Verktyg

Språkval

EU-flaggan

Sökväg

Meny

Uppdaterat : 10/05/2017

Vanliga frågor - Garanti, reklamation och ångerrätt

 • Från när gäller den tvååriga reklamationsrätten?

  Tvåårsperioden räknas från den dag du fick hem varan.

  • Om du gick in i en affär och kom ut med varan, gäller reklamationsrätten från den dagen.
  • Om du betalade för varan men fick hem den senare, räknas tvåårsperioden från leveransdatum.

  Spara därför alltid alla köp- och leveranskvitton.

 • Min nya telefon fungerar inte. Vem ska jag kontakta, säljaren eller tillverkaren?

  Det beror på om du vill hänvisa till din lagstadgade reklamationsrätt eller produktgarantin.

  Reklamationsrätten är bindande för säljaren. Den gäller i två år och omfattar produkter som köpts i EU.

  Säljaren eller tillverkaren kan också erbjuda dig en produktgaranti. Villkoren står i köpekontraktet. Produktgarantin kan vara mer fördelaktig än reklamationsrätten, men ersätter den inte. Om du får en garanti från affären som bara gäller ett år kan du alltid hänvisa till reklamationsrätten för att få ersättning från säljaren i upp till två år efter köpet.

 • Jag köpte en telefon för drygt ett år sedan, men den fungerar inte längre. Säljaren vägrar att laga den gratis. Har jag inte två års garanti enligt lagen?

  Enligt konsumentskyddsreglerna har du en reklamationsrätt på två år i hela EU. Men det finns vissa villkor.

  Reklamationsrätten gäller bara fel som fanns då varan levererades och som upptäckts inom två år. Den viktigaste tidsfristen i det här fallet är sex månader efter köpet:

  • Fel som upptäcks inom sex månader betraktas som ursprungliga fel. Säljaren måste då reparera eller byta din telefon utan kostnad (eller betala tillbaka pengarna om det inte går att laga eller byta den).
  • Efter sex månader är säljaren fortfarande ansvarig för eventuella fel under resten av den tvååriga reklamationsfristen. Du måste dock kunna bevisa att felet fanns när du köpte varan. Det kan ofta vara svårt och du får troligen be en teknisk expert om hjälp.
 • Jag bor i Storbritannien och har köpt en kamera i Spanien. Men den fungerar inte. Vad ska jag göra?

  Enligt EU:s regler måste varan stämma med säljarens beskrivning, vara lämplig för det som den är avsedd för och ha tillfredsställande kvalitet och prestanda.

  Förhoppningsvis har du kvar kvittot med uppgifter om säljaren. Kontakta säljaren, förklara ditt problem och be att de lagar kameran eller att du får en ny. Om det inte går ska du begära att få pengarna tillbaka.

  Om du inte är nöjd med säljarens besked kan du kontakta det europeiska konsumentcentrumetEnglish i ditt hemland eller i det land där du köpte kameran.

 • Säljaren i Spanien går med på att reparera min trasiga kamera, men vem betalar frakten?

  Enligt EU:s regler måste säljaren, under den tvååriga reklamationsfristen, reparera eller byta en defekt vara utan någon kostnad för konsumenten. Det gäller även fraktkostnader. I princip ska alltså säljaren stå för alla fraktkostnader för att skicka kameran fram och tillbaka.

  Säljaren kan dock vilja undersöka kameran för att se om felet fanns när du köpte den. I så fall kan du behöva betala frakten och sedan begära ersättning om säljaren håller med om att det rörde sig om ett ursprungligt fel.

 • Min dator som jag köpte för drygt ett år sedan startar inte längre. Säljaren håller med om att det är fel på datorn, men vill inte laga den gratis eftersom tillverkarens garanti bara gäller ett år. Vad kan jag göra?

  Din säljare hänvisar till tillverkarens garanti för datorn. Men den har inget att göra med din lagstadgade reklamationsrätt som är bindande för säljaren och gäller i två år.

  Om säljaren håller med om att det är fel på datorn måste de reparera den eller ge dig en ny dator utan kostnad. Det är säljarens sak att göra upp med tillverkaren.

 • Jag har köpt en defekt vara från en säljare i Frankrike. Säljaren håller med om att det är fel på varan, men vill inte laga den gratis eftersom tillverkarens garanti har gått ut. Jag har haft varan i mindre än två år. Har säljaren rätt?

  NEJ – Säljaren blandar ihop din lagliga reklamationsrätt och produktgarantin. Under den tvååriga reklamationsfristen måste säljaren reparera varan utan kostnad, byta ut den eller ge dig pengarna tillbaka.

 • Kan jag få pengarna tillbaka enligt säljarens egen garanti om varan jag köpt är defekt?

  Inte meddetsamma. Säljaren måste först erbjuda dig att antingen reparera varan eller ge dig en ny (om det inte är orimligt). Om det inte går kan du be att få pengarna tillbaka, t.ex. om det skulle ta orimligt lång tid eller bli för dyrt att reparera, eller om samma vara inte går att få fram inom rimlig tid. I vissa länder kan du dock ha rätt att begära ersättning direkt.

