Kruimelpad

Bijgewerkt : 17/11/2016

Naar een dokter of ziekenhuis in het buitenland

Neem uw Europese zorgpas mee als u in Europa op reis gaat. Als u onverhoopt medische hulp nodig heeft, dan is behandeling in de openbare gezondheidszorg en vergoeding van de kosten met uw Europese zorgpas veel eenvoudiger.

Vergeet niet dat het zorgstelsel en de sociale zekerheid ter plekke heel anders kunnen werken dan thuis. In sommige landen moet u de dokter of het ziekenhuis direct betalen, ook als u dat in eigen land niet gewend bent. Als u meer wilt weten over het zorgstelsel in het land waar u verblijft, kunt u online informatie vragen bij een zorginstelling of een een nationaal contactpunt, of de EHIC-app voor uw smartphone downloaden.

De Europese zorgpas of EHIC wordt geaccepteerd door artsen en ziekenhuizen die voor het openbare zorgstelsel werken. In de privézorg is de pas meestal niet bruikbaar. Als u naar een privékliniek gaat, kunt u bij thuiskomst om een vergoeding van de kosten vragen. Maar ga tevoren na waar u recht op heeft, want de maximale vergoeding kan lager zijn dan u gewend bent.

Voorbeeld

Zorg dat u behandeld wordt binnen het openbare zorgstelsel

Hoewel ze haar arm had gebroken, ging Eva op zakenreis naar een ander EU-land. Toen ze daar was, begon haar arm pijn te doen. Daarom ging ze naar een dokter. Eenmaal thuis ontving Eva een rekening voor de behandeling. Omdat de arts haar had behandeld als privépatiënt, viel de behandeling niet onder de Europese regeling. Eva kreeg een deel van de kosten terug van haar verzekering, maar niet het totale bedrag, omdat de kosten van de behandeling hoger waren dan in eigen land.

Als u speciaal voor een medische behandeling naar het buitenland reist, valt u onder andere regels.

Meer over kosten en vergoedingen

Openbare raadpleging
Advies van een expert? Wij helpen u op weg.
Vraag hulp of advies