Available languages:

Utolsó frissítés: 11/10/2018

Kiskorúak számára szükséges úti okmányok – Magyarország

Az EU bármely tagállamának kiskorú állampolgár utasa az érvényes úti okmányával (útlevél vagy személyazonosító igazolvány) Magyarország területére beléphet, vagy elhagyhatja az országot. Nincs szükség ehhez további különleges hivatalos engedélyekre.

Azonban abban az esetben, amikor a kiskorúak nem EU-tag államba, vagy a schengeni térségen kívülre csak egyik szülőjükkel utaznak, vagy szüleik nem utaznak velük, hanem más személy kíséri őket, az együtt utazóknak ajánlott egy nyilatkozatot is magukkal vinniük, amelyet a nem utazó szülő, vagy mindkét szülő aláírt. Ezt a nyilatkozatot az úticél ország hatóságai kérhetik annak érdekében, hogy megbizonyosodjanak az aláírással hitelesített irat alapján az utazási szándék jogtisztaságáról.

A nyilatkozatnak jelenleg nincs egységes EU-s formanyomtatványa. A magyar hatóságok javasolják a hozzájáruló nyilatkozatban feltüntetni a kiskorú(ak), a kísérő(k) és a szülő(k) születéskori adatait, a kiskorú úti okmányának számát, a külföldi tartózkodás célját és helyét, elérhetőségi adatokat (pl. ország, helység, cím, telefonszám) és a külföldi tartózkodásra vonatkozó közvetlen elérhetőségeket (pl. hotel, rokonok vagy iskola közvetlen elérhetőségei). Csoportos nyilatkozat is tehető a kiutazó vagy Magyarországra beutazó csoportot kísérő(k) részére.

Ez a nyilatkozattétel hozzájárul az emberkereskedelem, gyermekkereskedelem elleni küzdelemhez, és a családjogi visszaélések, bonyolult nemzetközi jogi viták megelőzéséhez, visszaszorításához.

A határátlépéssel kapcsolatban a magyar Rendőrség honlapja nyújt további részletes tájékoztatást, magyar és angol nyelven egyaránt:

HUen EN

Kiskorúak utazására vonatkozó részletes információk: HU ENen

 

A magyar Konzuli Szolgálat honlapján hasznos információk találhatóak EU-tag és nem EU-tag államokba történő beutazás feltételeiről, illetve az onnan Magyarország területére történő utazásról. Az adott célországot kiválasztva a részletes információk között több esetben szülői utazási hozzájárulási nyilatkozat minta is letölthető, amely a célország hatóságai által javasolt vagy megkövetelt adattartalmakra vonatkozik, és a célország aktuális politikai, biztonságpolitikai, egészségügyi besorolásáról, illetve egyéb sajátosságairól, vízumigénylésről is hasznos online információk érhetőek el.

Angol nyelvű információk itten találhatóak.

A témával kapcsolatos legfontosabb információk

Tanácsra vagy segítségre van szüksége?

Vegye fel a kapcsolatot a szakosodott segítségnyújtó szolgálatokkal

Oldal megosztása: