Navigációs útvonal

Frissítve 08/2015

Frissítve 08/2015

Szellemi tulajdonhoz fűződő jogok


Megosztás! 
		Megosztás Facebookon!
	
		Megosztás Twitteren!
	
		Megosztás Google-n!
	
		Megosztás LinkedIn-en!

Üzleti ötletei kincset érhetnek, védje őket!

Ha olyan innovatív üzleti ötlete támad, mely reményei szerint teljesen új alapokra helyezi majd vállalkozását, érdemes utánanéznie, hogyan tudja elképzelését szellemi tulajdonként levédeni. Csakis ezt követően célszerű elgondolását másokkal is megosztani! A remek ötletek kizárólag akkor hoznak pénzt a konyhára, ha Ön jogi biztosítékkal rendelkezik azt illetően, hogy azok a saját kútfejéből pattantak ki.

Mit értünk szellemi tulajdon alatt?

Az Ön szellemi tulajdonát azok a termékek, alkotások és eljárások alkotják, melyeket Ön hozott létre, s amelyek versenyelőnyhöz juttatják Önt riválisaival szemben.

A szellemi tulajdonnak három kategóriáját különböztetjük meg:

  • Ipari tulajdon: találmányok (szabadalmak), védjegyek, ipari minták, új növényfajták és földrajzi árujelzők.
  • Szerzői jogvédelem alatt álló művészi alkotások: eredeti irodalmi és más művészeti alkotások, zeneművek, televíziós műsorok, szoftverek, adatbázisok, építészeti tervek, reklámok és multimédiás tartalmak.
  • Kereskedelmi stratégiák: üzleti titkok, szakismereteket, titoktartási megállapodások, gyorsított termelés.

Hogyan tudja megvédeni saját szellemi tulajdonát?

Ön saját szellemi tulajdonát a Szellemi Tulajdon Világszervezete English español français (WIPO) által lefektetett szellemitulajdon-jogok segítségével tudja védelmezni. A szellemi tulajdon védelmének típusa a kérdéses szellemi tulajdon jellegétől függ:

  • Szabadalom - segítségével meg lehet akadályozni, hogy harmadik fél gyártsa, alkalmazza, illetve értékesítse az Ön találmányát az oltalom időtartama alatt, melynek hossza a találmány típusának függvénye.
  • Védjegy - oltalmat biztosít az Ön termékének nevére vonatkozóan, megakadályozva, hogy más üzleti szereplők ugyanezzel a névvel terméket értékesítsenek.
  • Szerzői jog - azt jelzi, hogy (alkotóként) Ön kíván ellenőrzést gyakorolni saját művének előállítása, forgalmazása, terjesztése, bemutatása, kiállítása és előadása felett. A szerzői jog automatikusan megilleti Önt, nincs szükség arra, hogy Ön azt hivatalosan kérvényezze. A mű létrehozását követően azonnal elkezdheti használni a szerzői jog jelét.

További információkért az Európai Szabadalmi Hivatalhoz (EPO) és a közösségi védjegyek és formatervezési minták bejelentésével (lajstromozásával) foglalkozó Belső Piaci Harmonizációs Hivatalhoz (OHIM) lehet fordulni.

A szellemitulajdon-jogokat elsősorban a tagállamok nemzeti jogszabályai, nem az uniós jogszabályok védelmezik. A szellemi tulajdonhoz fűződő jogok oltalma az egyes EU-országokban bonyolult és költséges folyamatnak bizonyulhat. A szellemitulajdon-jogok európai uniós szintű védelme révén időt és pénzt lehet megtakarítani. Ezáltal ugyanis biztosítani lehet, hogy a jogtulajdonos találmányai és alkotásai Unió-szerte mindenhol oltalomban részesüljenek, és hogy a jogtulajdonos anyagi érdekei ne sérüljenek.

 

A közösségi védjegy által biztosított oltalom megszerzése 1050 euróba kerül. Az internetes bejelentési eljárásért ennél kevesebbet - 900 eurót - kell fizetni.

Az Európai Unióban kétféleképpen lehet szabadalmat szerezni. Az egyik lehetőség a nemzeti szabadalom bejelentése az egyes tagállamokon belül a szabadalmi hivatalnál, a másik pedig az európai szabadalom bejelentése az Európai Szabadalmi Hivatalnál. Az európai szabványt azonban mindazokban az országokban hitelesíttetni kell a tagállami szabadalmi hivatallal English , ahol a szabadalmi oltalomra szükség van. Az adott ország nemzeti jogszabályainak English függvényében előfordulhat, hogy a szabadalom megszerzéséhez be kell nyújtani bizonyos dokumentumok fordítását, illetve megadott határidőre be kell fizetni a vonatkozó díjtételt. Ha részletesebb információkat szeretne arról, milyen eljárásokkal és költségekkel kell számolnia az egyes európai országokban, látogasson el a szellemi tulajdonjogokkal foglalkozó 30 európai nemzeti hivatalt tömörítő európai hálózat webhelyére.

