Navigointipolku

Päivitetty : 29/03/2017

Verkkovierailumaksut

Kun käytät matkapuhelintasi toisessa EU-maassa, puhelinoperaattorit eivät saa laskuttaa siitä kohtuuttomia hintoja.

Verkkovierailujen (roaming) hintakattoasetus EU:n alueella tarkoittaa, että puheluille, tekstiviesteille ja mobiilidatapalveluille on asetettu eurotariffiEnglish eli enimmäishinta.

Puhelujen, tekstiviestien ja datasiirron enimmäishinnat

 

30.4.2016**

15.6.2017***

Ulkomailla soitetut puhelut (minuutilta, ilman alv:tä)

sama kuin kotimaan hinta + enint. 0,05 €

ei ylimääräistä verkkovierailumaksua, sama kuin kotimaan hinta 

Ulkomailla vastaanotetut puhelut (minuutilta, ilman alv:tä)

0,0114 €

Ulkomailla lähetetyt tekstiviestit (kpl, ilman alv:tä)

sama kuin kotimaan hinta + enint. 0,02 €

Datasiirto (Mt*, ilman alv:tä)

sama kuin kotimaan hinta + enint. 0,05 €

* Enimmäishinta on megatavulta, mutta maksu peritään siirrettyjen kilotavujen mukaan.
** Puhelujen ja datasiirron verkkovierailumaksu on kotimaan hinta + 0,05 €, kuitenkin enintään 0,19 € (puhelut) tai 0,20 € (data). Tekstiviestien verkkovierailumaksu on kotimaan hinta + 0,02 €, kuitenkin enintään 0,06 €/tekstiviesti.
*** Verkkovierailumaksuja ei enää veloiteta, jos käytät puhelintasi tilapäisesti ulkomailla. Matkapuhelinpalvelujen tarjoajat voivat edelleen veloittaa SIM-kortin pysyvästä käytöstä ulkomailla.

Enimmäishinnat ovat voimassa kaikille asiakkaille, elleivät he ole valinneet eri verkkovierailupakettia. Operaattorit saavat vapaasti tarjota myös halvempia hintoja, joten hintojen vertailu kannattaa.

Tarkempaa maakohtaista tietoa saat kansalliselta sääntelyviranomaiselta English .

Hintojen ilmoittaminen

Toiseen EU-maahan siirryttäessä matkapuhelinoperaattorin täytyy tekstiviestillä ilmoittaa soitettujen ja vastaanotettujen puhelujen, tekstiviestien ja datasiirron hinnoista kyseisessä EU-maassa.

Hintakatto suojaa jättilaskuilta

Jotta välttyisit ikäviltä yllätyksiltä verkkovierailulaskuissa, datasiirrot matkapuhelimiin keskeytyvät, kun niiden arvo ylittää 50 euroa. Rajoitus on maailmanlaajuinen ja se on automaattinen, ellet ole sopinut operaattorisi kanssa toisin. Operaattori varoittaa, kun 80 prosenttia sovitusta datamäärästä on tullut täyteen.

Esimerkkitapaus

Ei enää valtavia yllätyslaskuja

Unkarilainen Aniko käyttää useita älypuhelimensa sovelluksia: musiikin suoratoistopalveluja, yhteisöpalveluja yhteydenpitoon ja karttoja kauppojen ja ravintoloiden löytämiseen. Lomallaan Kreikassa hän unohtaa kytkeä pois päältä älypuhelimensa automaattiset päivitykset. Mutta jättilasku ei pääse yllättämään: mikäli hän ei ole toisin sopinut operaattorinsa kanssa, hänen verkkovierailudatasiirtojensa automaattinen laskutuskatto on 50 euroa (plus arvonlisävero).

Ongelmatilanteet

Jos epäilet, että operaattorisi ei noudata verkkovierailujen kattohintoja tai muita sinun oikeuksiasi puolustavia sääntöjä:

 • Ota yhteyttä palveluntarjoajaan tai myyjään ja muistuta heitä heidän velvoitteistaanEnglish ja kehota ratkaisemaan asia ennen kuin sinun on pakko viedä se eteenpäin.
 • Ellei palveluntarjoaja toimi velvoitteidensa mukaisesti, ota yhteyttä kansallisiin sääntelyviranomaisiin English . Sääntelyviranomaiset saattavat pystyä ratkaisemaan kiistan. Viranomaisilla on usein kyseisen alan palveluntarjoajia varten erityismenettelyjä, ja ne pystyvät ratkaisemaan kiistoja nopeasti ja oikeudenmukaisesti. Voit tehdä niille valituksia, jotka koskevat sopimusehtoja, palvelujen laatua, verkon ja palvelujen saatavuutta jne.

Esimerkkitapaus

Älä anna palveluntarjoajasi laskuttaa sinua liikaa

Tanskalainen Birgit oli Italian-lomansa aikana yhteydessä ystäviinsä älypuhelimellaan. Loman jälkeen hän sai valtavan puhelinlaskun. Hän huomautti palveluntarjoajalleen EU:n verkkovierailusääntöjen määrittämistä hintakatoista ja pyysi, että hänen laskunsa tarkistettaisiin. Tämän jälkeen hän sai uuden laskun, jonka summa oli muutettu hintakaton mukaiseksi.

EU-lainsäädäntö
Julkiset kuulemismenettelyt
  Tarvitsetko asiantuntija-apua?
  Apua ja neuvontaa

  Apua ja neuvontaa

  Kansalliset sääntelyviranomaiset

  Jos sinulla ilmenee ongelmia tai kysyttävää liittyen verkkovierailujen enimmäishintoihin, ota yhteyttä sääntelyviranomaiseen siinä EU-maassa, jossa matkapuhelinoperaattorisi sijaitsee.