Available languages:

Utolsó frissítés: 07/07/2017

Lejárt vagy elveszett útlevél – Magyarország

A lejárt érvényességű okmányokkal történő utazás minden helyezetben kerülendő. Ennek ellenére, amennyiben Ön magyar állampolgár, bizonyos feltételek mellett mégis beutazhat lejárt érvényességi idejű útlevéllel olyan országokba, amelyek aláírták és ratifikálták az Európa Tanács erre vonatkozó Megállapodását (EN)en.

Az Egyezmény részes államainak mindenkori listájaen elérhető angol, francia, német, olasz, lett, orosz és ukrán nyelveken is az Európa Tanács honlapján. Ukrajna és Törökország viszonylatában a Megállapodás jelenleg még nem érvényes.

Úti okmányának elvesztése esetében intézkednie kell annak ideiglenes vagy végleges pótlásáról.

Alapvetően még abban az esetben is különösebb korlátozások és szigorított feltételek nélkül hazatérhet Magyarországra, ha úti okmánya már nem érvényes. Mindemellett a gyakorlat azt mutatja, hogy indokolt ideiglenes útlevelet igényelnie a konzuli szolgálattól azon országban, ahol éppen érvényes úti okmány nélkül tartózkodik. Ez a lehetőség érvényes a legális szárazföldi, vízi és légi közlekedési útvonalakra is.

Javasoljuk, hogy mindenképpen tájékozódjon az utazás megkezdése előtt a részletekről, feltételekről (pl. szállás elfoglalása, pénzügyi tranzakciók végrehajtása, közlekedési eszközök, főleg repülőgépek igénybevétele, az út során érinteni tervezett országokba való beutazás akadályokba ütközhetnek érvényes úti okmányok nélkül).

Fontos tudnia, hogy kizárólag az érvényes, vagy az 1 éven belül lejárt érvényességű magyar úti okmány jogosít Magyarország területére történő belépésre. A magyar határok illegális átlépése 2015 óta bűncselekménynek számít Magyarországon (a Schengeni Végrehajtási Egyezmény ezt jórészt eleve kizárja EU tagországok felől, kivéve a határellenőrzés ideiglenes visszaállításának eseteit).

Amennyiben Ön bármely más EU-tagország állampolgára, azt javasoljuk, hogy a kellemetlenségek elkerülése érdekében minden esetben legyen önnél érvényes úti okmánya a Magyarországra történő beutazáskor, és az ország elhagyásakor is.

A magyar Konzuli Szolgálat honlapján elérhetővé tette hivatalos tájékoztatóját a lejárt úti okmányokkal való utazás feltételeiről.

A Magyarországra történő beutazásról, illetve a kiutazás feltételeiről a Konzuli Szolgálat tud részletes tájékoztatást nyújtani az alábbi elérhetőségeken keresztül:

Cím: H-1027 Budapest, Nagy Imre tér 4.

Tel.: +36-1-458-1000

E-mail: konz@mfa.gov.hu

Weboldal: HU ENen

A témával kapcsolatos legfontosabb információk

Tanácsra vagy segítségre van szüksége?

Vegye fel a kapcsolatot a szakosodott segítségnyújtó szolgálatokkal

Oldal megosztása: