáltatást a saját vállalkozása számára, akinek az Európai Unión kívül van a székhelye, Önnek rendes körülmények között kell héát fizetnie a saját országában alkalmazott adókulcsnak megfelelően – úgy, mintha saját maga nyújtotta volna a kérdéses szolgáltatást (azaz a fordított adózási eljárást – az önbevallás rendszerét – alkalmazva).

Rendes körülmények között ezt az összeget később visszaigényelheti (levonhatja a következő héabevallásában).

Helyi vállalkozástámogatás: lépjen kapcsolatba egy partnerrel!

Kérdése van határokon átnyúló vállalati tevékenységgel kapcsolatban (export, a tevékenység kiterjesztése más uniós tagállamokra stb.)? Ha igen, akkor az Enterprise Europe Network díjmentesen segíthet Önnek.

Helyi vállalkozástámogatás

Segítség és tanácsadás

Vegye fel a kapcsolatot a szakosodott segítségnyújtó szolgálatokkal

Segítség és tanácsadás

Helyi vállalkozástámogatás: lépjen kapcsolatba egy partnerrel!

Kérdése van határokon átnyúló vállalati tevékenységgel kapcsolatban (export, a tevékenység kiterjesztése más uniós tagállamokra stb.)? Ha igen, akkor az Enterprise Europe Network díjmentesen segíthet Önnek. Kérjük, hogy a lehető legtöbb információt adja meg, hogy az Enterprise Europe Network helyi tanácsadója rövid időn belül megfelelő választ tudjon Önnek adni.

EEN-logo

Kapcsolatfelvételi űrlap

(Minden mezőt ki kell tölteni.)
Köszönjük, üzenetét elküldtük.
Technikai problémák miatt üzenetét nem tudtuk elküldeni. Kérjük, próbálja meg később.
Adjon meg érvényes e-mail címet.

Személyes adatok:

Vállalkozás adatai

IgenNem

Ausztria

Wien

Belgium

Brussel

Bruxelles

Namur

Bulgária

Sofia

Ciprus

Nicosia

Cseh Köztársaság

Praha

Dánia

Copenhagen

Egyesült Királyság

Belfast (Northern Ireland)

Cardiff (Wales)

Edinburgh (Scotland)

London (England)

Észtország

Tallinn

Finnország

Helsinki

Franciaország

Blagnac Cedex

Caen

Dijon

Guadeloupe, Martinique

Lille

Lyon

Paca

Paris, Ile-de-France, Centre, Nouvelle-Calédonie, Polynésie

Rennes

Saint-Denis

Görögország

Athens

Hollandia

Den Haag

Horvátország

Zagreb

Írország

Dublin

Izland

Reykjavík

Lengyelország

Kielce

Lublin

Warsaw

Wroclaw

Lettország

Riga

Litvánia

Vilnius

Luxemburg

Luxembourg

Magyarország

Budapest

Málta

Pieta`

Németország

Berlin

Bremen

Erfurt

Hannover

Kiel

Leipzig

Magdeburg

Mainz

Mülheim an der Ruhr

München

Rostock

Stuttgart

Wiesbaden

Norvégia

Oslo

Olaszország

Firenze (Toscana, Umbria, Marche)

Milano (Lombardia, Emilia Romagna)

Napoli (Abruzzo, Calabria, Campania, Basilicata, Molise, Puglia, Sicilia)

Roma (Lazio, Sardegna)

Torino (Piemonte, Liguria, Valle d’Aosta)

Venezia (Veneto, Trentino Alto Adige, Friuli Venezia Giulia)

Portugália

Lisboa

Románia

Baciu Cluj

Bucuresti

Constanta

Timișoara

Spanyolország

Barcelona

Madrid

Oviedo

Palma

Santa Cruz de Tenerife

Sevilla

Valencia

Vitoria- Gazteiz

Zaragoza

Svédország

Stockholm

Szlovákia

Bratislava

Szlovénia

Ljubljana

3000/3000

Kérdését közvetlenül egy Enterprise Europe Network-partnernek küldjük. Személyes adatai kizárólag arra szolgálnak, hogy a tanácsadó válaszolni tudjon az Ön kérdésére. Az ügy lezárása után nem őrzünk meg az Ön által megadott adatokat.