Navigációs útvonal

Frissítve 01/2016

Frissítve 01/2016

Szellemi tulajdonhoz fűződő jogok

Üzleti ötletei kincset érhetnek, védje őket!

Ha olyan innovatív üzleti ötlete támad, mely reményei szerint teljesen új alapokra helyezi majd vállalkozását, érdemes utánanéznie, hogyan tudja elképzelését szellemi tulajdonként levédeni. Csakis ezt követően célszerű elgondolását másokkal is megosztani! A remek ötletek kizárólag akkor hoznak pénzt a konyhára, ha Ön jogi biztosítékkal rendelkezik azt illetően, hogy azok a saját kútfejéből pattantak ki.

Mit értünk szellemi tulajdon alatt?

Az Ön szellemi tulajdonát azok a termékek, alkotások és eljárások alkotják, melyeket Ön hozott létre, s amelyek versenyelőnyhöz juttatják Önt riválisaival szemben.

A szellemi tulajdonnak három kategóriáját különböztetjük meg:

  • Ipari tulajdon: találmányok (szabadalmak), védjegyek, ipari minták, új növényfajták és földrajzi árujelzők.
  • Szerzői jogvédelem alatt álló művészi alkotások: eredeti irodalmi és más művészeti alkotások, zeneművek, televíziós műsorok, szoftverek, adatbázisok, építészeti tervek, reklámok és multimédiás tartalmak.
  • Kereskedelmi stratégiák: üzleti titkok, szakismereteket, titoktartási megállapodások, gyorsított termelés.

Hogyan tudja megvédeni saját szellemi tulajdonát?

Ön saját szellemi tulajdonát a Szellemi Tulajdon Világszervezete English español français (WIPO) által lefektetett szellemitulajdon-jogok segítségével tudja védelmezni. A szellemi tulajdon védelmének típusa a kérdéses szellemi tulajdon jellegétől függ:

  • Szabadalom - segítségével meg lehet akadályozni, hogy harmadik fél gyártsa, alkalmazza, illetve értékesítse az Ön találmányát az oltalom időtartama alatt, melynek hossza a találmány típusának függvénye.
  • Védjegy - oltalmat biztosít az Ön termékének nevére vonatkozóan, megakadályozva, hogy más üzleti szereplők ugyanezzel a névvel terméket értékesítsenek.
  • Szerzői jog - azt jelzi, hogy (alkotóként) Ön kíván ellenőrzést gyakorolni saját művének előállítása, forgalmazása, terjesztése, bemutatása, kiállítása és előadása felett. A szerzői jog automatikusan megilleti Önt, nincs szükség arra, hogy Ön azt hivatalosan kérvényezze. A mű létrehozását követően azonnal elkezdheti használni a szerzői jog jelét.

További információkért az Európai Szabadalmi Hivatalhoz (EPO) és a közösségi védjegyek és formatervezési minták bejelentésével (lajstromozásával) foglalkozó Belső Piaci Harmonizációs Hivatalhoz (OHIM) lehet fordulni.

A szellemitulajdon-jogokat elsősorban a tagállamok nemzeti jogszabályai, nem az uniós jogszabályok védelmezik. A szellemi tulajdonhoz fűződő jogok oltalma az egyes EU-országokban bonyolult és költséges folyamatnak bizonyulhat. A szellemitulajdon-jogok európai uniós szintű védelme révén időt és pénzt lehet megtakarítani. Ezáltal ugyanis biztosítani lehet, hogy a jogtulajdonos találmányai és alkotásai Unió-szerte mindenhol oltalomban részesüljenek, és hogy a jogtulajdonos anyagi érdekei ne sérüljenek.

 

A közösségi védjegy által biztosított oltalom megszerzése 1050 euróba kerül. Az internetes bejelentési eljárásért ennél kevesebbet - 900 eurót - kell fizetni.

