Tarkistettu viimeksi: 23/04/2019

Ajokortin uusiminen ja vaihtaminen

Yhdistyneen kuningaskunnan ilmoitus unionista eroamisesta (SEU-sopimuksen 50 artikla): Lisää tietoa

Sinulla voi olla ainoastaan yksi EU-ajokortti. Ajokortin myöntävät sen EU-maan viranomaiset, jossa vakinainen asuinpaikkasi sijaitsee.

Jos muutat toiseen EU-maahan ja ajokorttisi vanhenee, vahingoittuu, katoaa tai varastetaan, sinun on uusittava, korvattava tai vaihdettava ajokorttisi maassa, jossa asut vakituisesti.

Jos ajokorttisi katoaa ulkomaanmatkalla 

Ajokortin vaihtaminen

Jos muutat pysyvästi toiseen EU-maahan, sinun ei yleensä tarvitse vaihtaa ajokorttiasi. Voit käyttää ajokorttiasi sen voimassaolon ajan.

Halutessasi voit vaihtaa ajokorttisi uuden asuinmaasi vastaavaan ajokorttiin.

Sinun on osoitettava, että asut pysyvästi kyseisessä maassa ja täytät ajokortin saamisen edellytykset (esimerkiksi alaikäraja, terveydentila).

Ennen ajokortin vaihtamista nykyisen asuinmaasi viranomaiset tarkistavat entisen asuinmaasi viranomaisilta, onko ajokorttisi rajoitettu, poistettu tai peruutettu.

Ajokortin pakollinen vaihtaminen

Ulkomailla asuessasi sinun on vaihdettava ajokorttisi paikalliseen ajokorttiin

Kun olet vaihtanut alkuperäinen ajokorttisi uuden asuinmaasi ajokorttiin, sinun on noudatettava paikallisia ajokorttisääntöjä (esimerkiksi voimassaoloaikoihin ja lääkärintarkastuksiin liittyen).

Esimerkkitapaus

Monica asuu Kyproksella, ja hänellä on italialainen ajokortti, joka on vahingoittunut. Saadakseen uuden ajokortin Monican on vaihdettava italialainen ajokorttinsa kyproslaiseen ajokorttiin. Hän saa kyproslaisen ajokortin, joka on voimassa 15 vuotta, toisin kuin Italiassa, jossa voimassaoloaika on 10 vuotta.

Ajokortin uusiminen

Jos muutat toiseen EU-maahan ja EU-ajokorttisi voimassaolo umpeutuu, sinun on uusittava ajokorttisi vakinaisessa asuinmaassasi .

Jos ajokorttisi on poistettu, rajoitettu tai peruutettu määräaikaisesti tai pysyvästi sen myöntäneessä EU-maassa, sitä ei uusita.

Maakohtaiset tiedot

Jos asut ulkomailla ja joudut uusimaan ajokorttisi tai korvaamaan kadonneen kortin, tarkista asuinmaasi toimintatavat:

Valitse maa

* Kansalliset viranomaiset eivät ole toimittaneet tietoa

Euroopan komissio ei vastaa ulkoisten verkkosivujen sisällöstä.

EU-lainsäädäntö

Lisätietoja säännöistä eri EU-maissa

Tarvitsetko apua?

Asiantuntijamme ovat käytettävissäsi.

Jaa tämä sivu: