Ultima verificare: 28/11/2022
Întrebări şi răspunsuri - Consultații medicale în străinătate
-
Pot obține o listă completă a tipurilor de tratament și îngrijiri medicale acoperite de cardul european de asigurări sociale de sănătate (CEASS)?
NU, nu există o astfel de listă. CEASS acoperă toate îngrijirile medicale care se dovedesc necesare sau orice tratament care nu poate fi amânat până în momentul în care vă întoarceți acasă din vizita făcută în altă țară din UE. -
Trebuie să închei o asigurare de călătorie în plus față de CEASS?
NU. Nu sunteți obligat să aveți asigurare de călătorie când vă deplasați pe teritoriul UE. Totuși, CEASS nu acoperă anumite servicii sau situații, printre care:- operațiunile salvamontiștilor în stațiunile de schi
- recuperarea de bunuri pierdute sau furate
- repatrierea.
-
Sunt însărcinată. Pot folosi CEASS pentru controalele prenatale de rutină în altă țară din UE? Dar dacă trebuie să nasc în străinătate?
DA. CEASS acoperă toate controalele și îngrijirile medicale legate de sarcină en , inclusiv nașterea neprevăzută (dacă, de exemplu, intrați în travaliu pe durata unei călătorii în străinătate). -
Am o boală cronică și trebuie să apelez periodic la serviciile unui medic. Pot utiliza cardul european de asigurări sociale de sănătate (CEASS) pentru a beneficia de astfel de servicii pe durata unei șederi temporare în străinătate?
-
DA. Dacă aveți o boală cronică (diabet, cancer, astm, insuficiență renală care necesită dializă etc.), aveți dreptul la orice tratament considerat necesar en , în funcție de starea dumneavoastră de sănătate și de durata șederii. Totuși, vă rugăm să rețineți că, pentru orice tratament care implică echipamente sau personal specializat (dializă, oxigenoterapie, chimioterapie etc.), trebuie să obțineți un acord prealabil din partea furnizorului de asistență medicală la care veți apela, și aceasta înainte de a pleca în străinătate.
Cardul european de asigurări sociale de sănătate (CEASS) nu vă acoperă costurile medicale dacă scopul călătoriei în străinătate este obținerea de tratament. -
Este posibil să mi se ceară să plătesc pentru tratamentul medical neplanificat de care am beneficiat în străinătate, chiar dacă am prezentat cardul european de asigurări sociale de sănătate (CEASS)?
DA, ESTE POSIBIL. Dacă pacienții din țara în care vă aflați plătesc pentru îngrijirile medicale pe care le primesc în sistemul public de sănătate, s-ar putea ca și dumneavoastră să fiți nevoit să plătiți în aceleași condiții. Dacă tratamentul se plătește, vă puteți adresa instituției naționale din țara în care vă aflați pentru a solicita rambursarea costurilor direct acolo sau puteți contacta propria casă de asigurări de sănătate la întoarcerea acasă.
În schimb, dacă asistența medicală este gratuită pentru pacienții din țara respectivă, nici dumneavoastră nu va trebui să plătiți. -
În timp ce vizitam o altă țară din UE, m-am îmbolnăvit și am fost spitalizat de urgență. Deși am prezentat cardul european de asigurări sociale de sănătate (CEASS), o lună mai târziu am primit o factură acasă. Cetățenii țării pe care am vizitat-o nu trebuie să plătească pentru îngrijirile medicale pe care le primesc. Eu de ce aș fi obligat să plătesc?
NU SUNTEȚI. Trebuie să fiți tratat în aceleași condiții și să suportați aceleași costuri ca și cetățenii țării pe care o vizitați. De factură ar trebui să se ocupe țara în care sunteți asigurat. Dacă ați achitat deja factura pe care ați primit-o la întoarcerea în țară, depuneți o cerere de rambursare la casa de asigurări de sănătate.