Az Európai Unióban kétféleképpen lehet szabadalmat szerezni. Az egyik lehetőség a nemzeti szabadalom bejelentése az egyes tagállamokon belül a szabadalmi hivatalnál, a másik pedig az európai szabadalom bejelentése az Európai Szabadalmi Hivatalnál. Az európai szabványt azonban mindazokban az országokban hitelesíttetni kell a tagállami szabadalmi hivatallal English , ahol a szabadalmi oltalomra szükség van. Az adott ország nemzeti jogszabályainak English függvényében előfordulhat, hogy a szabadalom megszerzéséhez be kell nyújtani bizonyos dokumentumok fordítását, illetve megadott határidőre be kell fizetni a vonatkozó díjtételt. Ha részletesebb információkat szeretne arról, milyen eljárásokkal és költségekkel kell számolnia az egyes európai országokban, látogasson el a szellemi tulajdonjogokkal foglalkozó 30 európai nemzeti hivatalt tömörítő európai hálózat webhelyére.

Vizsgálja meg a kérdést mélyebben, országonkénti bontásban:

Ország kiválasztása

Ország kiválasztása


* A tagállami hatóságok még nem bocsátották rendelkezésünkre a vonatkozó információkat.

Napjainkra riasztó méreteket öltött a hamisítás (a védjeggyel ellátott termékek utánzatainak engedély nélküli előállítása) és a szellemi kalózkodás (szellemitulajdon-jog oltalma alatt álló alkotás engedély nélküli másolása). Ez komoly következményekkel jár az innovációra, a gazdasági növekedésre, a foglalkoztatásra, valamint a fogyasztók egészségére és biztonságára nézve.

Az adott EU-ország nemzeti jogszabályainak és a hamisított áruk származási helyének függvényében a következő hatóságokhoz lehet fordulni: vámhivatal, piacfelügyelet (kereskedelmi előírások), rendőrség, illetve szabadalmi és védjegyhivatal.

Hamisítás elleni védelem

A szellemitulajdon-jogok védelméről a „frontvonalban", azaz az uniós határok mentén a vámigazgatási szervek gondoskodnak. Ha Ön azt gyanítja, hogy valamelyik termék a szellemitulajdon-jogok sérelmét valósítja meg, intézkedés iránti kérelmet Deutsch English français intézhet az illetékes tagállami vámhatósághoz, a kérdéses árucikk lefoglalását kezdeményezve.

Noha az intézkedés kérelmezése tagállami szinten történik, az EU egyik tagállamának hatóságaihoz beérkező kérelmek azonos jogi státusz kaphatnak az összes többi uniós tagországban.

A linkekre kattintva megnyithatja az űrlapot Deutsch English français és az intézkedés iránti kérelemmel kapcsolatos tudnivalókat ismertető kézikönyvet Deutsch English français .

Helyi vállalkozástámogatás: lépjen kapcsolatba egy partnerrel!

Kérdését elküldjük az Enterprise Europe Network egyik helyi partnerének. Kérjük, adja meg a lehető legtöbb információt, hogy ezen ingyenes tanácsadás keretében Ön rövid időn belül helyes választ kapjon.

Helyi vállalkozástámogatás

Segítség és tanácsadás

Vegye fel a kapcsolatot a szakosodott segítségnyújtó szolgálatokkal

Segítség és tanácsadás

Helyi vállalkozástámogatás: lépjen kapcsolatba egy partnerrel!

Kérdését elküldjük az Enterprise Europe Network egyik helyi partnerének. Kérjük, adja meg a lehető legtöbb információt, hogy ezen ingyenes tanácsadás keretében Ön rövid időn belül helyes választ kapjon.

EEN-logo

Kapcsolatfelvételi űrlap

(Minden mezőt ki kell tölteni.)
Köszönjük, üzenetét elküldtük.
Technikai problémák miatt üzenetét nem tudtuk elküldeni. Kérjük, próbálja meg később.
Adjon meg érvényes e-mail címet.

