Navigációs útvonal

Frissítve 02/2015

Frissítve 02/2015

Szellemi tulajdonhoz fűződő jogok


Megosztás! 
		Megosztás Facebookon!
	
		Megosztás Twitteren!
	
		Megosztás Google-n!
	
		Megosztás LinkedIn-en!

Üzleti ötletei kincset érhetnek, védje őket!

Ha olyan innovatív üzleti ötlete támad, mely reményei szerint teljesen új alapokra helyezi majd vállalkozását, érdemes utánanéznie, hogyan tudja elképzelését szellemi tulajdonként levédeni. Csakis ezt követően célszerű elgondolását másokkal is megosztani! A remek ötletek kizárólag akkor hoznak pénzt a konyhára, ha Ön jogi biztosítékkal rendelkezik azt illetően, hogy azok a saját kútfejéből pattantak ki.

Mit értünk szellemi tulajdon alatt?

Az Ön szellemi tulajdonát azok a termékek, alkotások és eljárások alkotják, melyeket Ön hozott létre, s amelyek versenyelőnyhöz juttatják Önt riválisaival szemben.

A szellemi tulajdonnak három kategóriáját különböztetjük meg:

  • Ipari tulajdon: találmányok (szabadalmak), védjegyek, ipari minták, új növényfajták és földrajzi árujelzők.
  • Szerzői jogvédelem alatt álló művészi alkotások: eredeti irodalmi és más művészeti alkotások, zeneművek, televíziós műsorok, szoftverek, adatbázisok, építészeti tervek, reklámok és multimédiás tartalmak.
  • Kereskedelmi stratégiák: üzleti titkok, szakismereteket, titoktartási megállapodások, gyorsított termelés.

Hogyan tudja megvédeni saját szellemi tulajdonát?

Ön saját szellemi tulajdonát a Szellemi Tulajdon Világszervezete English español français (WIPO) által lefektetett szellemitulajdon-jogok segítségével tudja védelmezni. A szellemi tulajdon védelmének típusa a kérdéses szellemi tulajdon jellegétől függ:

  • Szabadalom - segítségével meg lehet akadályozni, hogy harmadik fél gyártsa, alkalmazza, illetve értékesítse az Ön találmányát az oltalom időtartama alatt, melynek hossza a találmány típusának függvénye.
  • Védjegy - oltalmat biztosít az Ön termékének nevére vonatkozóan, megakadályozva, hogy más üzleti szereplők ugyanezzel a névvel terméket értékesítsenek.
  • Szerzői jog - azt jelzi, hogy (alkotóként) Ön kíván ellenőrzést gyakorolni saját művének előállítása, forgalmazása, terjesztése, bemutatása, kiállítása és előadása felett. A szerzői jog automatikusan megilleti Önt, nincs szükség arra, hogy Ön azt hivatalosan kérvényezze. A mű létrehozását követően azonnal elkezdheti használni a szerzői jog jelét.

További információkért az Európai Szabadalmi Hivatalhoz (EPO) és a közösségi védjegyek és formatervezési minták bejelentésével (lajstromozásával) foglalkozó Belső Piaci Harmonizációs Hivatalhoz (OHIM) lehet fordulni.

A szellemitulajdon-jogokat elsősorban a tagállamok nemzeti jogszabályai, nem az uniós jogszabályok védelmezik. A szellemi tulajdonhoz fűződő jogok oltalma az egyes EU-országokban bonyolult és költséges folyamatnak bizonyulhat. A szellemitulajdon-jogok európai uniós szintű védelme révén időt és pénzt lehet megtakarítani. Ezáltal ugyanis biztosítani lehet, hogy a jogtulajdonos találmányai és alkotásai Unió-szerte mindenhol oltalomban részesüljenek, és hogy a jogtulajdonos anyagi érdekei ne sérüljenek.

 

A közösségi védjegy által biztosított oltalom megszerzése 1050 euróba kerül. Az internetes bejelentési eljárásért ennél kevesebbet - 900 eurót - kell fizetni.

Az Európai Unióban kétféleképpen lehet szabadalmat szerezni. Az egyik lehetőség a nemzeti szabadalom bejelentése az egyes tagállamokon belül a szabadalmi hivatalnál, a másik pedig az európai szabadalom bejelentése az Európai Szabadalmi Hivatalnál. Az európai szabványt azonban mindazokban az országokban hitelesíttetni kell a tagállami szabadalmi hivatallal English , ahol a szabadalmi oltalomra szükség van. Az adott ország nemzeti jogszabályainak English függvényében előfordulhat, hogy a szabadalom megszerzéséhez be kell nyújtani bizonyos dokumentumok fordítását, illetve megadott határidőre be kell fizetni a vonatkozó díjtételt.

Vizsgálja meg a kérdést mélyebben, országonkénti bontásban:

Ország kiválasztása

Ország kiválasztása


* A tagállami hatóságok még nem bocsátották rendelkezésünkre a vonatkozó információkat.

