Veelgestelde vragen - Naar een arts of een ziekenhuis in het buitenland gaan

NEE. Zo'n lijst bestaat niet. De Europese zorgpas geeft in een ander + EU-land recht op iedere noodzakelijke medische zorg of behandeling die niet kan worden uitgesteld totdat u weer in eigen land bent.
NEE. Bij reizen in de EU is een reisverzekering niet verplicht. Maar let op: de Europese zorgpas dekt niet alle kosten. Niet gedekt zijn bijvoorbeeld:
  • particuliere gezondheidszorg
  • reddingsacties in skigebieden
  • verloren of gestolen bagage
  • repatriëring
Als u voor dergelijke risico's verzekerd wilt zijn, moet u wel een reisverzekering afsluiten.
JA. De Europese zorgpas dekt alle medische controles en zorg rondom uw zwangerschap, inclusief een onverwachte bevalling in een ander EU-land (als u bijvoorbeeld op reis bent en de baby te vroeg geboren wordt).
Maar als u van plan bent in een ander EU-land te bevallen, moet u daarvoor vooraf toestemming aan uw zorgverzekeraar vragen ( + S2-formulier). Doet u dat niet, dan worden de kosten misschien niet vergoed.
JA. Als u een chronische ziekte heeft (zoals diabetes, astma of kanker) of als u bijvoorbeeld nierdialyse nodig heeft, heeft u recht op de behandeling die noodzakelijk is, gelet op uw medische toestand en de duur van uw verblijf. Hou er wel rekening mee dat u voor uw vertrek contact met de zorgverlener moet opnemen als er gespecialiseerde apparatuur of personeel nodig is (zoals bij nierdialyse, zuurstoftherapie, chemotherapie enz.).
Let ook op dat u met de Europese zorgpas niet verzekerd bent voor geplande behandelingen, d.w.z. als u doelbewust voor een medische behandeling naar het buitenland gaat.
JA, SOMS WEL. Als een inwoner van het land waar u verblijft voor een bepaalde behandeling zou moeten betalen, dan moet u daarvoor hetzelfde bedrag betalen. Maar als de medische behandeling gratis is voor inwoners van het land, hoeft ook u niets te betalen.
NEE. Het ziekenhuis moet u behandelen onder dezelfde voorwaarden en voor dezelfde prijs als een inwoner van het land waar u verblijft. De rekening moet worden betaald door het land waar u verzekerd bent. Heeft u na uw terugkeer een rekening ontvangen en heeft u die betaald? Vraag dan uw zorgverzekeraar om terugbetaling.

Algemene informatie hierover

EU-wetgeving

Laatste controle: 05/12/2023
Deze bladzijde delen