Kruimelpad

Bijgewerkt 08/2015

Bijgewerkt 08/2015

Intellectuele-eigendomsrechten


Delen op 
		Delen op Facebook
	
		Delen op Twitter
	
		Delen op Google+
	
		Delen op linkedIn

Bescherm uw bedrijfsideeën!

Als u een fantastisch en innovatief idee heeft voor uw bedrijf, kan het verstandig zijn om het als uw intellectuele eigendom te beschermen, voordat u het wereldkundig maakt! Goede ideeën zijn alleen waardevol als u wettelijk kan claimen dat het uw ideeën zijn.

Wat is intellectuele eigendom?

Intellectuele eigendom bestaat uit producten, werken of processen die door u bedacht zijn en die u een concurrentievoordeel bieden.

Er zijn 3 subcategorieën:

  • Industriele eigendom: uitvindingen (octrooien), merken, tekeningen, nieuwe plantensoorten en geografische aanduidingen van oorsprong
  • Artistiek werk beschermd door auteursrechten: origineel literair en artistiek werk, muziek, televisieprogramma's, software, databases, architectonische vormgeving, reclame en multimediaproducties.
  • Commerciële strategieën: bedrijfsgeheimen, knowhow, geheimhoudingsovereenkomsten of snelle productiemethoden.

Hoe kan ik mijn intellectuele eigendom beschermen?

U kunt uw intellectuele eigendom beschermen dankzij de intellectuele-eigendomsrechten (IER), vastgelegd door de Wereldorganisatie voor intellectuele eigendom English español français . Het soort bescherming hangt af van het soort intellectuele eigendom:

  • octrooien voorkomen dat uw uitvinding nagemaakt, gebruikt of verkocht wordt door derden, gedurende een periode die afhangt van het soort uitvinding
  • merken beschermen de naam van uw product door te voorkomen dat andere bedrijven het product onder dezelfde naam verkopen.
  • auteursrecht (copyright) toont anderen dat u (als auteur) de productie, verspreiding, vertoning of opvoering van uw werk wil beheren. Auteursrecht wordt automatisch toegekend. U hoeft zich hier dus niet voor te registreren en u kunt meteen gebruik maken van het symbool voor auteursrecht.

U kunt ook verwijzen naar het Bureau voor harmonisatie binnen de interne markt voor het registreren van merken, tekeningen en modellen, en naar het Europees Octrooibureau (EOB).

Intellectuele-eigendomsrechten worden nog steeds voornamelijk beschermd door nationale wetten, en niet door EU-wetten. Het is ingewikkeld en duur om ze in elk EU-land individueel te beschermen. U kunt tijd en geld besparen door uw intellectuele eigendom op EU-niveau te beschermen. Hierdoor kunt u erop vertrouwen dat uw innovaties en ontwerpen in de hele EU beschermd zijn, en dat u er vergoedingen voor ontvangt.

Een Gemeenschapsmerk aanvragen en registreren kost 1050 euro. Als u zich via internet aanmeldt, kost het nog maar 900 euro.

U kunt een nationaal octrooi aanvragen bij een octrooibureau in een EU-land, en een Europees octrooi bij het Europees Octrooibureau. Een Europees octrooi moet echter bevestigd worden door het nationaal octrooibureau English in elk land waar bescherming vereist is. Afhankelijk van de wetgeving in dat land English moet u wellicht vóór een bepaalde datum vertalingen verstrekken of kosten betalen. Bekijk ook de kosten en procedures van nationale octrooibureaus in 30 Europese landen.

Meer informatie, per land:

Kies een land

Kies een land


* Nog geen informatie van de nationale instanties ontvangen

Namaak (ongeoorloofd imiteren van een merkproduct) en piraterij (het zonder toestemming kopiëren van een door intellectuele-eigendomsrechten beschermd product) nemen verontrustende vormen aan. Dit brengt innovatie, groei, werkgelegenheid en de gezondheid en veiligheid van consumenten in gevaar.

Afhankelijk van de wetgeving in het betrokken EU-land en de herkomst van de nagemaakte goederen moeten gedupeerden zich wenden tot de douane, de toezichthouder (op de handelsvoorschriften), de politie of het octrooi- of merkenbureau.

Bescherming tegen namaak

Douanediensten vormen de eerste verdedigingslijn voor uw intellectuele eigendomsrechten aan de EU-grenzen. Zij kunnen goederen vasthouden als u vermoedt dat uw intellectuele-eigendomsrechten geschonden worden. Hiervoor moet u een verzoek om optreden Deutsch English français indienen bij de bevoegde nationale douaneautoriteiten.

Het verzoek om bijstand is nationaal, maar verzoeken die in één EU-land gedaan worden, kunnen dezelfde rechtsstatus krijgen in alle EU-landen.

Formulieren Deutsch English français en handboek Deutsch English français om een verzoek om optreden bij de douane in te dienen.

Lokale steun voor ondernemers

Neem contact op met een steunorganisatie voor ondernemers bij u in de buurt.

Uw verzoek wordt doorgestuurd naar een van de partners van het Enterprise Europe Network . Geef a.u.b. zo veel mogelijk informatie, zo kan de adviseur beter en sneller antwoorden op uw verzoek.

