Navigációs útvonal

Frissítve : 14/10/2016

travel

A légi közlekedés biztonsága

Kézi- és feladott poggyász

Ha Ön repülőgéppel utazik valahová az Európai Unió valamelyik repülőteréről, fontos, hogy csomagoláskor és beszálláskor szem előtt tartsa az alábbi biztonsági szabályokat:

 • Folyadékot English – aeroszolt, italt, fogkrémet, krémet, kenőcsöt, illetve gélt – legfeljebb 100 ml-es kiszerelésben, maximum 1 liter űrtartalmú, átlátszó műanyag zacskóban szabad csak felvinni a kézipoggyászban az utastérbe. Folyadékot 100 ml-nél nagyobb kiszerelésben kizárólag a feladott poggyászban lehet szállítani. A mennyiségi korlátozás a gyógyszerekre és a bébiételekre nem vonatkozik.
 • Az utazás során érintett repülőtereken, illetve a légitársaságoktól vámmentesen vásárolt folyadékok kézipoggyászban történő szállítása megengedett, de kizárólag abban az esetben, ha az utas a kérdéses terméket a pénztári számlával együtt a vásárlóhelyen kapott (vörös szegéllyel ellátott) lezárt biztonsági zacskóban tartja magánál. A biztonsági zacskót a célállomásra történő megérkezésig tilos kibontani. Előfordulhat azonban, hogy a biztonsági személyzet tagjainak ki kell nyitniuk a zacskót és az üvegeket ellenőrzés céljából. Az útjukat csatlakozó járaton folytató utasoknak ilyen esetekre azt tanácsoljuk, jelezzék a biztonsági ellenőrnek, hogy továbbutaznak, fontos ugyanis, hogy a megvizsgált folyadékot és a pénztári számlát új biztonsági zacskóban, lezárva vihessék tovább magukkal.
 • Éles, fegyverként is használható tárgyakat tilos felvinni az utastérbe. Ebbe a kategóriába mindennapi használati tárgyak (pl. dugóhúzók, bicskák, bizonyos méretű ollók) is beletartoznak – ezeket a feladásra szánt poggyászba kell tenni.
 • A kézipoggyász méretére és az utastérbe felvihető poggyászra vonatkozó darabszám-korlátozásokat a légitársaságok alakítják ki, ezért az utazás megkezdése előtt náluk érdemes tájékozódni a vonatkozó szabályokról.
 • Robbanó- és gyúlékony anyagok – például tűzijátékok, aeroszolos festékek és más gyúlékony, illetve mérgező anyagok, pl. savak – szállítása tilos. Ezeket az anyagokat sem a kézipoggyászban, sem a feladott poggyászban nem lehet szállítani.
 • A repülőgépre semmilyen típusú fegyver nem vihető fel.

Lásd a kézi-, illetve a feladott poggyászban nem szállítható tiltott tárgyak English listáját.

Ön az indulási repülőtér honlapján részletesen áttekintheti a tiltott tárgyak listáját, de attól a légitársaságtól is tájékoztatást kérhet a témában, amellyel utazni fog.

Az általános biztonság érdekében a repülőtéri személyzet minden csomagot és tárgyat átvilágít, vagy más módon ellenőriz, mielőtt azokat beengedi a repülőtér biztonsági területére.

A pilótafülkék ajtaja a repülés során végig zárva van, hogy illetéktelen személyek ne juthassanak be a repülőgép vezetőfülkéjébe.

Lásd még: Mit vihet magával külföldre?

Testszkennerek használata az uniós repülőtereken

Az utasok az Európai Unió bármelyik repülőterén számíthatnak arra, hogy testszkennerekkel végzett biztonsági átvizsgáláson kell átesniük. Ez a módszer az elsődleges biztonsági ellenőrzési eljárás is lehet, de alkalmazására kiegészítő jelleggel – riasztás kivizsgálásakor – is sor kerülhet.

Mindegyik uniós tagállam maga dönt arról, hogy élni kíván-e ezzel a vizsgálati módszerrel, ha azonban az adott ország a biztonsági szkennerek alkalmazása mellett dönt, be kell tartania a vonatkozó uniós szabályokat English. Ha Önt a repülőtéren át kívánják világítani biztonsági szkennerrel, érdemes tudnia a következőket:

 • A repülőtéri alkalmazottaknak lehetőséget kell biztosítaniuk Önnek arra, hogy ha nem kíván a testszkennerrel végzett vizsgálaton átesni, helyette más, motozást mindenképpen magában foglaló biztonsági ellenőrzésen menjen keresztül.

 • A testszkennerrel történő átvilágítás elvégzése előtt teljes körűen tájékoztatniuk kell Önt az alkalmazott technológiáról.
 • Ön kérheti, hogy a testéről készülő kép elemzését az Ön által választott nemű személy végezze el.
 • A kép elemzését végző személynek a berendezéstől elkülönített helyiségben kell dolgoznia, hogy ne láthassa Önt.
 • A szkenner elmosódott, homályos képet állít elő annak érdekében, hogy Ön ne legyen felismerhető. A képeket a tilos lemásolni, tárolni és kinyomtatni.
 • Kizárólag ionizáló sugárzást nem alkalmazó testszkennereket lehet használni.

Az EU légteréből kitiltott légitársaságok

Mindazoknak a légitársaságoknak, melyek az Európai Unió valamelyik országából induló vagy oda érkező járatot üzemeltetnek, teljesíteniük kell bizonyos biztonsági követelményeket. Világszerte vannak olyan légitársaságok, melyek járatai nem felelnek meg az európai biztonsági előírásoknak. Ezek a légitársaságok:

 • vagy egyáltalán nem üzemeltethetnek járatokat az európai légtérben,
 • vagy csak bizonyos feltételek mellett működtethetnek uniós reptérről induló, illetve uniós reptérre érkező járatokat.

Ha Ön tájékozódni szeretne a témában, a linkre kattintva áttekintheti az EU-n belül működési tilalom alá tartozó légitársaságok listáját.

A légi közlekedés biztonsága English

Nyilvános konzultációk
Tanácsra vagy segítségre van szüksége?
Forduljon a segítségnyújtó szolgálatokhoz

Ebben az esetben: a 28 uniós tagállam, valamint Izland, Norvégia és Svájc

Retour au texte en cours.

Ebben az esetben: a 28 uniós tagállam, valamint Izland, Norvégia és Svájc

Retour au texte en cours.