Kruimelpad

Bijgewerkt : 30/11/2015

shopping

Online winkelen

Als u na 13 juni 2014 online een product of dienst koopt, profiteert u van de nieuwe, betere regels voor consumentenbescherming:

 • U heeft recht op informatie vóór de aankoop.
 • De verkoper mag geen onredelijke toeslag vragen voor betalen met creditcard of op andere manier.
 • Hij moet leveren binnen de afgesproken termijn.
 • U mag ongewenste producten terugsturen.
 • U hoeft alleen te betalen voor zaken waar u uitdrukkelijk toestemming voor heeft gegeven

Wat u moet weten vóór u iets koopt

Als u in de EU een product of dienst koopt, in een winkel of online, moet de verkoper u vóór aankoop duidelijk, correct en begrijpelijk de essentiële informatie over het product of de dienst geven.

Voordat u een contract sluit met een online verkoper of dienstverlener, moet u de volgende informatie krijgen:

 • belangrijkste kenmerken van het product of de dienst
 • naam en zakelijk adres van de verkoper
 • e-mailadres en/of telefoonnummer
 • totale prijs inclusief alle extra kosten, zoals verzendkosten, of, indien die vooraf niet bekend zijn, ten minste informatie over de manier waarop die berekend worden
 • informatie over betaling en levering, met name over beperkingen op de bezorging in bepaalde landen
 • annuleringsmogelijkheden
 • beschikbare diensten na verkoop
 • contractduur
 • regeling voor geschillenbeslechting
 • handelsregisternummer van de verkoper
 • bedrijfsnaam en btw-gegevens (indien van toepassing)
 • beroepsvereniging waarbij de dienstverlener is aangesloten (indien van toepassing)

 

Deze voorafgaande informatie maakt deel uit van het contract, tenzij u en de handelaar zijn overeengekomen de voorwaarden (bijv. die op de website van de handelaar) te wijzigen.

Contracten moeten duidelijk en begrijpelijk zijn, en mogen geen oneerlijke voorwaarden bevatten.

Uw rechten als consument op grond van de EU-regels gelden ook als onlineverkopers van buiten de EU zich richten op consumenten in de EU. Wel is het zo dat het waarschijnlijk moeilijker zal zijn uw recht te halen tegenover handelaars die buiten de EU zijn gevestigd.

Het is altijd verstandig om te controleren waar de verkoper gevestigd is. Dat het internetadres eindigt op ".eu", ".nl", ".be" enz., betekent niet noodzakelijk dat de verkoper in de EU gevestigd en geregistreerd is.

 

Digitale inhoud

Er gelden specifieke informatievoorschriften wanneer u online digitale inhoud koopt, zoals bij het downloaden of streamen van muziek of films. Voordat u iets koopt, moet u ook worden geïnformeerd over hoe de inhoud werkt met relevante hardware/software (interoperabiliteit) en over de functionaliteit, waaronder de vraag of er eventuele geografische beperkingen van toepassing zijn op het gebruik van de inhoud en of thuiskopieën toegestaan zijn.

 

De bedenktijd van 14 dagen geld ook voor contracten voor online digitale inhoud. Maar zodra u begonnen bent inhoud te downloaden of te streamen, kunt u niet langer van de aankoop afzien, tenzij de verkoper/aanbieder zijn verplichtingen niet nakomt. U moet eerst uitdrukkelijk toestemming voor onmiddellijk downloaden of streamen geven en er uitdrukkelijk mee akkoord gaan dat u uw bedenktijd verliest zodra het downloaden of streamen is begonnen.

Voorbeeld

Lucrezia wilde een film kijken via een online video on demand website. Vóór de betaling, verscheen er een pop-upvenster waarin stond dat ze goedkeuring moest geven voor onmiddellijke vertoning en moest erkennen dat zij haar herroepingsrecht zou verliezen zodra de film begonnen was.

Lucrezia vinkte het desbetreffende vakje aan en werd vervolgens doorverwezen naar de betaalpagina. Na te hebben betaald, begon de film en kon Lucrezia zich niet meer bedenken.