Vizsgálja meg a kérdést mélyebben, országonkénti bontásban:

Ország kiválasztása

Ország kiválasztása


* A tagállami hatóságok még nem bocsátották rendelkezésünkre a vonatkozó információkat.

Napjainkra riasztó méreteket öltött a hamisítás (a védjeggyel ellátott termékek utánzatainak engedély nélküli előállítása) és a szellemi kalózkodás (szellemitulajdon-jog oltalma alatt álló alkotás engedély nélküli másolása). Ez komoly következményekkel jár az innovációra, a gazdasági növekedésre, a foglalkoztatásra, valamint a fogyasztók egészségére és biztonságára nézve.

Az adott EU-ország nemzeti jogszabályainak és a hamisított áruk származási helyének függvényében a következő hatóságokhoz lehet fordulni: vámhivatal, piacfelügyelet (kereskedelmi előírások), rendőrség, illetve szabadalmi és védjegyhivatal.

Hamisítás elleni védelem

A szellemitulajdon-jogok védelméről a „frontvonalban", azaz az uniós határok mentén a vámigazgatási szervek gondoskodnak. Ha Ön azt gyanítja, hogy valamelyik termék a szellemitulajdon-jogok sérelmét valósítja meg, intézkedés iránti kérelmet Deutsch English français intézhet az illetékes tagállami vámhatósághoz, a kérdéses árucikk lefoglalását kezdeményezve.

Noha az intézkedés kérelmezése tagállami szinten történik, az EU egyik tagállamának hatóságaihoz beérkező kérelmek azonos jogi státusz kaphatnak az összes többi uniós tagországban.

A linkekre kattintva megnyithatja az űrlapot Deutsch English français és az intézkedés iránti kérelemmel kapcsolatos tudnivalókat ismertető kézikönyvet Deutsch English français .

Helyi vállalkozástámogatás

Helyi vállalkozástámogatás: lépjen kapcsolatba egy partnerrel!

Kérdését elküldjük az Enterprise Europe Network egyik helyi partnerének. Kérjük, adja meg a lehető legtöbb információt, hogy ezen ingyenes tanácsadás keretében Ön rövid időn belül helyes választ kapjon.

EEN-logo

Kapcsolatfelvételi űrlap

(Minden mezőt ki kell tölteni.)
Köszönjük, üzenetét elküldtük.
Technikai problémák miatt üzenetét nem tudtuk elküldeni. Kérjük, próbálja meg később.
Adjon meg érvényes e-mail címet.

Személyes adatok:

Vállalkozás adatai

Ország

Ausztria

Wien

Belgium

Brussel

Bruxelles

Namur

Bulgária

Dobrich

Plovidiv

Ruse

Sandanski

Sofia

Stara Zagora

Vratsa

Yambol

Ciprus

Nicosia

Cseh Köztársaság

Brno

Brno

Liberec

Ostrava

Ostrava

Pardubice

Plzen

Praha

Usti nad Labem

Dánia

Aalborg

Copenhagen

Herning

Kolding

Næstved

Viborg

Egyesült Királyság

Belfast (Northern Ireland)

Cardiff (Wales)

Edinburgh (Scotland)

London (England)

Észtország

Tallinn

Finnország

Helsinki

Oulu

Tampere

Turku

Vantaa

Franciaország

Amiens

Annecy

Aulnat

Besançon

Bordeaux

Bourg en Bresse

Caen

Cayenne

Chalons-en-Champagne

Chambéry

Dijon

Fort-de-France

Grenoble

Lille

Limoges

Lyon

Marseille

Marseille

Montpellier

Montpellier

Nancy

Nantes

Orléans

Paris

Pointe-à-Pitre

Poitiers

Privas

Rennes

Rouen

Saint-Denis

Saint-Etienne

Strasbourg

Toulouse

Valence

Görögország

Athens

Hollandia

Den Haag

Nieuwegein

Horvátország

Zagreb

Írország

Dublin

Lengyelország

Kielce

Lublin

Warsaw

Wroclaw

Lettország

Riga

Litvánia

Vilnius

Luxemburg

Luxembourg

Magyarország

Budapest

Debrecen

Eger

Győr

Miskolc

Nyíregyháza

Pécs

Szeged

Székesfehérvár

Zalaegerszeg

Málta

Pieta`

Németország

Berlin

Bremen

Bremenhaven

Chemnitz

Dresden

Düsseldorf

Erfurt

Frankfurt/Oder

Freiburg

Hamburg

Hannover

Kaiserslautern

Kiel

Konstanz

Leipzig

Magdeburg

Mannheim

Mülheim an der Ruhr

München

Potsdam

Reutlingen

Rostock

Saabrücken

Stuttgart

Trier

Ulm

Villingen-Schwenningen

Wiesbaden

Norvégia

Ås

Oslo

Stavanger

Tromsø

Olaszország

Firenze

Milano

Napoli

Pieta

Roma

Torino

Venezia

Portugália

Lisboa

Románia

Arad

Bacau

Bucuresti

Cluj-Napoca

Constanta

Craiova

Galati

Iasi

Ramnicu Valcea

Timișoara

Spanyolország

Barcelona

Madrid

Oviedo

Palma

Santa Cruz de Tenerife

Sevilla

Valencia

Vitoria- Gazteiz

Zaragoza

Svédország

Borlänge

Göteborg

Jönköping

Kramfors

Luleå

Malmö

Örebro

Östersund

Stockholm

Umeå

Västerås

Växjö

Szlovákia

Bratislava

Prešov

Szlovénia

Ljubljana

3000/3000

Kérdését közvetlenül egy Enterprise Europe Network-partnernek küldjük. Személyes adatai kizárólag arra szolgálnak, hogy a tanácsadó válaszolni tudjon az Ön kérdésére. Az ügy lezárása után nem őrzünk meg az Ön által megadott adatokat.

Segítség és tanácsadás

Szellemitulajdon-jogi kérdésekkel foglalkozó európai ügyfélszolgálat (Európai IPR Helpdesk)

Szellemitulajdon-jogi kérdésekkel foglalkozó európai ügyfélszolgálat (Európai IPR Helpdesk) English

Hivatalos európai uniós szolgálat, mely a szellemi tulajdon kezelésével és a szellemitulajdon-jog védelmével kapcsolatban nyújt támogatást uniós társfinanszírozással megvalósuló projektek kedvezményezettjeinek, valamint transznacionális partnerségi megállapodásokban részt vevő uniós kkv-knak. Az ügyfélszolgálat segélyvonalat működtet, melynek révén munkatársai ingyenes tanácsadást biztosítanak (a beérkező kérdéseket 3 napon belül megválaszolják). Ezen túlmenően a szolgálat tanfolyamokat szervez a szellemitulajdon-jogokkal kapcsolatos témákban, továbbá tájékoztató kiadványokat, hírlevelet, valamint értesítőt tesz közzé.

Kínával kapcsolatban felmerülő szellemitulajdon-jogi kérdésekkel foglalkozó kkv-ügyfélszolgálat

Kínával kapcsolatban felmerülő szellemitulajdon-jogi kérdésekkel foglalkozó kkv-ügyfélszolgálat English

A szolgálat ingyenes tanácsadást, képzést, valamint kiadványokat biztosít szellemitulajdon-jogi kérdésekkel és problémákkal kapcsolatban azoknak a kisvállalkozásoknak a számára, amelyek kínai cégekkel állnak üzleti kapcsolatban.

Transzatlanti portál a szellemi tulajdonhoz fűződő jogok védelméről

A portál online eszközöket kínál a vállalkozások számára ahhoz, hogy szellemi tulajdonhoz fűződő jogaikat világszerte meg tudják védeni.

InnovAccess

InnovAccess Englishwebhely

A webhelyet a szellemi tulajdonnal foglalkozó tagállami hivatalok európai hálózata működteti. Az idelátogatók egy helyen találhatnak hasznos információkat a vonatkozó jogi és bejelentési eljárásokról, valamint a tagállami szinten igénybe vehető támogatási szolgáltatásokról.

Szellemitulajdon-jog: online eszköztár vállalkozások részére

Szellemitulajdon-jog: online eszköztár vállalkozások részére English français

A szellemitulajdon-jog védelme érdekében igénybe vehető online eszközök katalógusa.

A Mercosurral kapcsolatban felmerülő szellemitulajdon-jogi kérdésekkel foglalkozó kkv-ügyfélszolgálat

A szolgálat ingyenes tanácsadást, illetve általános támogatást nyújt szellemitulajdon-jogi kérdésekkel és problémákkal kapcsolatban azoknak az európai (valamelyik uniós tagállamban vagy társult országban letelepedett) kis- és középvállalkozásoknak, amelyek valamelyik Mercosur-állam, Chile vagy más latin-amerikai ország cégeivel állnak üzleti kapcsolatban, vagy telephelyet nyitottak ezen országok valamelyikében.