Meny

Vanliga frågor - Frakt och leverans

För fem veckor sedan beställde jag en bok på nätet som var slut på förlaget. Det var en födelsedagspresent till min man, men han har redan fyllt år och boken har fortfarande inte kommit. Vad kan jag göra? Open Avslutad

Om leveranstiden inte är angiven i kontraktet ska en beställd vara levereras inom 30 dagar.

Om den inte kommer fram i tid ska du kontakta säljaren och komma överens om ett annat rimligt leveransdatum. Om säljaren även då misslyckas med att leverera i tid kan du häva köpet.

Du behöver dock inte föreslå något nytt leveransdatum om du redan innan du ingick avtalet talade om för säljaren att du behövde boken till din mans födelsedag. Om du redan har betalat måste säljaren betala tillbaka pengarna så fort som möjligt.

Jag beställde en cd som aldrig kom fram. Jag kontaktade säljaren som säger att det är posten som är ansvarig. Stämmer det? Open Avslutad

NEJ – Säljaren är ansvarig för att din vara levereras. Det är säljaren som måste kontakta leveransföretaget och bevisa att varan har levererats. Om säljaren inte kan bevisa det måste han skicka en ny vara eller ge dig pengarna tillbaka.

Jag bor i Frankrike. Nyligen beställde jag en kappa på nätet från ett tyskt företag. På fakturan upptäckte jag att leveranskostnaden inte ingick i priset, så jag fick betala extra när kappan kom. Är det verkligen korrekt? Open Avslutad

NEJ – Du ska inte behöva betala leveranskostnaden om den inte tydligen angavs när du beställde kappan. Säljaren är skyldig att uppge totalkostnaden innan du betalar och får inte lägga till några extra kostnader efter beställningen.

Jag har beställt en kamera på nätet. Nu har säljaren tagit ut en extra avgift för leveransen. Vad kan jag göra? Open Avslutad

Säljaren måste ange totalkostnaden för varan eller tjänsten, inklusive eventuella extra avgifter. Kunderna är inte skyldiga att betala några andra avgifter eller kostnader än de som tydligt anges före beställningen. Om du anser att du felaktigt har krävts på extra avgifter ska du kontakta säljaren och be att få pengarna tillbaka. Du kan också Rețeaua Europeană a Centrelor Consumatorilor Länk öppnas på ny sida i ditt hemland.

En del varor som jag köpt på nätet var skadade när de kom fram. Vad kan jag göra? Open Avslutad

När du handlar på nätet har du samma rättigheter som när du handlar i en affär. Om du köper en vara som är defekt eller inte fungerar enligt beskrivningen kan du be om att få den reparerad eller utbytt. Om det inte går kan du begära prisavdrag eller pengarna tillbaka.

Kontrollera villkoren och returpolicyn på säljarens webbplats. Kontakta säljaren, förklara problemet och be om en lösning. Om du inte blir nöjd med svaret, och om säljaren är baserad i EU, kan du kontakta det europeiska konsumentcentrumet Länk öppnas på ny sida i ditt hemland.

Jag köpte en gitarr från en nätbutik, men när den kom fram var den trasig. Säljaren vill inte skicka en ny gitarr eller ge mig pengarna tillbaka. Han säger att skadan är fraktfirmans fel. Stämmer det? Open Avslutad

NEJ – Säljaren är ansvarig för att din vara levereras ordentligt och bär därför också ansvar för eventuella skador under transporten. Säljaren måste reparera gitarren, skicka en ny eller ge dig pengarna tillbaka.

Det är alltid bra att kontrollera varans skick när budet ser på, så att säljaren inte kan påstå att skadan uppstod efter att du hade tagit emot varan.

Om du inte är nöjd med säljarens besked kan du European Consumer Centres network Länk öppnas på ny sida i ditt hemland eller i det land där du köpte din gitarr.

Jag vill köpa en kappa på nätet och få den levererad till min hemadress i Frankrike. Klädföretaget har en webbplats för flera EU-länder och jag ser att priserna är lägre på den tyska versionen av sajten än den franska. Kan jag beställa kappan från den tyska sajten och få kappan skickad till min franska adress? Open Avslutad

Det beror på säljaren. Alla nätbutiker måste klart och tydligt beskriva sina villkor på sin webbplats. Det ska tydligt framgå vilka tjänster som butiken erbjuder. Du ska bland annat få information om leveransalternativ och eventuella begränsningar. När du köper något godtar du normalt sett dessa villkor.

Om det i villkoren på den tyska versionen av sajten står att varorna bara levereras inom Tyskland behöver säljaren inte leverera till dig i Frankrike. Då får du i stället handla på den franska sajten.

Men om villkoren är desamma på båda sajterna, dvs. om de omfattar leverans till båda länderna, ska du kunna beställa från vilken som helst av dem och få din kappa skickad till Frankrike.

Jag bor i Belgien och vill köpa en ny mobiltelefon från ett nederländskt företag. De erbjuder en tjänst där jag kan beställa telefonen på nätet och hämta den i en butik 8 mil från där jag bor. Men det går inte att beställa eftersom jag inte har någon postadress i Nederländerna. Är det tillåtet? Open Avslutad

NEJ – Enligt EU:s regler om geoblockering får säljare inte neka dig den här typen av tjänst bara för att du bor i ett annat land. Du ska kunna beställa din telefon på nätet och hämta den i en butik i Nederländerna på samma sätt som invånarna där.

Om säljaren nekar dig att använda tjänsten kan du kontakta det europeiska konsumentcentrumet i ditt hemland.

Läs mer på huvudsidan

EU-lagstiftning

Senast kontrollerat: 17/06/2022
Dela denna sida