 • Jag har köpt en garderob, men den ena dörren går inte att stänga ordentligt. Den var väldigt dyr och jag vill få en ny garderob. Men säljaren vägrar och erbjuder sig i stället att laga gångjärnet. Kan jag inte själv få välja om de ska laga eller byta ut garderoben?

  JO – Du ska själv kunna välja om du vill ha den defekta varan lagad eller utbytt, såvida det inte visar sig omöjligt eller blir orimligt dyrt för säljaren. Om det rör sig om ett litet fel, som i det här fallet, går det nog snabbast att få garderoben lagad.

 • Min nya skinnsoffa har börjat blekas, trots att jag bara haft den några månader. Säljaren påstår att det beror på min svett, vilket låter absurt. Vad kan jag göra?

  Enligt EU-lagstiftningen har du två års reklamationsrätt för alla nya varor som du köper av en näringsidkare i EU. Under den här tvåårsperioden är säljaren ansvarig för alla fel på varan. Du ska kunna använda din soffa som vanligt utan att den förstörs.

  Skinn är dock ett känsligt material som lätt skadas av svett eller fel rengöringsmedel. Men om det krävs någon särskild behandling måste säljaren informera dig vid köpet.

 • Kan jag returnera en vara jag köpt på nätet om jag inte gillar den?

  JA – När du får en vara eller tjänst som du har köpt på nätet har du 14 dagar på dig att bestämma dig för om du vill behålla den eller inte. Ångerrätten gäller dock inte

  • färskvaror
  • förseglade varor som av hygieniska skäl eller hälsoskäl inte kan returneras när de har öppnats
  • bokningar av semesterboende, catering eller fritidstjänster för ett visst datum eller en viss period.

  Om du köper digitalt innehåll som musik eller film på nätet kan du inte ångra dig om du har börjat använda varan, dvs. ladda ner eller spela upp den. Det förutsätter dock att du har gett ditt samtycke och accepterat att du förlorar din ångerrätt när du börjar använda varan.

 • Jag har köpt ett köksbord från en katalog, men nu har jag ångrat mig. Kan jag dra tillbaka min beställning?

  JA – Du har 14 dagar på dig att ångra dig och häva ditt köp. Det gäller när du köper varor via telefon, fax, postorder, internet eller från en dörrförsäljare. Ångerfristen räknas från den dag du tar emot varorna.

 • Jag har beställt en soffa, men nu har jag ångrat mig och vill häva köpet. Vem ska betala för att skicka tillbaka soffan?

  Säljare som vill att kunder som ångrar sig ska betala för att returnera varan måste informera dem om det i förväg. Annars måste säljaren betala själv. Säljaren måste före köpet klart och tydligt ge en uppskattning av maxkostnaderna för att returnera skrymmande varor som köpts på internet eller postorder. På så sätt kan kunderna göra ett välgrundat val.

 • Jag har köpt en biljett på nätet till en rockkonsert. Tyvärr kan jag inte gå längre. Kan jag få pengarna tillbaka?

  NEJ – Trots att du har 14 dagar på dig att ångra köp på distans, t.ex. via nätet, telefon eller postorder, finns det vissa undantag. Du kan inte ångra bokningar av fritidstjänster för ett visst datum eller en viss period. I dessa fall har säljaren ingen skyldighet att ge dig pengarna tillbaka om du ångrar din bokning.

  Säljaren kan dock ha egna villkor som ger dig rätt att ångra köpet och få tillbaka hela eller delar av betalningen. Läs kontraktet för att se om det gäller i ditt fall.

 • Jag har köpt några låtar på nätet som jag laddat ner. Där är några som jag inte gillar, men nu har jag redan betalt för dem. Kan jag få pengarna tillbaka för dem? Jag köpte dem så sent som i går.

  NEJ – Du kan inte häva ett köp av digitalt innehåll om du redan har börjat ladda ner det, om du på förhand gett ditt samtycke och accepterat att du förlorar din ångerrätt när du börjar använda varan.

 • Jag fick ett brev med ett erbjudande från en möbelaffär, gick dit och skrev på ett köpekontrakt. Nu har jag ångrat mig. Kan jag häva köpet?

  Bara om säljaren går med på det. Visserligen fick du erbjudandet med post, men eftersom du skrev på kontraktet i affären är det bindande. Läs det finstilta i kontraktet för att se om du kan häva köpet och vilka villkor som gäller.

 • Vad har jag för rättigheter när jag handlar på en auktionssajt?

  När du handlar på en nätauktion från en handlare har du samma konsumenträttigheter som när du handlar i en vanlig nätbutik.

  Om du köper något av en privatperson i stället för av ett företag, vilket ofta är fallet vid nätauktioner, gäller däremot inte konsumentskyddslagstiftningen. Den gäller bara när du köper varor eller tjänster av en näringsidkare – inte vid köptransaktioner mellan två privatpersoner.

  Alla ansedda auktionssajter erbjuder dock köparna något slags skydd och råd om hur man handlar säkert.

Läs mer på huvudsidan
Garanti, reklamation och ångerrätt
Offentliga samråd
  Behöver du hjälp från våra rådgivningstjänster?
  Få hjälp och råd