Tools

Taalkeuzemenu

EU-vlag

Kruimelpad

Menu

Laatste controle : 15/03/2018

Rijbewijs vernieuwen en inwisselen

U mag maar één EU-rijbewijs hebben. Dit wordt afgegeven door de autoriteiten in het EU-land waar u uw gebruikelijke woonplaats heeft.

Verhuist u naar een ander EU-land en bent u uw EU-rijbewijs kwijt, of is het gestolen, beschadigd of verlopen, dan moet u het vernieuwen, vervangen of inwisselen in het land waar u uw gewoonlijke woonplaats heeft.

Lees ook wat u moet doen bij verlies of diefstal van uw rijbewijs wanneer u op reis bent in het buitenland.Verlies of diefstal van uw rijbewijs in het buitenland 

Uw rijbewijs inwisselen

Als u naar een ander EU-land verhuist, hoeft u uw rijbewijs meestal niet in te wisselen. U kunt met uw huidige rijbewijs blijven rijden, zolang het niet verlopen is.

Desgewenst kunt u uw rijbewijs vrijwillig inwisselen voor een model van uw nieuwe land.

U moet aantonen dat u een ingezetene van dat land bent en dat u voldoet aan de voorwaarden voor een rijbewijs (bijv. dat u oud genoeg en medisch gezien in staat bent om te rijden, enz.).

Voordat de autoriteiten uw rijbewijs inwisselen, controleren ze bij de autoriteiten in het land waar u vandaan komt of uw rijbewijs niet is beperkt, geschorst of ingetrokken.

Verplicht inwisselen

Woont u in het buitenland, dan hoeft u uw rijbewijs alleen in te wisselen voor een exemplaar van dat land:

 • bij verlies, diefstal of beschadiging van uw rijbewijs
 • zodra u er twee jaar woont, voor zover u een rijbewijs heeft dat levenslang geldig is (en alleen als het land waar u woont dat nodig vindt)
 • als u een verkeersovertreding begaat in het land waar u woont

Als u uw rijbewijs heeft ingewisseld, gelden hiervoor de nationale voorschriften van het land van afgifte (bijvoorbeeld wat betreft geldigheid en medische keuring).

Voorbeeld

Monica woont in Cyprus. Ze geeft nog steeds haar Italiaanse rijbewijs, maar dat raakt beschadigt. Om een nieuw rijbewijs te krijgen, moet zij haar Italiaanse rijbewijs inwisselen voor een Cypriotisch rijbewijs. Ze krijgt een Cypriotisch rijbewijs dat 15 jaar geldig is, in plaats van de 10 jaar in Italië.

Uw rijbewijs vernieuwen

Als u naar een ander EU-land verhuist en uw EU-rijbewijs verloopt, dan moet u uw rijbewijs vernieuwen in het land waar uw normale verblijfsplaats is.

Als uw rijbewijs is geschorst, beperkt, ingetrokken of geannuleerd in het EU-land waar het is afgegeven, kunt u het niet verlengen.

Landspecifieke informatie

Woont u in het buitenland en moet u uw verlopen rijbewijs vernieuwen of een gestolen exemplaar laten vervangen? Lees dan welke formaliteiten u moet vervullen in het land waar u woont.

Kies een land

* Nog geen informatie van de nationale instanties ontvangen

De Europese Commissie is niet aansprakelijk voor de inhoud van externe websites.

Openbare raadpleging
  Advies van een expert? Wij helpen u op weg.
  Vraag hulp of advies

  Vraag hulp of advies

  Vraag het Europees consumentencentrum in uw land om informatie of hulpEnglish