Навигационна пътека

Споделете по 
	Споделете по „Facebook“
  
	Споделете по „Twitter“
  
	Споделете в Google+
  
	Споделете в linkedIn

Пазаруване

Актуализация : 14/03/2014

Гаранции

На 13 юни 2014 г. влизат в сила нови правила относно правата на потребителите в целия ЕС. Научете повече за вашите нови права English и за други промени.

Двегодишна гаранция

В която и страна от ЕС да купувате стоки, разполагате с две години, за да поискате те да бъдат поправени или заменени, ако се окаже, че са дефектни или не отговарят на рекламата. Ако даден продукт не може да бъде поправен или заменен в разумен срок или без това да ви причинява неудобство, можете да поискате връщане на парите или отстъпка в цената.

Двегодишният период на гаранция започва от момента на доставка на стоките, като вие трябва да информирате продавача за дефекта в рамките на два месеца след откриването му.

Продавачът винаги е финансово отговорен, а в някои страни от ЕС вие също така имате право да поискате обезщетение от производителя.

Лична история

Несъответствието на стоките с очакваното не винаги се забелязва веднага

Мирек поръчва лаптоп, който на пръв поглед работи добре. Повече от една година след купуването му обаче Мирек открива, че паметта на лаптопа е по-малка, отколкото трябва.

Въпреки че този проблем не е забелязан от Мирек веднага и че лаптопът работи, той все пак не отговаря на информацията в рекламата по времето, когато е бил купен.  Затова Мирек получава обратно парите си от магазина.

Допълнителна гаранция на продавача

Магазините често ви предлагат гаранция, която е включена в цената на продукта или се заплаща допълнително. Това не замества минималната двегодишна гаранция, която имате.

По подобен начин, ако даден магазин ви продава нов продукт по-евтино, понеже е без гаранция, това означава само, че нямате никаква допълнителна защита. Все пак имате две години, за да поискате компенсация, ако се окаже, че продуктът е дефектен или не отговаря на рекламата.

Лична история

Вашата двегодишна гаранция не може да бъде намалена от търговска гаранция

Карла си купува сешоар с 6-месечна гаранция на продавача

Когато след 8 месеца той се поврежда, тя го занася в магазина. Продавачът ѝ казва, че гаранцията е изтекла и тя няма право да си получи парите обратно.

Карла правилно изтъква, че съгласно законодателството за защита на потребителите на ЕС тя има пълна двегодишна гаранция и че 6-месечната гаранция на продавача дава само допълнителна защита.

Стоки втора употреба

Когато става дума за стоки втора употреба, продавачът и купувачът могат да се споразумеят за гаранционен период, по-малък от 2 години, но не по-кратък от една година. Това трябва да бъде ясно посочено по време на покупката.

Все още се нуждаете от помощ?

Все още се нуждаете от помощ?

Не можете да намерите информацията, която търсите? Имате проблем?

Footnote

В този случай 27-те държави от ЕС + Исландия, Лихтенщайн и Норвегия

Retour au texte en cours.