 

Aankoopbevestiging, levering en bijkomende kosten

Bevestiging van de aankoop

Wanneer u online koopt, moet u een meteen een aankoopbevestiging krijgen. Voor online-aankopen kan dit een e-mail of een bericht naar uw account op de website van de handelaar zijn. Voorwaarde is wel dat het iets is wat u kunt opslaan en wat niet meer eenzijdig door de handelaar kan worden gewijzigd.

 

Leverkosten

Voor online-aankopen moet u ook duidelijk worden gewezen op de totale prijs, inclusief levering en extra's. U moet verklaren, bijvoorbeeld door op een knop of iets dergelijks te klikken, dat u op de hoogte bent van alle kosten en dat het plaatsen van een bestelling een betalingsverplichting inhoudt.

Net als aankopen in een winkel, moeten online bestelde producten binnen 30 dagen geleverd worden, tenzij u met de verkoper een andere levertermijn overeenkomt.

 

Voorbeeld

Half november bestelt Andrej uit Slowakije voor de kerstdagen een kist wijn in Italië. Maar kerstmis ging voorbij zonder dat de wijn werd geleverd.

Het product was dus niet geleverd binnen 30 dagen, ook al had Andrej de verkoper eraan herinnerd en had hij hem nog wat extra tijd gegeven. Andrej heeft daarom recht op terugbetaling.

 

Kosten van betaling

Als een bedrijf u voor het gebruik van een specifiek betaalmiddel (bijvoorbeeld een creditcard) wil laten betalen, dan mag de vergoeding niet hoger zijn dan de werkelijke kosten van het verwerken van uw betaling. In sommige landen zijn zulke vergoedingen zelfs helemaal verboden.

 

"Verborgen" extra kosten: verbod op vooraf aangevinkte vakjes

Als u iets koopt u moet altijd uitdrukkelijke toestemming geven voor eventuele "verborgen" extra kosten, bijvoorbeeld van een reisverzekering wanneer u een vlucht boekt. Het is verboden om op websites vakjes alvast aan te vinken zodat u tijdens het aankoopproces wellicht onbewust toestemming geeft voor dergelijke extra's.

 

Ongewenste producten terugsturen

Als u online, via postorder, telefoon, fax of aan de deur iets koopt van een verkoper die in de EU gevestigd is, heeft u tot 14 dagen na levering de tijd om van de koop af te zien en de goederen terug te sturen.

 

Abonnementen op internetdiensten

 

De verkoper moet u informeren over:

 • de prijzen, tarieven en kosten, inclusief opties en bijzondere formules
 • de standaardbepalingen en -voorwaarden
 • de kwaliteit van de dienstverlening (bijv. downloadsnelheid)

 

Voorbeeld

Laura uit Roemenië wilde thuis een internetaansluiting, maar wist niet wat de verschillende formules precies inhielden.

Gelukkig gaven alle aanbieders - zoals wettelijk verplicht - voldoende informatie op hun website. Laura kon zelfs extra informatie krijgen bij de Roemeense toezichthouder voor telecommunicatie.

 

Aanbieders moeten u bovendien:

 • ruim van te voren inlichten als zij het contract willen wijzigen (bijvoorbeeld bij een prijsverhoging)
 • u de kans geven uw contract zonder boete te beëindigen als u het niet eens bent met de nieuwe voorwaarden
 • een redelijke minimumlooptijd bieden van bijvoorbeeld een jaar. Contracten met een minimumlooptijd van 2 jaar zijn niet wettig.

 

Voorbeeld

Eric ging voor een uitwisselingsprogramma een jaar naar Londen. Hij wilde een internetaansluiting op zijn flat maar verschillende aanbieders zeiden dat hij voor minimaal twee jaar moest tekenen.

Eric informeerde bij de nationale toezichthouder voor telecommunicatie en las meer over zijn rechten. Toen hij daarna opnieuw naar de aanbieders belde, kreeg hij wel een contract voor een jaar.

Openbare raadpleging
  Advies van een expert? Wij helpen u op weg.
  Vraag hulp of advies