Napjainkra riasztó méreteket öltött a hamisítás (a védjeggyel ellátott termékek utánzatainak engedély nélküli előállítása) és a szellemi kalózkodás (szellemitulajdon-jog oltalma alatt álló alkotás engedély nélküli másolása). Ez komoly következményekkel jár az innovációra, a gazdasági növekedésre, a foglalkoztatásra, valamint a fogyasztók egészségére és biztonságára nézve.

Az adott EU-ország nemzeti jogszabályainak és a hamisított áruk származási helyének függvényében a következő hatóságokhoz lehet fordulni: vámhivatal, piacfelügyelet (kereskedelmi előírások), rendőrség, illetve szabadalmi és védjegyhivatal.

Hamisítás elleni védelem

A szellemitulajdon-jogok védelméről a „frontvonalban", azaz az uniós határok mentén a vámigazgatási szervek gondoskodnak. Ha Ön azt gyanítja, hogy valamelyik termék a szellemitulajdon-jogok sérelmét valósítja meg, intézkedés iránti kérelmet Deutsch English français intézhet az illetékes tagállami vámhatósághoz, a kérdéses árucikk lefoglalását kezdeményezve.

Noha az intézkedés kérelmezése tagállami szinten történik, az EU egyik tagállamának hatóságaihoz beérkező kérelmek azonos jogi státusz kaphatnak az összes többi uniós tagországban.

A linkekre kattintva megnyithatja az űrlapot Deutsch English français és az intézkedés iránti kérelemmel kapcsolatos tudnivalókat ismertető kézikönyvet Deutsch English français .

Segítség és tanácsadás

Segítség és tanácsadás

Szellemitulajdon-jogi kérdésekkel foglalkozó európai ügyfélszolgálat (Európai IPR Helpdesk)

Szellemitulajdon-jogi kérdésekkel foglalkozó európai ügyfélszolgálat (Európai IPR Helpdesk) English

Hivatalos európai uniós szolgálat, mely a szellemi tulajdon kezelésével és a szellemitulajdon-jog védelmével kapcsolatban nyújt támogatást uniós társfinanszírozással megvalósuló projektek kedvezményezettjeinek, valamint transznacionális partnerségi megállapodásokban részt vevő uniós kkv-knak. Az ügyfélszolgálat segélyvonalat működtet, melynek révén munkatársai ingyenes tanácsadást biztosítanak (a beérkező kérdéseket 3 napon belül megválaszolják). Ezen túlmenően a szolgálat tanfolyamokat szervez a szellemitulajdon-jogokkal kapcsolatos témákban, továbbá tájékoztató kiadványokat, hírlevelet, valamint értesítőt tesz közzé.

Kínával kapcsolatban felmerülő szellemitulajdon-jogi kérdésekkel foglalkozó kkv-ügyfélszolgálat

Kínával kapcsolatban felmerülő szellemitulajdon-jogi kérdésekkel foglalkozó kkv-ügyfélszolgálat English

A szolgálat ingyenes tanácsadást, képzést, valamint kiadványokat biztosít szellemitulajdon-jogi kérdésekkel és problémákkal kapcsolatban azoknak a kisvállalkozásoknak a számára, amelyek kínai cégekkel állnak üzleti kapcsolatban.

Transzatlanti portál a szellemi tulajdonhoz fűződő jogok védelméről

A portál online eszközöket kínál a vállalkozások számára ahhoz, hogy szellemi tulajdonhoz fűződő jogaikat világszerte meg tudják védeni.

InnovAccess

InnovAccess Englishwebhely

A webhelyet a szellemi tulajdonnal foglalkozó tagállami hivatalok európai hálózata működteti. Az idelátogatók egy helyen találhatnak hasznos információkat a vonatkozó jogi és bejelentési eljárásokról, valamint a tagállami szinten igénybe vehető támogatási szolgáltatásokról.

Szellemitulajdon-jog: online eszköztár vállalkozások részére

Szellemitulajdon-jog: online eszköztár vállalkozások részére English français

A szellemitulajdon-jog védelme érdekében igénybe vehető online eszközök katalógusa.

A Mercosurral kapcsolatban felmerülő szellemitulajdon-jogi kérdésekkel foglalkozó kkv-ügyfélszolgálat

A szolgálat ingyenes tanácsadást, illetve általános támogatást nyújt szellemitulajdon-jogi kérdésekkel és problémákkal kapcsolatban azoknak az európai (valamelyik uniós tagállamban vagy társult országban letelepedett) kis- és középvállalkozásoknak, amelyek valamelyik Mercosur-állam, Chile vagy más latin-amerikai ország cégeivel állnak üzleti kapcsolatban, vagy telephelyet nyitottak ezen országok valamelyikében.

Küldjön e-mailt egy közelben levő üzleti szervezetnek

Az EU a legtöbb európai országban English működtet egy, a helyi üzleti szervezetekből álló hálózatot Deutsch English español français italiano polski (Enterprise Europe Network), amely az Ön segítségére lehet.

