Kruimelpad

Delen op 
	Delen op Facebook
  
	Delen op Twitter
  
	Delen op Google+
  
	Delen op linkedIn

Winkelen

Bijgewerkt : 14/03/2014

Garantie

Vanaf 13 juni 2014 gelden er nieuwe regels voor uw rechten als consument in de hele EU. Lees meer over uw nieuwe rechten English en andere wijzigingen.

Twee jaar garantie

Als u een product koopt in de EU, hebt u twee jaar lang recht op reparatie of vervanging als het gebreken vertoont of verschilt van de reclame. Als reparatie of vervanging niet binnen een redelijke termijn gebeurt of veel ongemak veroorzaakt, krijgt u geheel of gedeeltelijk uw geld terug.

De garantieperiode van twee jaar begint op het moment van levering. Als het gekochte product niet goed werkt moet u de verkoper dat binnen een termijn van twee maanden laten weten.

De verkoper staat altijd garant voor door hem verkochte producten, en in sommige EU-landen kunt u ook de fabrikant aanspreken op gebreken.

Een voorbeeld

Levering van niet-conforme producten ontdekt u soms pas later

Mirek heeft een laptopcomputer gekocht. Aanvankelijk leek die goed te werken, maar meer dan een jaar na aankoop ontdekte hij dat het geheugen te klein was.

Hoewel hij dit niet gelijk had ontdekt en de laptop wel werkte, was het geheugen kleiner dan van het geadverteerde product dat hij had besteld.  Daarom moest de verkoper Mirek zijn geld terug geven.

Aanvullende garantie

Winkels bieden soms een aanvullende garantie aan, die ofwel in de prijs van het product is inbegrepen ofwel apart moet worden betaald. Deze extra garantie komt niet in de plaats van de minimumgarantie van twee jaar, waar u hoe dan ook recht op hebt.

Als een winkel een product aanbiedt tegen een lage prijs, zogenaamd "zonder garantie", betekent dat dan ook alleen dat u geen aanvullende garantie krijgt. Als het product stuk gaat of niet conform blijkt te zijn, kunt u de verkoper daar hoe dan ook twee jaar lang op aanspreken.

Een voorbeeld

De garantieperiode van twee jaar kan niet worden verkort door een commerciële garantie

Carla kocht een haardroger met zes maanden garantie.

Na acht maanden ging het artikel kapot. Carla ging ermee naar de verkoper, die haar zei dat de garantie verlopen was en dat  ze haar geld niet terug kon krijgen.

Carla maakte daarop duidelijk dat het EU-consumentenrecht een garantie van minimaal twee jaar biedt, en dat de garantie van zes maanden die de verkoper biedt, daar bovenop komt.

Tweedehandsgoederen

Voor tweedehandsgoederen kunnen koper en verkoper een garantie van minder dan twee jaar overeenkomen, maar in geen geval minder dan één jaar. De verkoper moet dit duidelijk aangeven op het moment van aankoop.

Meer hulp nodig?

Meer hulp nodig?

Heeft u nog niet gevonden wat u zocht? Zit u met een probleem?

Footnote

In dit geval de 27 EU-lidstaten, IJsland, Liechtenstein en Noorwegen.

Retour au texte en cours.