Navigacijska pot

Posodobitev : 22/10/2014

education-youth

Univerza - šolnina in finančna pomoč

Šolnina

Univerzitetne šolnine English se po Evropi močno razlikujejo. V nekaterih državah EU je univerzitetni študij brezplačen, v drugih je treba plačati precej visoko šolnino. Različni pogoji veljajo tudi za finančno pomoč v obliki štipendij in posojil.

Štipendije in posojila

Študenti, ki študirajo na univerzi v drugi državi EU:

  • ne smejo vam zaračunati višje šolnine,
  • pravico imate do enake študentske štipendije kot državljani tiste države.

To načelo ne velja nujno tudi za štipendije in posojila za preživljanje. Nekatere države vseeno odobrijo finančno pomoč za bivanje tudi tujim študentom, če zaprosijo zanjo.

Študenti, ki so že rezidenti tuje države

Če niste državljan države, v kateri želite študirati, vendar v njej prebivate pet let ali več, imate pravico do finančne pomoči za bivanje pod enakimi pogoji kot državljani tiste države.

Finančna pomoč po državah

Evropska komisija ni odgovorna za vsebine na povezanih nacionalnih spletnih straneh.

Zanimajo me šolnine in štipendije za tuje študente v:

Izberite:

Osnovne štipendije v državah EU (in drugod)

Informacije o štipendijah za študij v tujini lahko poiščete tudi na ministrstvu za šolstvo v Sloveniji.

Če odhajate na študij v tujino, vam bodo finančno pomoč za preživljanje v času študija morda odobrili v domovini. O tem odločajo nacionalni organi, toda takšna finančna pomoč je vedno časovno omejena.

Praktični primer

Pozanimajte se o pogojih za študentsko štipendijo v domovini

Johs z Danske se je po po štiriletnem študiju v ZDA odločil za dvoletni magisterski študij v Veliki Britaniji. Danska vlada je takrat danske študente štipendirala največ šest let, toda za študij v tujini je veljala omejitev štipendije na štiri leta. Johs tega ni vedel. Ker je štipendijo dobival med štiriletnim študijem v ZDA, mu je za študij v Veliki Britaniji žal niso odobrili.

Pomoč in svetovanje