Válassza ki országát és városát, majd írja be az alábbi mezőbe, hogy mivel kapcsolatosan érdeklődik!

Üzenetét Ön sikeresen elküldte. Köszönjük kérdését.
Technikai problémák miatt az üzenet elküldése nem sikerült. Kérjük, próbálja meg később.

Ország

Ausztria

Feldkirch

Graz

Innsbruck

Klagenfurt

Linz

Salzburg

Wien

Belgium

Antwerpen

Arlon

Brugge

Brussels

Charleroi

Gent

Hasselt

Leuven

Libramont

Liège

Mons

Namur

Nivelles

Bulgária

Dobrich

Plovidiv

Ruse

Sandanski

Sofia

Stara Zagora

Vratsa

Yambol

Ciprus

Nicosia

Cseh Köztársaság

Brno

Brno

Liberec

Ostrava

Ostrava

Pardubice

Plzen

Praha

Usti nad Labem

Dánia

Aalborg

Copenhagen

Herning

Kolding

Næstved

Viborg

Egyesült Királyság

Belfast

Bristol

Cambridge

Cardiff

Coventry

Inverness

London

Manchester

Newcastle

Yorkshire and Humber

Észtország

Tallinn

Finnország

Helsinki

Oulu

Tampere

Turku

Vantaa

Franciaország

Amiens

Annecy

Aulnat

Besançon

Bordeaux

Bourg en Bresse

Caen

Cayenne

Chalons-en-Champagne

Chambéry

Dijon

Fort-de-France

Grenoble

Lille

Limoges

Lyon

Marseille

Marseille

Montpellier

Montpellier

Nancy

Nantes

Orléans

Paris

Pointe-à-Pitre

Poitiers

Privas

Rennes

Rouen

Saint-Denis

Saint-Etienne

Strasbourg

Toulouse

Valence

Görögország

Athens

Heraklion

Ioannina

Kavala

Kozani

Thessaloniki

Tripolis

Volos

Hollandia

Den Haag

Nieuwegein

Horvátország

Osijek

Rijeka

Split

Varazdin

Zagreb

Írország

Dublin

Lengyelország

Bialystok

Gdańsk

Kalisz

Katowice

Kielce

Konin

Kraków

Lublin

Lublin

Olsztyn

Opole

Poznań

Rzeszów

Szczawno-Zdrój

Szczecin

Toruń

Warsaw

Warsaw

Warsaw

Wroclaw

Zielona Góra

Łódź

Lettország

Riga

Litvánia

Kaunas

Klaipėda

Vilnius

Luxemburg

Luxembourg

Magyarország

Budapest

Debrecen

Eger

Győr

Miskolc

Nyíregyháza

Pécs

Szeged

Székesfehérvár

Zalaegerszeg

Málta

Pieta`

Németország

Berlin

Bremen

Bremenhaven

Chemnitz

Dresden

Düsseldorf

Erfurt

Frankfurt/Oder

Freiburg

Hamburg

Hannover

Kaiserslautern

Kiel

Konstanz

Leipzig

Magdeburg

Mannheim

Mülheim an der Ruhr

München

Potsdam

Reutlingen

Rostock

Saabrücken

Stuttgart

Trier

Ulm

Villingen-Schwenningen

Wiesbaden

Norvégia

Ås

Oslo

Stavanger

Tromsø

Olaszország

Abruzzo

Aosta

Apulia

Ascoli Piceno

Basilicata

Bologna

Bologna

Cagliari

Calabria

Calabria

Campania

Catania

Florence

Genova

Gorizia

Milano

Molise

Naples

Palermo

Palermo

Perugia

Pesaro

Pisa

Pordenone

Ravenna

Rome

Rovereto

Sassari

Sicily

Terni

Torino

Trieste

Udine

Venezia

Venezia

Venezia

Portugália

Aveiro

Braga

Coimbra

Évora

Faro

Funchal

Lisboa

Ponta Delgada

Porto

Románia

Arad

Bacau

Bucuresti

Cluj-Napoca

Constanta

Craiova

Galati

Iasi

Ramnicu Valcea

Timișoara

Spanyolország

Albacete

Alicante

Badajoz

Barcelona

Bilbao

Ciudad Real

Donostia- San Sebastian

Ferrol

Las Palmas de Gran Canaria

Llanera

Logroño

Madrid

Murcia

Oviedo

Palma

Pamplona

Paterna (Valencia)

Santa Cruz de Tenerife

Santander

Santiago de Compostela

Sevilla

Toledo

Valencia

Valladolid

Vitoria- Gazteiz

Zaragoza

Svédország

Borlänge

Göteborg

Jönköping

Kramfors

Luleå

Malmö

Örebro

Östersund

Stockholm

Umeå

Västerås

Växjö

Szlovákia

Bratislava

Prešov

Szlovénia

Koper

Ljubljana

Maribor

Az alábbi mezőbe írja be üzenetét! *

* kötelező mező (mindenképpen adatot kell tartalmaznia)