Senast kontrollerat: 17/06/2022
Vanliga frågor - Makar och barn från EU
-
Jag kommer från Slovakien och flyttade till min man i Tyskland för sex år sedan. Han dog för två månader sedan och nu har jag ingen egen inkomst. Det var min man som försörjde oss. De tyska myndigheterna säger att jag måste kunna visa att jag kan försörja mig, men det kan jag inte just nu. Måste jag flytta tillbaka till Slovakien tills jag hittar ett jobb?
NEJ – Enligt EU:s regler får du bo kvar i Tyskland utan några särskilda villkor eftersom du har bott där lagligt i över fem år.
-
Jag är norrman och ska flytta till Spanien med min man. Hur kommer de spanska myndigheterna att behandla honom?
Spanien erkänner samkönade äktenskap så han kan bosätta sig där utan problem.
Flera länder erkänner samkönade äktenskap eller jämställer registrerade partner med äkta makar – men inte alla. I dessa länder har din make ingen automatisk uppehållsrätt, utan det avgör landets myndigheter från fall till fall.
-
Jag är från Estland. För tre år sedan flyttade jag till Tyskland eftersom min estniske man jobbade där. Nu ligger vi i skilsmässa. Betyder det att jag förlorar min uppehållsrätt i Tyskland?
NEJ – Du behåller din uppehållsrätt i Tyskland även efter skilsmässan så länge du är anställd eller egenföretagare eller kan visa att du har tillräckliga medel och en heltäckande sjukförsäkring. Samma regler gäller om din man lämnar Tyskland eller avlider. -
Jag är från Ungern och flyttade till Österrike för sex år sedan för att bo med min ungerske man som pluggade där. För två månader sedan dog han. De österrikiska myndigheterna säger att jag måste visa att jag kan försörja mig själv för att få permanent uppehållsrätt (vilket jag inte kan eftersom vi levde på min mans besparingar). Stämmer det?
NEJ – Du kan bo kvar i Österrike eftersom du har bott där lagligt i över fem år. Du behöver inte längre visa att du kan försörja dig för att få bo där permanent.