Navigációs útvonal

Frissítve : 04/09/2014

travel

A légi közlekedés biztonsága

Kézi- és feladott poggyász

Ha Ön repülőgéppel utazik valahová az Európai Unió valamelyik repülőteréről, fontos, hogy csomagoláskor és beszálláskor szem előtt tartsa az alábbi biztonsági szabályokat:

  • Folyadékot - italt, fogkrémet, krémet, kenőcsöt, illetve gélt - legfeljebb 100 ml-es kiszerelésben, maximum 1 liter űrtartalmú átlátszó műanyagzacskóban szabad csak felvinni a kézipoggyászban az utastérbe. Folyadékot 100 ml-nél nagyobb kiszerelésben kizárólag a feladott poggyászban lehet szállítani. A mennyiségi korlátozás a gyógyszerekre és a bébiételekre nem vonatkozik.
  • Az utazás során érintett repülőtereken, illetve a légitársaságoktól vámmentesen vásárolt folyadékok kézipoggyászban történő szállítása megengedett, de kizárólag abban az esetben, ha az utas a kérdéses terméket a pénztári számlával együtt a vásárlóhelyen kapott (vörös szegéllyel ellátott) lezárt biztonsági zacskóban tartja magánál. A biztonsági zacskót a célállomásra történő megérkezésig tilos kibontani. Előfordulhat azonban, hogy a biztonsági személyzet tagjainak ki kell nyitniuk a zacskót és az üvegeket ellenőrzés céljából. Az útjukat csatlakozó járaton folytató utasoknak ilyen esetekre azt tanácsoljuk, jelezzék a biztonsági ellenőrnek, hogy továbbutaznak, fontos ugyanis, hogy a megvizsgált folyadékot és a pénztári számlát új biztonsági zacskóban, lezárva vihessék tovább magukkal.
  • Éles, fegyverként is használható tárgyakat tilos felvinni az utastérbe. Ebbe a kategóriába mindennapi használati tárgyak (pl. dugóhúzók, bicskák, bizonyos méretű ollók) is beletartoznak - ezeket a feladásra szánt poggyászba kell tenni.
  • A kézipoggyász méretére és az utastérbe felvihető poggyászra vonatkozó darabszám-korlátozásokat a légitársaságok alakítják ki, ezért az utazás megkezdése előtt náluk érdemes tájékozódni a vonatkozó szabályokról.
  • Robbanó- és gyúlékony anyagok - például tűzijátékok, aeroszolos festékek és más gyúlékony, illetve mérgező anyagok, pl. savak - szállítása tilos. Ezeket az anyagokat sem a kézipoggyászban, sem a feladott poggyászban nem lehet szállítani.
  • A repülőgépre semmilyen típusú fegyver nem vihető fel.

Lásd a kézi-, illetve a feladott poggyászban nem szállítható tiltott tárgyak listáját.

Ön az indulási repülőtér honlapján részletesen áttekintheti a tiltott tárgyak listáját, de attól a légitársaságtól is tájékoztatást kérhet a témában, amellyel utazni fog.

Az általános biztonság érdekében a repülőtéri személyzet minden csomagot és tárgyat átvilágít, vagy más módon ellenőriz, mielőtt beengedi azokat a repülőtér biztonsági területére.

A pilótafülkék ajtaja a repülés során végig zárva van, hogy illetéktelen személyek ne juthassanak be a repülőgép vezetőfülkéjébe.

Az EU légteréből kitiltott légitársaságok

Mindazoknak a légitársaságoknak, melyek az Európai Unió valamelyik országából induló vagy oda érkező járatot üzemeltetnek, teljesíteniük kell bizonyos biztonsági követelményeket. Világszerte vannak olyan légitársaságok, melyek járatai nem felelnek meg az európai biztonsági előírásoknak. Ezek a légitársaságok:

  • vagy egyáltalán nem üzemeltethetnek járatokat az európai légtérben,
  • vagy csak bizonyos feltételek mellett működtethetnek uniós reptérről induló, illetve uniós reptérre érkező járatokat.

Ha Ön tájékozódni szeretne a témában, a linkre kattintva áttekintheti az EU-n belül működési tilalom alá tartozó légitársaságok listáját English.

Segítség és tanácsadás

Footnote

Ebben az esetben: a 28 uniós tagállam, valamint Izland, Norvégia és Svájc

Retour au texte en cours.

Ebben az esetben: a 27 uniós tagállam, valamint Izland, Norvégia és Svájc

Retour au texte en cours.