EEN-logo

Contactformulier

(alle velden zijn verplicht)
Hartelijk dank, uw verzoek is verzonden.
Door technische problemen is uw verzoek niet verzonden. Probeer het later opnieuw.
Vul een geldig e-mailadres in.

Persoonsgegevens

Bedrijfsgegevens

Land

België

Brussel

Bruxelles

Namur

Bulgarije

Dobrich

Plovidiv

Ruse

Sandanski

Sofia

Stara Zagora

Vratsa

Yambol

Cyprus

Nicosia

Denemarken

Aalborg

Copenhagen

Herning

Kolding

Næstved

Viborg

Duitsland

Berlin

Bremen

Bremenhaven

Chemnitz

Dresden

Düsseldorf

Erfurt

Frankfurt/Oder

Freiburg

Hamburg

Hannover

Kaiserslautern

Kiel

Konstanz

Leipzig

Magdeburg

Mannheim

Mülheim an der Ruhr

München

Potsdam

Reutlingen

Rostock

Saabrücken

Stuttgart

Trier

Ulm

Villingen-Schwenningen

Wiesbaden

Estland

Tallinn

Finland

Helsinki

Oulu

Tampere

Turku

Vantaa

Frankrijk

Amiens

Annecy

Aulnat

Besançon

Bordeaux

Bourg en Bresse

Caen

Cayenne

Chalons-en-Champagne

Chambéry

Dijon

Fort-de-France

Grenoble

Lille

Limoges

Lyon

Marseille

Marseille

Montpellier

Montpellier

Nancy

Nantes

Orléans

Paris

Pointe-à-Pitre

Poitiers

Privas

Rennes

Rouen

Saint-Denis

Saint-Etienne

Strasbourg

Toulouse

Valence

Griekenland

Athens

Hongarije

Budapest

Debrecen

Eger

Győr

Miskolc

Nyíregyháza

Pécs

Szeged

Székesfehérvár

Zalaegerszeg

Ierland

Dublin

Italië

Firenze

Milano

Napoli

Pieta

Roma

Torino

Venezia

Kroatië

Zagreb

Letland

Riga

Litouwen

Vilnius

Luxemburg

Luxembourg

Malta

Pieta`

Nederland

Den Haag

Nieuwegein

Noorwegen

Ås

Oslo

Stavanger

Tromsø

Oostenrijk

Wien

Polen

Kielce

Lublin

Warsaw

Wroclaw

Portugal

Lisboa

Roemenië

Arad

Bacau

Bucuresti

Cluj-Napoca

Constanta

Craiova

Galati

Iasi

Ramnicu Valcea

Timișoara

Slovakije

Bratislava

Prešov

Slovenië

Ljubljana

Spanja

Barcelona

Madrid

Oviedo

Palma

Santa Cruz de Tenerife

Sevilla

Valencia

Vitoria- Gazteiz

Zaragoza

Tsjechië

Brno

Brno

Liberec

Ostrava

Ostrava

Pardubice

Plzen

Praha

Usti nad Labem

Verenigd Koninkrijk

Belfast (Northern Ireland)

Cardiff (Wales)

Edinburgh (Scotland)

London (England)

Zweden

Borlänge

Göteborg

Jönköping

Kramfors

Luleå

Malmö

Örebro

Östersund

Stockholm

Umeå

Västerås

Växjö

3000/3000

De informatie die u hier invult, wordt direct naar een van de partners van het Enterprise Europe Network gestuurd. Uw persoonsgegevens worden alleen gebruikt om uw vraag te beantwoorden, ze worden daarna niet bewaard.

Hulp en advies

Europese IER-helpdesk

Europese IER-helpdesk English

Officiële EU-dienst die steun biedt bij het beheer van intellectuele eigendom en het beschermen van intellectuele-eigendomsrechten als u betrokken bent bij door de EU medegefinancierde projecten of bij transnationale zakelijke transacties. Gratis advies via een helpdesk (antwoord binnen 3 werkdagen) en cursussen over intellectueel eigendom. Factsheets, e-nieuwsbrief en bulletin.

MKB-helpdesk voor IER-kwesties met betrekking tot China

MKB-helpdesk voor IER-kwesties met betrekking tot China English

Gratis advies, cursussen en documentatie voor kleine bedrijven die met China zakendoen en die vragen of problemen hebben met betrekking tot intellectuele eigendom.

Trans-Atlantische IER-portal

Onlinehulpmiddelen om uw intellectuele-eigendomsrechten in een groot aantal landen te beschermen.

InnovAccess

InnovAccess English

Website met gecentraliseerde informatie over wetgeving en registratieprocedures en over steunmaatregelen op nationaal niveau (beheerd door een Europees netwerk van nationale helpdesks van nationale diensten voor industriële eigendom).

Catalogus van online-instrumenten over intellectuele eigendom voor bedrijven

Catalogus van online-instrumenten over intellectuele eigendom voor bedrijven English français

Meer onlinebronnen over IER.

MERCOSUR mkb-helpdesk voor IER-kwesties

Gratis hulpdienst voor kwesties op het gebied van intellectuele eigendomsrechten om de uitbreiding te vergemakkelijken van Europese kleine en middelgrote ondernemingen (het Europese mkb en het mkb van geassocieerde landen) die al gevestigd zijn in of werken met entiteiten binnen Mercosur, Chili en andere Latijns-Amerikaanse markten.