Tools

Taalkeuzemenu

EU-vlag

Kruimelpad

Menu

Bijgewerkt : 12/10/2017

Naar een dokter of ziekenhuis in het buitenland

Besluit VK artikel 50 EU-Verdrag: Meer informatie

Voorlopig blijft het Verenigd Koninkrijk volwaardig EU-lid. De EU-rechten en -plichten blijven onverminderd van kracht voor EU-burgers in het VK en voor Britten elders in de EU.

  • Vragen en antwoorden op basis van het gezamenlijk verslag van 8 december 2017 van het EU en het VKEnglish
  • EU-publicaties over de BrexitEnglish
  • Informatie en advies van de Britse regering over de BrexitEnglish

Neem uw Europese zorgpas mee als u in Europa op reis gaat. Als u onverhoopt medische hulp nodig heeft, dan is behandeling in de openbare gezondheidszorg en vergoeding van de kosten met uw Europese zorgpas veel eenvoudiger.

Vergeet niet dat het zorgstelsel en de sociale zekerheid ter plekke heel anders kunnen werken dan thuis. In sommige landen moet u de dokter of het ziekenhuis direct betalen, ook als u dat in eigen land niet gewend bent. Meer informatie over het zorgstelsel in het land waar u verblijft, kunt u krijgen bij een zorginstelling aldaar, bij een nationaal contactpunt, via de EHIC-app voor uw smartphone of door in onderstaande lijst op het land van verblijf te klikken.

Kies een land:

De Europese zorgpas of EHIC wordt geaccepteerd door artsen en ziekenhuizen die voor het openbare zorgstelsel werken. In de privézorg is de pas meestal niet bruikbaar. Als u naar een privékliniek gaat, kunt u bij thuiskomst om een vergoeding van de kosten vragen. Maar ga tevoren na waar u recht op heeft, want de maximale vergoeding kan lager zijn dan u gewend bent.

Voorbeeld

Zorg dat u behandeld wordt binnen het openbare zorgstelsel

Hoewel ze haar arm had gebroken, ging Eva op zakenreis naar een ander EU-land. Toen ze daar was, begon haar arm pijn te doen. Daarom ging ze naar een dokter. Eenmaal thuis ontving Eva een rekening voor de behandeling. Omdat de arts haar had behandeld als privépatiënt, viel de behandeling niet onder de Europese regeling. Eva kreeg een deel van de kosten terug van haar verzekering, maar niet het totale bedrag, omdat de kosten van de behandeling hoger waren dan in eigen land.

Als u speciaal voor een medische behandeling naar het buitenland reist, valt u onder andere regels.

Meer over kosten en vergoedingen

Openbare raadpleging
    Advies van een expert? Wij helpen u op weg.
    Vraag hulp of advies