Kruimelpad

Bijgewerkt 01/2016

Bijgewerkt 01/2016

Intellectuele-eigendomsrechten

Bescherm uw bedrijfsideeën!

Als u een fantastisch en innovatief idee heeft voor uw bedrijf, kan het verstandig zijn om het als uw intellectuele eigendom te beschermen, voordat u het wereldkundig maakt! Goede ideeën zijn alleen waardevol als u wettelijk kan claimen dat het uw ideeën zijn.

Wat is intellectuele eigendom?

Intellectuele eigendom bestaat uit producten, werken of processen die door u bedacht zijn en die u een concurrentievoordeel bieden.

Er zijn 3 subcategorieën:

  • Industriele eigendom: uitvindingen (octrooien), merken, tekeningen, nieuwe plantensoorten en geografische aanduidingen van oorsprong
  • Artistiek werk beschermd door auteursrechten: origineel literair en artistiek werk, muziek, televisieprogramma's, software, databases, architectonische vormgeving, reclame en multimediaproducties.
  • Commerciële strategieën: bedrijfsgeheimen, knowhow, geheimhoudingsovereenkomsten of snelle productiemethoden.

Hoe kan ik mijn intellectuele eigendom beschermen?

U kunt uw intellectuele eigendom beschermen dankzij de intellectuele-eigendomsrechten (IER), vastgelegd door de Wereldorganisatie voor intellectuele eigendom English español français . Het soort bescherming hangt af van het soort intellectuele eigendom:

  • octrooien voorkomen dat uw uitvinding nagemaakt, gebruikt of verkocht wordt door derden, gedurende een periode die afhangt van het soort uitvinding
  • merken beschermen de naam van uw product door te voorkomen dat andere bedrijven het product onder dezelfde naam verkopen.
  • auteursrecht (copyright) toont anderen dat u (als auteur) de productie, verspreiding, vertoning of opvoering van uw werk wil beheren. Auteursrecht wordt automatisch toegekend. U hoeft zich hier dus niet voor te registreren en u kunt meteen gebruik maken van het symbool voor auteursrecht.

U kunt ook verwijzen naar het Bureau voor harmonisatie binnen de interne markt voor het registreren van merken, tekeningen en modellen, en naar het Europees Octrooibureau (EOB).

Intellectuele-eigendomsrechten worden nog steeds voornamelijk beschermd door nationale wetten, en niet door EU-wetten. Het is ingewikkeld en duur om ze in elk EU-land individueel te beschermen. U kunt tijd en geld besparen door uw intellectuele eigendom op EU-niveau te beschermen. Hierdoor kunt u erop vertrouwen dat uw innovaties en ontwerpen in de hele EU beschermd zijn, en dat u er vergoedingen voor ontvangt.

Een Gemeenschapsmerk aanvragen en registreren kost 1050 euro. Als u zich via internet aanmeldt, kost het nog maar 900 euro.

U kunt een nationaal octrooi aanvragen bij een octrooibureau in een EU-land, en een Europees octrooi bij het Europees Octrooibureau. Een Europees octrooi moet echter bevestigd worden door het nationaal octrooibureau English in elk land waar bescherming vereist is. Afhankelijk van de wetgeving in dat land English moet u wellicht vóór een bepaalde datum vertalingen verstrekken of kosten betalen. Bekijk ook de kosten en procedures van nationale octrooibureaus in 30 Europese landen.

Meer informatie, per land:

Kies een land

Kies een land


* Nog geen informatie van de nationale instanties ontvangen

Namaak (ongeoorloofd imiteren van een merkproduct) en piraterij (het zonder toestemming kopiëren van een door intellectuele-eigendomsrechten beschermd product) nemen verontrustende vormen aan. Dit brengt innovatie, groei, werkgelegenheid en de gezondheid en veiligheid van consumenten in gevaar.

Afhankelijk van de wetgeving in het betrokken EU-land en de herkomst van de nagemaakte goederen moeten gedupeerden zich wenden tot de douane, de toezichthouder (op de handelsvoorschriften), de politie of het octrooi- of merkenbureau.

Bescherming tegen namaak

Douanediensten vormen de eerste verdedigingslijn voor uw intellectuele eigendomsrechten aan de EU-grenzen. Zij kunnen goederen vasthouden als u vermoedt dat uw intellectuele-eigendomsrechten geschonden worden. Hiervoor moet u een verzoek om optreden Deutsch English français indienen bij de bevoegde nationale douaneautoriteiten.

Het verzoek om bijstand is nationaal, maar verzoeken die in één EU-land gedaan worden, kunnen dezelfde rechtsstatus krijgen in alle EU-landen.

Formulieren Deutsch English français en handboek Deutsch English français om een verzoek om optreden bij de douane in te dienen.

Neem contact op met een steunorganisatie voor ondernemers bij u in de buurt.

Uw verzoek wordt doorgestuurd naar een van de partners van het Enterprise Europe Network. Geef a.u.b. zo veel mogelijk informatie, zo kan de adviseur beter en sneller antwoorden op uw verzoek.

Lokale steun voor ondernemers

Hulp en advies

Vraag advies aan experts

Hulp en advies

Neem contact op met een steunorganisatie voor ondernemers bij u in de buurt.

Uw verzoek wordt doorgestuurd naar een van de partners van het Enterprise Europe Network. Geef a.u.b. zo veel mogelijk informatie, zo kan de adviseur beter en sneller antwoorden op uw verzoek.

EEN-logo

Contactformulier

(alle velden zijn verplicht)
Hartelijk dank, uw verzoek is verzonden.
Door technische problemen is uw verzoek niet verzonden. Probeer het later opnieuw.
Vul een geldig e-mailadres in.

Persoonsgegevens

Bedrijfsgegevens

België

Brussel

Bruxelles

Namur

Bulgarije

Sofia

Cyprus

Nicosia

Denemarken

Copenhagen

Duitsland

Berlin

Bremen

Erfurt

Hannover

Kiel

Leipzig

Magdeburg

Mainz

Mülheim an der Ruhr

München

Rostock

Stuttgart

Wiesbaden

Estland

Tallinn

Finland

Helsinki

Frankrijk

Blagnac Cedex

Caen

Dijon

Guadeloupe, Martinique

Lille

Lyon

Paca

Paris, Ile-de-France, Centre, Nouvelle-Calédonie, Polynésie

Rennes

Saint-Denis

Griekenland

Athens

Hongarije

Budapest

Ierland

Dublin

IJsland

Reykjavík

Italië

Firenze (Toscana, Umbria, Marche)

Milano (Lombardia, Emilia Romagna)

Napoli (Abruzzo, Calabria, Campania, Basilicata, Molise, Puglia, Sicilia)

Roma (Lazio, Sardegna)

Torino (Piemonte, Liguria, Valle d’Aosta)

Venezia (Veneto, Trentino Alto Adige, Friuli Venezia Giulia)

Kroatië

Zagreb

Letland

Riga

Litouwen

Vilnius

Luxemburg

Luxembourg

Malta

Pieta`

Nederland

Den Haag

Noorwegen

Oslo

Oostenrijk

Wien

Polen

Kielce

Lublin

Warsaw

Wroclaw

Portugal

Lisboa

Roemenië

Baciu Cluj

Bucuresti

Constanta

Timișoara

Slovakije

Bratislava

Slovenië

Ljubljana

Spanja

Barcelona

Madrid

Oviedo

Palma

Santa Cruz de Tenerife

Sevilla

Valencia

Vitoria- Gazteiz

Zaragoza

Tsjechië

Praha

Verenigd Koninkrijk

Belfast (Northern Ireland)

Cardiff (Wales)

Edinburgh (Scotland)

London (England)

Zweden

Stockholm

3000/3000

De informatie die u hier invult, wordt direct naar een van de partners van het Enterprise Europe Network gestuurd. Uw persoonsgegevens worden alleen gebruikt om uw vraag te beantwoorden, ze worden daarna niet bewaard.

Hulp en advies

Advies van specialisten

Advies over uw EU-rechten/Hulp bij problemen met een overheidsinstantie English

Europese IER-helpdesk

Gratis advies en opleiding over het beheer van intellectuele eigendom voor internationale contracten en projecten die door de EU gecofinancierd worden

Zuid-Oost Azie: mkb-helpdesk voor IER-kwesties

Gratis tools voor bedrijven die hun intellectuele eigendom in Zuid-Oost Azië willen beschermen

MKB-helpdesk voor IER-kwesties met betrekking tot China

Gratis advies en tools voor bedrijven om intellectuele eigendom in China te beheren

Latijns-Amerika: mkb-helpdesk voor IER-kwesties

Gratis advies en tools voor bedrijven om intellectuele eigendom in Latijns-Amerika te beheren

InnovAccess

Nationale steunmaatregelen, registratieprocedures en informatie over wetgeving, verstrekt door IE-diensten in 30 Europese landen

Trans-Atlantische IER-portal

Naar landenfiches, online-cursussen en andere IE-bronnen