Kruimelpad

Bijgewerkt : 21/04/2016

health

Naar een dokter of ziekenhuis in het buitenland

Vergeet niet dat u in noodgevallen in de hele EU altijd het gratis alarmnummer 112 kunt bellen, zowel van een vaste als van een mobiele telefoon. English

Neem uw Europese zorgpas mee als u in Europa op reis gaat. Als u onverhoopt medische hulp nodig heeft, dan is behandeling in de openbare gezondheidszorg en vergoeding van de kosten met uw Europese zorgpas veel eenvoudiger.

Vergeet niet dat het zorgstelsel en de sociale zekerheid ter plekke heel anders kunnen werken dan thuis. In sommige landen moet u de arts of het ziekenhuis direct betalen, terwijl er in andere landen helemaal geen geld aan te pas komt. Informatie over het stelsel in het land dat u gaat bezoeken kunt u krijgen via internet English, een nationale instantie български Lietuvių français Deutsch magyar English in dat land, een nationaal contactpunt, of via de EHIC-app voor uw smartphone.

De Europese zorgpas wordt geaccepteerd door artsen en ziekenhuizen die voor het openbare zorgstelsel werken. In de privézorg is de pas meestal niet bruikbaar. Als u naar een privékliniek gaat, kunt u bij thuiskomst om een vergoeding van de kosten vragen. Maar ga tevoren na waar u recht op heeft, want de maximale vergoeding kan lager zijn dan u gewend bent.

Voorbeeld

Zorg dat u behandeld wordt binnen het openbare zorgstelsel

Hoewel ze haar been had gebroken, ging Eva op zakenreis naar een ander EU-land. Toen ze daar was, begon haar been pijn te doen. Daarom ging ze naar een dokter. Eenmaal thuis ontving Eva een rekening voor de behandeling. Omdat de arts haar had behandeld als privépatiënt, viel de behandeling niet onder de Europese regeling. Eva kreeg een deel van de kosten terug van haar verzekering, maar niet het totale bedrag, omdat de kosten van de behandeling hoger waren dan in eigen land.

Let wel: als u speciaal naar het buitenland gaat om daar behandeld te worden, gelden er andere regels.

Meer over kosten en vergoedingen.

EU-wetgeving
Openbare raadpleging
Advies van een expert? Wij helpen u op weg.
Vraag hulp of advies