A szolgáltatás eszközei

Nyelvválasztás

Az EU zászlaja

Navigációs útvonal

Menü

Utolsó frissítés : 25/04/2017

Gyakran feltett kérdések - Iskolakezdés másik uniós országban

 • A gyermekeim még nem beszélik elég jól annak az országnak a nyelvét, ahova nemrég költöztünk. Drága nemzetközi iskolába kell-e emiatt íratnom őket?

  Uniós polgárként az Ön gyermekei jogosultak bármely EU-tagországban ugyanolyan feltételek mellett iskolába járni, mint a szóban forgó ország állampolgárai. Joguk van arra, hogy saját korcsoportjuknak megfelelő osztályba kerüljenek, és nyelvtudásuktól függetlenül tanulmányaikat azon a szinten folytassák, ahol előző iskolájukban abbahagyták.

  Ha Ön az EU egyik országának állampolgára, és munkavállalás céljából egy másik uniós országba költözik, gyermekeinek az uniós jog értelmében joguk van új lakóhelyükön ingyenes nyelvoktatásban részesülni, hogy könnyebben be tudjanak illeszkedni az ottani iskolarendszerbe.

 • Be kell-e mutatnom a gyermekeim tanulmányait igazoló dokumentumokat, amikor egy másik országba költözöm?

  Ez országonként különbözik. Mindenesetre tanácsos gondosan megőrizni a gyermekek tanulmányaival kapcsolatos dokumentumokat. Ez nagyban megkönnyíti például a felsőbb osztályba vagy középiskolába történő felvétel iránti jelentkezést és a beiratkozást. A következő dokumentumok jöhetnek szóba:
   
  • bizonyítvány (az új iskola valószínűleg kérni fogja az iskola bélyegzőjével ellátott eredeti okmányt is),
  • tanárok és/vagy az osztályfőnök által írt referencialevél,
  • a gyermek tankönyvei és az általa már elsajátított tananyag (ezek segítségével az új tanárok pontosabban meg tudják határozni, hogy gyermeke milyen tanulmányi szintet ért el),
  • az év közben szerzett osztályzatok (dolgozatok, felmérők stb.), különösen az anyanyelvi ismeretek, a matematika és a reál tantárgyak területén,
  • a gyermek oltáskönyve és kórtörténete, különös tekintettel a legutóbbi betegségekre, orvosi beavatkozásokra stb.

 

A témával kapcsolatos legfontosabb információk
Iskolakezdés másik uniós országban
EU-jogszabályok
 • Irányelve a migráns munkavállalók gyermekeinek oktatásáról English
Nyilvános konzultációk
  Tanácsra vagy segítségre van szüksége?
  Forduljon a segítségnyújtó szolgálatokhoz