Személyes adatok:

Vállalkozás adatai

Ausztria

Wien

Belgium

Brussel

Bruxelles

Namur

Bulgária

Sofia

Ciprus

Nicosia

Cseh Köztársaság

Praha

Dánia

Copenhagen

Egyesült Királyság

Belfast (Northern Ireland)

Cardiff (Wales)

Edinburgh (Scotland)

London (England)

Észtország

Tallinn

Finnország

Helsinki

Franciaország

Blagnac Cedex

Caen

Dijon

Guadeloupe, Martinique

Lille

Lyon

Paca

Paris, Ile-de-France, Centre, Nouvelle-Calédonie, Polynésie

Rennes

Saint-Denis

Görögország

Athens

Hollandia

Den Haag

Horvátország

Zagreb

Írország

Dublin

Izland

Reykjavík

Lengyelország

Kielce

Lublin

Warsaw

Wroclaw

Lettország

Riga

Litvánia

Vilnius

Luxemburg

Luxembourg

Magyarország

Budapest

Málta

Pieta`

Németország

Berlin

Bremen

Erfurt

Hannover

Kiel

Leipzig

Magdeburg

Mainz

Mülheim an der Ruhr

München

Rostock

Stuttgart

Wiesbaden

Norvégia

Oslo

Olaszország

Firenze (Toscana, Umbria, Marche)

Milano (Lombardia, Emilia Romagna)

Napoli (Abruzzo, Calabria, Campania, Basilicata, Molise, Puglia, Sicilia)

Roma (Lazio, Sardegna)

Torino (Piemonte, Liguria, Valle d’Aosta)

Venezia (Veneto, Trentino Alto Adige, Friuli Venezia Giulia)

Portugália

Lisboa

Románia

Baciu Cluj

Bucuresti

Constanta

Timișoara

Spanyolország

Barcelona

Madrid

Oviedo

Palma

Santa Cruz de Tenerife

Sevilla

Valencia

Vitoria- Gazteiz

Zaragoza

Svédország

Stockholm

Szlovákia

Bratislava

Szlovénia

Ljubljana

3000/3000

Kérdését közvetlenül egy Enterprise Europe Network-partnernek küldjük. Személyes adatai kizárólag arra szolgálnak, hogy a tanácsadó válaszolni tudjon az Ön kérdésére. Az ügy lezárása után nem őrzünk meg az Ön által megadott adatokat.

Segítség és tanácsadás

Vegye fel a kapcsolatot a szakosodott segítségnyújtó szolgálatokkal

Kérjen tanácsot az Önt megillető uniós jogokkal kapcsolatban / Tagállami hatósággal kapcsolatos probléma esetén forduljon a SOLVIT-hoz English

Szellemitulajdon-jogi kérdésekkel foglalkozó európai ügyfélszolgálat (Európai IPR Helpdesk)

Szellemi tulajdon kezelésével kapcsolatos ingyenes tanácsadás és képzés uniós társfinanszírozású projektek megvalósításához és transznacionális partnerségi megállapodások megkötéséhez

A Délkelet-Ázsiával kapcsolatban felmerülő szellemitulajdon-jogi kérdésekkel foglalkozó kkv-ügyfélszolgálat

Ingyenes eszközök, melyek segítségével a vállalkozók Délkelet-Ázsiában folytatott üzleti tevékenységük során érvényesíteni tudják szellemi tulajdonhoz fűződő jogaikat

Kínával kapcsolatban felmerülő szellemitulajdon-jogi kérdésekkel foglalkozó kkv-ügyfélszolgálat

Ingyenes tanácsok és üzleti eszközök, melyek segítségével a vállalkozók Kínával folytatott üzleti tevékenységük során érvényesíteni tudják szellemi tulajdonhoz fűződő jogaikat

A Latin-Amerikával kapcsolatban felmerülő szellemitulajdon-jogi kérdésekkel foglalkozó kkv-ügyfélszolgálat

Ingyenes tanácsok és üzleti eszközök, melyek segítségével a vállalkozók Latin-Amerikában folytatott üzleti tevékenységük során érvényesíteni tudják szellemi tulajdonhoz fűződő jogaikat

InnovAccess

Nemzeti támogatási intézkedések, regisztrációs eljárások és a releváns jogszabályok: információk 30 európai ország szellemitulajdon-jogokkal foglalkozó nemzeti hivatalától

Transzatlanti portál a szellemi tulajdonhoz fűződő jogok védelméről

Országismertetők, e-tanulási eszközök és a szellemi tulajdonhoz fűződő jogokkal kapcsolatos egyéb erőforrások